JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        RELATIEPROBLEMEN, VOOR VROUWEN    

Waarom praat mijn man niet?

Herken je dit? Je komt thuis van je werk na een zware dag. Je man is er nog niet. Je maakte van de gelegenheid gebruik om op de bank te gaan zitten en de reclametijdschriften door te bladeren. Je wordt er enigszins wel wat rustig van.

Je man komt thuis en je verwelkomt hem glimlachend:

- Hoi! Fijne dag gehad? alles goed?
- Ja met mij gaat het goed...
- Hmmmm, zo te zien lijkt het erop dat je een slechte dag had, vertel me, wat is er?
- nee, nee, het is goed...

Er volgt een zeer zware stilte. Je stelt jezelf vragen zoals 'waarom praat mijn man niet?'.  Je maakt je zorgen. Misschien is het serieus?

Na de maaltijd vraag je het nog een keer:

- Wat is er vandaag gebeurd?
- Niets, ik zeg het je, ik heb hier geen zin in, wil er niet meer aan denken!
- Je vertelt me nooit wat er op je werk aan de hand is, waarom dan?

Er volgt een akelige stilte…Je raapt de moed bij elkaar en zegt:

- Vertrouw je me niet? Ik ben geïnteresseerd in je. Kan ik je helpen?
- Nee, laat me toch…

Als je het mij vraagt krijgt dit koppel een slechte avond!

Er volgt weer een stilte, een ijzige stilte en je vraagt je nog steeds af waarom je man niet praat. Het geeft je een zeer onbehaaglijk gevoel

waarom praat mijn man niet

Communiceren met je man is van vitaal belang voor je relatie

Waarom is communiceren nu zo belangrijk? Het stelt beide partners in staat om emoties uit te wisselen zodat je samen in dezelfde richting kunt bewegen en er een connectie, een verbondenheid plaatsvindt.

Ja ook als het je ex betreft en jij wilt je weer verbonden voelen met hem is communiceren belangrijk. Je leest het ook in dit artikel

Als je man niet praat doet het je emotioneel pijn. Het is een bron van lijden. Je gaat je van alles voorstellen wat er aan de hand kan zijn. Het kan zelfs zo erg worden dat je zelfs gaat twijfelen aan zijn liefde. Je gaat ook aan jezelf twijfelen ‘heb ik het wel goed gedaan”

Dus hoe ga je ermee om? In dit artikel volop aandacht aan het probleem als je man niet praat en je er zelfs aan twijfelt of je nog wel bij elkaar moet blijven.

Ok, je vraagt je af ‘waarom praat mijn man niet met mij? of 'Waarom wil mijn man zijn gevoelens niet uiten?' en erger nog, dat je ook nog denkt: 'niet naar mij en wel naar anderen?'

Maar het is vaak niet dat hij het niet wil. Hij voelt zich niet in staat. Hij raakt geblokkeerd door angst.

Ik zal het je uitleggen.

Wanneer een man zich in staat voelt om zichzelf te uiten, zal hij het juist fijn vinden om zijn gevoelens en emoties met jou te delen.

Het eerste wat je moet doen, is begrijpen waarom je man niet praat. Ten tweede is het belangrijk dat je de reden dat je man niet praat niet direct op jezelf moet betrekken

Mijn man praat niet: de 4 meest voorkomende redenen

Er zijn doorgaans 5 redenen waarom je man niet wil praten of kan praten.

Ik zal ze eerst alle 5 hierna noemen, waarna ik daar dieper op inga:

 • Je man wil ruzie vermijden
 • Je man is kwetsbaar
 • Je man wil afstand nemen (om wat voor reden dan ook en met wie dan ook)
 • Je man heeft nooit geleerd dat emoties uiten mag, niet gek maar juist normaal is
 • Je man heeft een burnout of depressie

1. Je man wil ruzie vermijden

Dit is de meest voorkomende reden. De onderliggende reden is angst. Ik zal er een aantal noemen:

 • Hij is bang om het verkeerde antwoord op je vragen te geven.
 • Hij is bang voor je reactie.
 • Hij is bang dat de situatie verslechtert.
 • Hij wil voorkomen dat de situatie zich tegen hem keert.

Deze angst weerspiegelt een gebrek aan vertrouwen in de ander.

Hij is bang dat je hem advies gaat geven. Hij is bijvoorbeeld boos over zijn baas en bang om te horen dat jij zegt “Waarom praat je niet met hem ?? Doe er wat aan! Kom in actie en pik het niet langer!!" 

Maar je man wil dit allemaal niet horen. Hij wil alleen je steun!

Je man zal zwijgen als hij denkt dat hij daarmee een conflict kan vermijden. Niet alleen een conflict met jou, ook met zichzelf. Hij wil zich immers goed voelen.

Wanneer je man zich voelt aangevallen verliest hij zijn middelen hiervoor en zal hij besluiten te zwijgen. Hij is doodsbang dat dit alles over kan gaan in fysiek en/of verbaal geweld.

mijn man praat niet

2. Je man is kwetsbaar

Misschien schuilt er wel een heel kwetsbaar persoontje onder het schild van je sterk gespierde man. Ik hoor vaak van vrouwen die zeggen:"maar hij heeft vaak een hele grote mond, maar als het erop aan komt, heeft hij een klein hartje" Ze zeggen dan dat hij vaak ergens over opschept, maar als hij zijn durf moet tonen, blijkt dat hij erg gauw bang is.

Ik zeg dan altijd "Je zegt dat hij een klein hartje heeft, maar vind je aan de andere kant misschien ook dat hij een heel groot hart heeft?", waarmee ik dan bedoel 'hij kan dan nog zo'n grote mond hebben, het is allemaal maskergedrag voor iets wat dieper ligt'.

Er kan een heel kwetsbaar persoontje achter schuilen die dan liever zijn mond dicht doet. Hij weet zich geen raad met jouw opmerkingen. Hou hier dus rekening mee en wees wat diplomater.

3. Je man wil afstand nemen

Nee, ik geloof er niet zo in dat je man bewust afstand wilt nemen als hij niet met je praat.

Het is meer dat hij zich niet gehoord voelt. Hiermee bedoel ik dat hij voelt dat je hem niet begrijpt. Hij voelt dat het om jou gaat, niet om hem.

Dat is heel vermoeiend voor je man. Het is vaak zo dat als een man moe van zijn werk komt en jij hem belaadt met allerlei vragen, hij slechts aan 1 ding kan denken: ik wil naast je in je armen liggen en jouw tedere warmte naast me voelen, zonder dat je me allerlei vragen stelt

Het kan zijn dat hij zorgen heeft die jou niet per se aangaan.

Hij kan ook zijn dat hij aan zichzelf twijfelt en 'het' niet meer weet. Hij kampt misschien met existentiële vragen. Hij vecht een interne strijd in zichzelf. Hij heeft ondersteuning nodig, en niet dat jij hem lastig valt met allerlei moeilijke of eerder gezegd 'vermoeiende' vragen. 

4. Je man heeft nooit geleerd zijn emoties te uiten

Heb je ooit aan je man gevraagd dat de oorzaak waarom hij niet praat misschien kan is gelegen in het feit dat hij dat thuis nooit heeft geleerd?

Gary Chapman beschrijft in zijn boek 5 talen van liefde. Het is belangrijk te begrijpen dat jouw behoeften anders kunnen zijn dan die van je man. De manier waarop je man zich geliefd en bemind voelt kan anders zijn dan de manier waarop jij je geliefd voelt.

Daar waar jij de liefde voelt van je man wanneer hij je vraagt leuke dingen te doen, zal hij misschien meer liefde voelen wanneer je hem vertelt dat je van hem houdt.  Hoe geweldig hij is of hoe knap hij is, hoe sterk hij is, hoe slim hij is. Vooral mannen waarvan hun ego gerustgesteld wilt worden zijn gevoelig voor lovende woorden.

Echter kan het ook zo zijn dat het precies andersom is.

Het kan ook zijn dat jij je geliefd voelt wanneer je wordt aangeraakt terwijl je man die gevoelens juist kan ervaren wanneer je hem verrast met kleine dingen.

Je man ziet zichzelf misschien alleen als minnaar als hij jouw problemen kan oplossen. Of het nu gaat om het repareren van een apparaat dat kapot is of wanneer je overspannen bent en jouw adviezen wil geven. Mannen zijn nu eenmaal erg gericht op oplossingen. Op die manier kan hij zijn liefde uiten naar jou. Wanneer jij hem dan vervolgens afsnauwt zal er iets bij hem knappen.

Je partner spreekt mogelijk één van de andere 4 liefdestalen dan de taal die jij spreekt. 

mijn man wil niet praten

5. Je man heeft een burnout of een depressie

Als je het idee hebt dat je man aan een chronische vorm van depressie lijdt, hij is vrijwel iedere dag somber, gesloten en ziet de wereld om zich heen als bedreigend? Stel hem eens de wondervraag:

'Stel dat alles mogelijk zou zijn in deze wereld, wie zou je dan willen zijn? wat zou je dan willen doen?'

Als je man zegt 'geen idee', dan is er nogal wat aan de hand. Het kan zelfs zijn dat je man nooit heeft nagedacht over zulk een vraag, maar het zal zeker het creatieve deel in zijn brein activeren.

In geval van depressie en burnout is er in ieder geval tegenwoordig heel veel hulp. Ik zou je hierbij goede raad kunnen geven of zelfs ook jouw man kunnen helpen mocht hij dat willen uiteraard. Het is niet gek om over je depressie te praten. De eerste stap is het erkennen dat je het zelf doet en dat je dus ook een keuze kunt  maken om het niet meer te doen.

Als je man zegt dat hij denkt dat zijn depressieve gevoelens te maken hebben met ervaringen uit het verleden (psycholoog Fred Rabinowitz, aan de Californische Universiteit Redlands doet hier uitspraak over) dan is hypnotherapie een vorm van therapie die heel effectief is.

Rabinotwitz stelt ook dat hoewel onderzoek suggereert dat een combinatie van medicatie en therapie de beste behandeling is voor depressie, iedereen anders is. Antidepressiva kunnen risicovolle bijwerkingen hebben, zoals gewichtstoename, slapeloosheid en seksuele problemen, dus sommige mensen proberen eerst alleen therapie.

man met depressie

Wat te doen als je man niet praat

In de eerste plaats: maak er geen drama van als je man niet praat. Jullie zouden het bijvoorbeeld op een speelse manier kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld via het spelen van een spel waarbij jullie elkaar beter leren kennen.

De makers van Vertellis hebben bijzondere spellen op de markt gebracht om meer inzicht te krijgen door het stellen van een aantal goede vragen. Door zijn sterke punten, zijn zwakke punten, zijn verleden te ontdekken, zul je begrijpen waarom hij moeite heeft met praten.

Hij zal eenmaal meer gaan praten naar mate hij prettige ervaringen heeft in de gesprekken met jou. Ervaringen waarbij hij zich gehoord voelt.

In de meeste gevallen is de oorzaak van het feit dat je man niet wil praten terug te vinden in de kindertijd. We spreken dan van het innerlijk kind in hem. Je kunt hem dan nog zoveel wijze adviezen geven, zo lang hij zijn kinderwond niet heeft geheeld zal hij een muur blijven optrekken. Die kinderwond zorgt ervoor dat hij op zijn hoede zal blijven. Zie dat niet als negatief want dat wantrouwen heeft uiteindelijk toch een positieve intentie. Het zal hem beschermen voor voor zijn eigen pijn. Het is aan jou om hem gerust te stellen.

Zelfs als je man niet praat, is dat voor hem toch een vorm van expressie. Vergeet lichaamstaal niet. Hij drukt via zijn lichaam emoties uit. Het enige wat je hoeft te doen is hem observeren. 

Lees ook dit artikel: Hoe ga ik om met afwijzing

Waarom wil ik eigenlijk dat mijn man praat?

Dat is al een hele goede vraag om jezelf te stellen. Het is immers jouw ego die spreekt en die iets van hem verlangt. JIJ wil dat hij praat, maar wil hij dat dan?

Nee, kennelijk niet en dat heeft dus een reden.

Het is goed mogelijk dat de reden dat je man niet praat is omdat hij het simpelweg niet kan.
Want wat gebeurt er met jou als je hem ziet zwijgen?

Ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat je denkt:

 • ik voel me niet begrepen
 • ik maak me zorgen
 • hij houdt vast niet meer van me
 • hij interesseert zich niet meer voor me

als jij er zoveel last van hebt dat je man niet praat ligt het dus aan jouw eigen onzekerheid.

Leer eerst anders over jezelf te denken en werk aan je eigen onzekerheid. Zijn stilzwijgen betekent niet per se dat hij aan je relatie twijfelt.Verleg die focus maar vanaf nu.

Je hebt hem nodig om je gerust te stellen? Wel, zeg het dan. Zeg hem 'kun je mij geruststellen dat het niets met mij te maken heeft? Als hij dan zegt 'ja je kunt daar gerust over zijn' accepteer dat dan ook en stop met lastige vragen.

Blijf hem volgen. Wees zijn steun !

Heb je relatieproblemen of wil je werken aan je eigen angsten en verdriet? Klik hier en ontdek hoe ik je kan helpen met hypnotherapie.

Lees anders ook De Perfecte Klik

Of ontdek mijn podcasts hier (ook te vinden op Spotify via deze link)

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl