JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        EX VERGETEN PSYCHOLOGIE    

Wraak nemen op je ex? Zo doe je dat

"Marjolein, vertel mij eens, hoe kun je het beste wraak nemen op je ex?". 

Het is maandagochtend 09:15 uur. Ik open mijn laptop om mijn emails te checken. Mijn oog valt direct op de titel van de mail "wraak op ex". Hmmm, dat is zeker geen alledaagse kreet. Wat kan hier aan de hand zijn? vraag ik me af.

De mail is afkomstig van Sofia (naam enigszins gewijzigd ivm privacy, uiteraard ;-). Ze vraagt me hoe ze het beste wraak kan nemen op haar ex. 

Ik besluit direct te reageren: "Beste Sofia, je vraag is zeker bijzonder. Kun je me uitleggen waarom je wraak wilt nemen op je ex? Wat is er precies gebeurd?"

Nadat we over en weer enkele emails uitwisselen, krijg ik steeds meer begrip voor haar verlangen en plannen om wraak te nemen op haar ex.

wraak nemen op je ex

Maar begrip hebben voor wil natuurlijk nog niet zeggen dat je het ermee 'eens bent'.

De meeste vragen die ik binnenkrijg zijn doorgaans van een heel ander soort.  Hier enkele voorbeelden:

"Marjolein, hoe vind ik ware liefde? Hoe kan ik mijn relatie herstellen? Hoe kan ik mijn ex terugkrijgen? Hoe kom ik over mijn ex heen? Help, ik kan niet overweg met de kids van mijn nieuwe partner! of, Mijn partner is vreemdgegaan! etc etc, maar 'wraak nemen op ex' .... zoiets is natuurlijk buitengewoon negatief maar tegelijk ook een serieuze noodkreet.


Wraak nemen op je ex komt voort uit een oerdrift om te overleven

Sofia schijnt een hele logische verklaring te hebben voor haar wens: "ik wil gewoon dat hij net zoveel pijn lijdt als ik heb geleden, eigenlijk zelfs meer dan dat"

Ik vraag haar wat er precies is gebeurd en hoor haar verhaal aan. Ze vertelt me dat ze vele jaren lang emotioneel mishandeld is geweest. Haar ex had haar van alles beloofd. Steeds beloofde hij dat hij zijn nare gewoontes en gedrag zou veranderen. Maar uit geen van zijn acties of daden bleek dat dat ooit zou gebeuren. 

Hij had al die jaren de macht over haar gehad, en had ze dat toegelaten. Nu was ze van plan hem die macht te ontnemen door minstens net zo hard terug te slaan.

Ondanks dat ze altijd al had geweten dat hij een chronische leugenaar was, dat hij zijn 'authentieke ik' niet durfde te tonen, had ze de moed niet om hem te verlaten. Dat hij vaak de neiging had om haar de grond in te boren, in plaats van het beste uit haar te halen, nam ze al die tijd voor lief.  Ze wist gewoon niet hoe ze haar toxische relatie moest loslaten.

Je vraagt je misschien af 'hoe kan iemand dit jarenlang volhouden'?

Wel, het feit dat je je zo laat manipuleren heeft natuurlijk een reden: vaak is de oorzaak hiervan terug te vinden in de ervaringen uit het verleden. Die ervaringen kunnen zo intens zijn dat je uiteindelijk ook gaat geloven dat je niets waard bent en die ellende ook verdient.

Zo had haar ex bijvoorbeeld heel vaak kritiek op haar en bracht hij haar in onzekerheid. Hij zei bijv. in het bijzijn van anderen dat ze niet mooi of niet sexy genoeg was. Ook zei hij regelmatig hoe dom ze wel niet was. 

Omdat ze zoveel liefde voor hem voelde durfde ze er nooit iets van te zeggen. Op een gegeven moment, toen de pijn uiteindelijk ondragelijk begon te worden, realiseerde ze zich dat dat een abnormale situatie was. Ze besefte meer dan ooit dat er verandering moest komen, en dat die verandering alleen kon plaatsvinden in haarzelf. 

Vele jaren lang had ze moeite gedaan om indruk op hem te maken. Zodoende zou ze ervoor zorgen dat hij haar niet zou verlaten, want alleen zijn is eng. Het voelde bovendien als een investering die je niet zomaar opgeeft, ook al is het nog zo negatief.

Sofia realiseerde zich niet dat haar relatie ervoor zorgde dat ze zichzelf kwijt raakte. Het was moeilijk om te erkennen dat ze te zwak was om een halt te roepen aan deze manipulatie.

Vandaar dus ook dat ze naar me toe was gekomen met de vraag wat ze nu het beste kon doen nu ze eindelijk de stap had durven zetten om te breken.

Ze vertelde me dat haar gevoelens van liefde over waren gegaan in haatgevoelens en dat ze daarmee 'iets moest'. Ze zei dat ze zich nooit had kunnen voorstellen dat ze ooit zover zou komen Nu voelde ze echter sterk het verlangen om wraak te nemen, om haar ex net zo hard te kwetsen als hij haar had gekwetst.

Eigenlijk was het pure haat die ze voelde.

Maar haat is feitelijk ontspoorde liefde. Het ligt helemaal niet zo ver uit elkaar. Je kunt haat gevoelens hebben voor je ex, maar je kunt er uiteindelijk helemaal niets mee.

Wraak nemen heeft geen zin. Het is een drift dat stamt uit de oertijd toen wij nog in stammen leefden en ervoor moesten waken dat de stam niet werd uitgeroeid. Toen was het belangrijk om de boosdoener zo snel mogelijk uit te roeien. Nu leven we in een geheel andere tijd, met andere maatschappelijke verhoudingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we andere leefregels hebben ontwikkeld.

Haat en wraakacties hebben ook nog nooit bewezen dat het een positief resultaat oplevert. Maar toch houden we om een of andere reden het gevoel dat we 'er iets mee moeten'. We voelen duidelijk dat terugslaan veel zal oplossen, maar dat is slechts een illusie.


Waarom negeren nog altijd beter is dan wraak nemen op je ex

Om Sofia duidelijk te maken dat ze in geen enkel opzicht zou opschieten met het nemen van wraak op haar ex, besloot ik haar eerst te vertellen over een wetenschappelijk onderzoek dat in Amerika had plaatsgevonden met drie ratten.

Voor dit onderzoek werden drie ratten genomen. Iedere rat werd in een aparte doos gedaan en in een andere kamer gezet.

De bedoeling was dat ze alle drie een verschillende emotionele behandeling zouden krijgen.

rat krijgt aandacht

Zo werd de eerste rat dagelijks bezocht en op een liefdevolle positieve manier behandeld. 

Er werd zorg aan de rat besteed. Hij kreeg lieve stemmen te horen, harmonieuze muziek, er werd met hem gespeeld, gelachen, genuffeld en regelmatig werd hij geaaid.  Kortom, de rat moest zoveel mogelijk liefdevolle aandacht krijgen.

De tweede rat werd daarentegen totaal genegeerd. Eigenlijk besteedde men totaal geen aandacht aan hem. Deze rat werd dan ook niet aangeraakt en er werd niet tegen hem gesproken.

Bij de derde rat daarentegen begon men regelmatig te schreeuwen en te schelden, en dat op verschillende, onvoorspelbare momenten. Kortom deze rat moest vooral negatief benaderd worden waarbij het uitzenden van negatieve energie van groot belang was.

overleden rat

Op een gegeven moment, bleek 1 van deze 3 ratten te zijn overleden. 

Ach gossie, na enkele dagen al was hij morsdood 🙁

Voor welke van deze ratten werd het lot te ondragelijk?

Ik vroeg het Sofia. Ze antwoordde ‘logisch! de derde, immers hij had heel veel negatieve energie ervaren omdat hij op een gemene manier emotioneel gekwetst was geweest. Gewoon doodgegaan van verdriet en stress'

Ik vertelde haar dat ze ernaast zat. Het was juist de tweede rat die overleden was. De rat die totaal genegeerd werd. De reden hiervan was dat de rat had ervaren dat hij compleet nutteloos was en er niet meer toe deed.

Dit is het belangrijkste was je in dit artikel leert:

Ook al geef je iemand negatieve aandacht, het blijft toch altijd aandacht. Negatieve aandacht krijgen is dan nog altijd beter dan wanneer je totaal wordt genegeerd.

Want geef je iemand negatieve aandacht dan geef je in ieder geval het signaal af dat hij bestaat en aandacht verdient.

Ik vertelde Sofia dat wanneer zij inderdaad haar ex zou willen kwetsen, het enige wat zij nog hoefde te doen was om hem compleet te negeren.


Dit is waarom wraak nemen op je ex energie- en tijdverspilling is

Als jij door je ex aan de kant bent gezet, raad ik je vooral aan om te stoppen met jezelf af te vragen ‘waarom heeft mijn ex mij dit aangedaan, waarom is dit gebeurd, waarom heeft mijn ex gelogen, ik herken mijn ex niet meer etcera.

Doe je dat wel, dan zul je automatisch toch je ex weer aandacht geven, zij het negatief, maar toch. Je richt je bovendien ook weer op het verleden in plaats van op de toekomst. Verkeerde mindset dus!

Er is dan eigenlijk maar 1 persoon die lijdt, en dat ben jij en niet je ex!

Als je echt wraak wilt nemen op je ex, je ex echt wilt kwetsen dan is er geen betere manier door je gewoon op jezelf te focussen, het geluk te vinden in jezelf en het niet buiten jezelf te zoeken.

Als jij weer controle krijgt op je leven, dan ontneem je daarmee ook de macht die je ex op je heeft. Jouw ex heeft geen enkel recht om ervoor te zorgen dat jij je rot voelt of gekwetst. Jij bent nog altijd de enige die dat bepaalt. Jij bent dus ook de enige persoon die bepaalt hoe je denkt over wat er is gebeurd.

Laat jij je ex zien dat het prima met je gaat en je jezelf prima redt, dan is dit het beste wat je kunt doen als je wraak wilt nemen op je ex. 

Je ex mag dus geen enkele invloed meer op je hebben. Want bedenk dit eens: wat zou er met Sofia gebeuren als ze door zou gaan met plannen te maken over wraakacties op haar ex? 

Elke man die ze vanaf dat moment zou ontmoeten zou ze vergelijken met haar ex. Ze zou niet in staat zijn om zich open te stellen voor een nieuwe relatie, om de kwaliteiten van andere mannen te zien. Ze zou niet in staat zijn om los te laten en door te gaan met haar leven.

Ze zou enorm veel tijd en negatieve energie hebben verspild door zich continu te richten op haar ex in plaats van op de vraag: wat wil ik eigenlijk met mijn leven?

Als ze niet zou begrijpen waarom het zo belangrijk is om haar ex te negeren, door bijvoorbeeld niet meer te schelden of zich boos te maken of zich te irriteren aan bepaalde dingen over hem, dan zou ze zichzelf dus alleen nog maar hebben gekwetst.

Want nogmaals of het nu negatieve aandacht is of positieve aandacht, het blijft nog altijd aandacht!


De zoete wraak op je ex

We hebben je nu uitgelegd waarom het beter is om je brein niet te vervuilen met negatieve energie zoals wraakacties op je ex. Je schiet er namelijk helemaal niks mee op. Beter is om het verleden achter je te laten en je gemene manipulerende ex te laten voor wie of wat het is.

Vaak wordt mij ook de vraag gesteld of het verstandig is om je ex jaloers te maken door te flirten met een ander, en of dat een goede manier is om wraak te nemen op je ex.

Natuurljk niet! 

Mijn ervaring is overigens dat je ex het direct door heeft als je dat geflirt met opzet doet. Je maakt jezelf op die manier alleen maar belachelijk.

Laat zien dat je weet wat je wilt en wat je niet wilt, door de acties die je onderneemt en je uitstraling. Jouw omgeving zal het zien. Uiteindelijk komt het ook op het bordje van je ex terecht.

gelukkig zijn met jezelf

Zorg dat het duidelijk wordt dat je je leven onder controle hebt, en dat jij goed bezig bent met het creëren van je toekomst. Wraak nemen op je ex of er negatieve energie in stoppen gaat je niet helpen om verder te komen en al helemaal niet als je je relatie wilt herstellen. 

De behoefte om wraak te nemen komt vaak ook voort uit het verlangen om macht uit te oefenen op de ander. Maar binnen een gezonde relatie is er geen strijd om macht, maar wil je juist het beste halen uit je partner.

Tot slot: als je ex je op een respectloze manier heeft behandeld of gemanipuleerd, erken dat dan en hou jezelf niet voor de gek. Laat je ex los, ook al doet het nog zo'n pijn. Je komt echt wel over je liefdesverdriet heen.

Blijft de behoefte van wraak nemen nog sterk aanwezig? Kun je het verleden niet loslaten? Neem contact met me op, of lees genees je gebroken hart in 15 stappen.

Wat is jouw mening en wat zijn je ervaringen over wraak nemen op je ex? Laat het hieronder weten door het achterlaten van een reactie!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Beste Marjolein, na een relatie van 17 jaar (waarvan 12 getrouwd geweest) zijn we door mijn toedoen gescheiden en ik ben daar tot op de dag van vandaag blij mee. Inmiddels 1,5 jaar gescheiden.

  Nu heeft hij sinds 10 mnd een nieuwe vriendin en daar doet hij al meer leuke dingen mee dan wij in al die tijd hebben gedaan (vakanties, etc) Hij doet ook amper iets met de kinderen maar als hij iets met ze doet is dat door haar en met haar. Hij heeft mij tijdens het huwelijk en gedurende de scheiding psychisch geprobeerd klein te houden en kapot te maken. Ik denk dat hij narcist is nu ik terug kijk op alles. Maar het doet me daarom pijn, en maakt me vooral woedend dat hij nu (met haar) is zoals ie is en kan die boosheid maar niet loslaten. Ik haat hem en wil dat hij gestraft wordt. Ik wil dat hij goed is vd kinderen en niet alleen door haar en met haar. En als ik dan zie hoe gelukkig hij nu is, steekt dat enorm.

  Ik krijg van meerdere de tip het niet op te zoeken maar zeker via de kinderen ontkom ik niet aan de verhalen. Ook via whatsapp (zijn profielfoto) zie ik toch ook veel voorbij komen. Heb jij tips hoe ik van deze haatgevoelens af kan komen?

  Ik wil hem absoluut niet terug, dat is het niet. Maar ik wil dat hij ongelukkig is omdat niks bij hem vandaan lijkt te komen (richting zijn kinderen) en hij mij ook altijd als stront heeft behandeld als ik in zijn ogen te weinig zei en deed terwijl altijd alles bij mij vandaan kwam en ik altijd alles deed en regelde.

  1. Beste Chantal, het enige wat je je moet afvragen ‘wat gaat haat en wrok mij opleveren? Helemaal niets! De enige reden waarom jij nog steeds pijn lijdt is omdat je het hem niet kan vergeven. Vergeven houdt in dat je jezelf vrij maakt. Vergeef ook jezelf dat je ooit in zijn verhalen geloofde. Zorg goed voor jezelf en stap uit dit verhaal die je in ieder geval niet verder brengt.
   Sterkte en hartelijke groet,
   Marjolein

 2. Ik kom net uit een zware relatie., t gekke is ( ik ben 40) dat ik voor het eerst heel bewust los kan laten. Dit voelt zeer bevrijdend en negeren is echt t allerbeste als je alle energie in jezelf wilt stoppen met positiviteit.

 3. Beste Marjolein,
  Ik heb uw artikel gelezen, maar ik weet niet of ik hetzelfde meegemaakt heb. Het is een lang verhaal en ik zou bij het begin beginnen. Het is weliswaar kalverliefde zou ik eerst omschrijven, maar wij hadden het wel leuk gehad. Ik heb deze jonge man ontmoet op Aikido (verdedigingssport) het is een mooie jongen echt waar maar het is wel een puppy hij is namelijk 14 jaar oud intussen is hij 15 jaar oud. We hadden een paar keer met elkaar afgesproken en de vierde keer vroeg hij mij via een SMS’je of ik samen met hem zijn vader, zijn jongere broertje en een vriendje van zijn broertje naar een openluchtzwembad wou gaan met de auto. Ik had ja gezegd. Alleen zijn vader mocht niet in het zwembad het is namelijk voor jonkie tot en met 17 jaar. Het begon natuurlijk leuk. Ik ging met hem in het zwembad met een balletje overgooien en zijn broertje en dat vriendje van hem kwamen tussen ons en probeerden dat balletje van ons af te pakken. Ze gingen hem ook nat spetteren en ik ging natuurlijk giebelen. Nadat kwam er een ander jongetje naar mij toezwemmen en die vroeg aan mij of wij verkering hebben hij vroeg: ” hebben jullie verkering?” En ik antwoordde “dat weet ik niet” kennelijk zag hij ons naar elkaar grijnzen anders zou hij het ook niet vragen. Toen vroeg het jongetje “wat denk je?” Ik antwoordde toen “waarschijnlijk niet” en toen zei het jongetje “wacht ik vraag het aan hem” en hij zwom naar hem toe. Toen zwom hij terug naar mij en hij herhaalde wat hij zei “hij zegt wat jij wil” toen riep ik hoofdschuddend nee tegen hem, maar hij bleef nog steeds glimlachen. Toen zag ik dat hij het ook een ongemakkelijke vraag vond. Ik stond nog steeds dichtbij het jongetje en toen begon hij mij nat te spetteren. Daarna hoorden wij dat wij het zwembad uit moesten. Dat deden wij en dichtbij de trap spetterde het jongetje mij nog een keer nat en ging keihard tegen mij roepen ” boeh niet geïnteresseerd wat kun je ermee bereiken?!” Uit het zwembad begon de jongen grapjes te maken over de situatie. Hij deed het stemmetje van dat jochie na: “hebben jullie verkering?” En toen zei hij “raar jongetje” toen barstte ik in lachen uit en ik kwam bijna niet meer bij. De jongen liep naast me en die keek mij met een hoofd van een graden of driekwart aan en hij keek nog best leuk ook. Het was kennelijk een charmante manier van lachen want hij keek mij als een lammetje aan en ik had het gevoel dat hij op mijn schoot wilde. Maar toen zei ik “sorry ik lach steeds” toen draaide hij zijn hoofd weg en toen zei hij tegen mij dat hij zich ging omkleden. Dat ging ik ook doen. Toen ik terug was begon ik met een stralende glimlach hem aan te kijken maar toen dat ik dat steeds deed begon hij juist naar de grond te kijken. Na het zwemmen brachten hij en zijn vader met de auto weer naar huis omdat ik dat wou ik wou niet bij hem blijven eten. Toen ik uit de auto stapte keek hij mij niet zo meer leuk aan zoals eerst. Hij reageerde ook niet zo leuk meer maar ik bleef lachen. Toen hij weer in de auto zat keek hij nog om en riep niet bepaald blij tot vanavond want we hadden met elkaar afgesproken om vanavond een film te kijken. Dat allemaal was in het verleden gebeurt. Nu is het heden en in het heden is het nu allemaal niet zo leuk meer. Hij begon mij te negeren toen ik hem simpel gedag zei toen hij de dojo in liep en hij leek toen ook boos. Hij begon steeds afstand van mij te nemen omdat ik hem afgewezen had. Dat had hij al die tijd gedaan. Maar laatst overkwam min iets verrassend. Hij begon mij met een hoofd van driekwart graden gedraaid naar mij toe aan te kijken toen ik voor de deuropening stond. Ik ging door met waar ik mee bezig was, maar ik voelde wel in mijn rug dat hij nog steeds naar mij begon te kijken toen hij naar de kleedkamers liep. Ik nam plaats op een matje en hij ging toen opeens naast mij zitten ik heb geen idee waarom want aan de andere kant van de dojo lag nog een matje waar hij op kon zitten maar in plaats daarvan zat hij naast mij. Ik draaide mijn hoofd langzaam op zij en zag in een ooghoek dat hij toen op zijn onderlip beet. Dat deed ik nog eens maar ietwat directer en zag dat hij toen boos op zijn lippen beet en een smal spleetje maakte. Hij zag er woedend uit. De derde keer dat ik het deed keek hij neutraal en volgens mij had hij besloten dat hij maar normaal tegen mij moest doen. Na de warming up begon echt de les en koos hij mij zelfs uit om met mij te gaan trainen. Ik wou het eerst niet maar hij trok het zich niets van aan en begon toch de matten bij aan te schuiven we moesten met tweetallen trainen. Hij begon zelfs een vriendelijke glimlach op te zetten waarom? Ik heb geen idee ik was totaal verrast en wist niet wat mij overkwam. Tijdens de training was het zo ongemakkelijk ik kon zelfs geen normaal woord uit mijn keel krijgen. Er zat een brok in mijn keel. Maar hij kon wel gewoon tegen mij praten. Na de Uitleg van de leraar wierp hij mij een uitspraak wat ik niet begreep. Hij riep spottend tegen mij “haha ben jij ook net zo slim dat je het kan begrijpen?” Ik wist niet of dat een dis was uit narrigheid want toen ik mij omdraaide ging hij met de jo (vechtstok) bijna op mijn hoofd meppen of dat hij hulp zocht. Oke maar als hij mij niet leuk vond had hij mij toch niet uit gekozen om te gaan trainen? Sorry trouwens voor het hele lange verhaal maar ik moest het kwijt.

  Groetjes Yīyī,

 4. Marjolein heb je een paar tips voor als je nog moet samenleven met je ex onder hetzelfde dak?

 5. Hallo heb uw stuk hier boven gelezen ben zelf 2 keer in de steek gelaten mijn eerste vrouw werd na 18 jaar lesbienne en heeft ook mijn kinderen bij mij weg gehouden tot op de dag van vandaag mijn 2 de partner heeft mij na 19 jaar in overspannen toestand verlaten hier kan ik heel slecht over heen komen tranen verdriet wanhoop noem maar op hoe kan ik haar loslaten? iedereen zegt knop omdraaien maar zo werkt het niet ben nog wijs met haar al zijn we al 7 maand uit elkaar maar zij wil niet verder heeft u tips om dit te verwerken?

  groet.
  bertus

  1. Dag Bertus, er gaan nogal wat stapjes vooraf aan ‘loslaten’, ten eerste jezelf vergeven, daarnaast je onderbewuste kan je gevangen houden, het kan zijn dat je vasthoudt aan bepaalde overtuigingen (ik deug niet etc), dat je erg veel medelijden hebt met jezelf, etc. etc. Kortom het voert te ver om zo’n problematiek in een paar regels te behandelen of er de geschikte tips voor te geven. Uiteindelijk komt het wel neer op loslaten maar hier is werk aan de winkel! Sterkte met alles, Hartelijke groet, Marjolein

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl