JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        IN DE MEDIA    

Seks met je ex? Doen of is het 'not done?' 

Er bestaan veel manieren waarmee je je ex kunt terugkrijgen. Natuurlijk, je kunt je ex uitnodigen voor een etentje, op de plek waar jullie al eens eerder een romantische avond hebben beleefd.

 Je kan er ook voor kiezen om samen met je ex naar een plek te gaan waar je helemaal uit je dak kunt gaan. Denk bijvoorbeeld aan een pretpark. Lekker op en neer, keihard gillend door de bochten in een achtbaan. Even lekker die vlinders weer in je buik voelen.

Als je onze website goed hebt doorgespit zul je gelezen hebben dat dat gevoel dat je ervaart zorgt voor een stijging van het adrenalinegehalte. Deze stijging is goed voor de emotionele binding.

Maar, men roept hier en daar dat je ook via seks met je ex je ex weer kunt terugveroveren. Maar is dat werkelijk zo? 

Wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek? Is hier überhaupt al onderzoek naar gedaan?

Jazeker! In dit artikel delen we de uitkomst van dit onderzoek graag met jou, maar of we de uitkomsten moeten geloven laat ik aan jou over.

Overigens spreek ik over dit onderzoek ook in het interview vandaag op Radio FunX. Je kunt het beluisteren in de video hieronder

Seks met je ex - 2 situaties

Je zou denken dat door de seks die je met je ex hebt er weer iets kan groeien. Immers, je geniet van elkaars lichaam, je kent elkaar door en door. Je hebt altijd goede seks gehad met je ex, dus logisch gezien denk je dat er een mogelijkheid is om hem of haar op die manier weer voor je terug te winnen. 

We weten inmiddels ook dat tijdens het vrijen het oxytocine-gehalte in je bloed (ook wel het knuffelhormoon genaamd) stijgt en zorgt voor emotionele binding. Maar wat is dan het effect op de langere termijn?

Kun je echt verwachten dat je ex weer nieuwe gevoelens voor je krijgt?

In dit artikel vertel ik je de waarheid en zal ik er ook geen doekjes om winden.

Deze informatie is belangrijk. Zeker als je nog steeds wilt dat je ex terugkomt.

Ik zal in dit artikel uitgaan van 2 situaties, namelijk:

 • 1
  wanneer je seks hebt met je ex en je je ex niet terug wilt
 • 2
  wanneer je seks hebt met je ex en je je ex wél terug wilt

Deze situaties zijn natuurlijk geheel anders.

We zullen ons eerst dus bepalen bij situatie 1, de vraag of seks met je ex wel verstandig is in geval je hem of haar terug nog steeds terug wilt.

seks met je ex

Situatie 1 - Je wilt je ex nog altijd terug

Stel je bent een vrouw. Laten we dit eerst als uitgangspunt nemen. De psychologie van de vrouw verschilt nogal van die van de man. Je voelt de dingen nu eenmaal anders aan als je vrouw bent dan wanneer je een man bent.

Als vrouw zijnde denk je eerder ‘als ik naar bed ga met mijn ex, wie weet wat er tussen ons dan nog kan ontstaan'.

Mijn ex zegt nu wel dat het over en uit is, maar hij vindt me mooi en de seks is altijd fantastisch geweest, dus wie weet, zal het me uiteindelijk zo toch lukken’

Als je dit denkt speel je gevaarlijk spel. Niet met je ex, maar met jezelf.

Je houdt jezelf immers behoorlijk voor de gek.

En bovendien, wat zou je ex niet van je denken als hij/zij er uiteindelijk achter komt dat je er toch anders in staat dan hij/zij dacht?

Beter is het om je ex op een andere manier te verleiden. Dat staat allemaal beschreven in het online coachingprogramma Van Breuk Tot Doorbraak

Je ex zou namelijk kunnen denken:

 • Zie je wel, hij/zij neemt me in de maling. Ik dacht dat hij/zij eerlijk was
 • Bah, wat zielig zeg door je zo afhankelijk op te stellen en het niet los te kunnen laten
 • Dit is het bewijs dat ik gelijk had om het uit te maken. Mijn ex heeft me nodig. Weet je, ik besluit hem/haar maar nooit meer te zien

Snap je dus welke risico’s je neemt als je deze strategie overweegt?

Zeker als je als vrouw een angstige of vermijdende hechtingsstijl hebt.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen met een dergelijke hechtingsstijl de breuk doorgaans moeilijk kunnen accepteren, en het verdriet om de relatiebreuk daarom ook langer duurt.

Deze vrouwen kwellen zich dus onnodig lang. Het is feitelijk uitstel van executie wat je doet: eens zul je worden geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Die werkelijkheid is dat je ex je niet meer terug wilt. De situatie kan dus erger zijn dan het al was.

Maar goed, je voelt je nog steeds aangetrokken tot je ex. en je blijft er heilig in geloven dat je ex wel bijtrekt. We waarschuwen je bij deze dus.

Een vrouw zal zeker makkelijker met haar ex naar bed gaan en mannen maken daar in de regel ook gebruik van.

Mannen zijn nu eenmaal meer georienteerd op seks dan vrouwen. Zij vinden het in de regel geen probleem om seks te hebben met hun ex.

Vooraleer je überhaupt seks hebt met je ex , zorg je er eerst voor dat je de breuk volledig hebt geaccepteerd. Dat je geen hoop meer hebt om je ex terug te winnen (zie verderop situatie 2) 

Echter, als je van jezelf weet dat je moeilijk de breuk kunt accepteren, dat je problemen hebt zoals verlatingsangst, raden we je sterk af het bed van tijd tot tijd te delen met je ex.

Wat mannen betreft: ook mannen die de breuk maar moeilijk kunnen accepteren en last hebben van verlatingsangst raden we seks met een ex af, net als bij vrouwen.

Heb je bindingsangst, dan zul je eerder geneigd zijn het bed in te duiken met je ex. Toch raden we je ook in dit geval sterk af om dat te doen.

De reden is dat als je doorgaat met het hebben van seksueel contact met je ex, je nooit zult leren om met je bindingsangst om te gaan.

Je blijft namelijk je verlangens sussen via dat seksueel contact. Zeker als je ex-vriendin ook last heeft van verlatingsangst of bindingsangst zullen jullie nooit leren hoe je onbevreesd de liefde kunt bedrijven. Het soort seks dat als doel heeft om op een dieper emotionele laag met elkaar in verbinding te komen, en zorgt voor een langdurige relatie.

Situatie 2 - Je wilt je ex niet meer terug

Stel jullie hebben beiden besloten om het hoofdstuk van jullie relatie af te sluiten. Maar, jullie zijn het er beiden over eens dat de seks top was.

Wat dan? Je vraagt me waarom zou je dan geen seks kunnen hebben met je ex?

In de eerste plaats zou je er 100% zeker van moeten zijn dat je je ex onder geen beding meer terug wilt.

Diezelfde zekerheid zou je ex ook moeten hebben van jou.

Het zou een onevenwichtige situatie zijn als jij je ex niet meer terug wilt, maar je ex wil jou nog wel terug.

Stel dat je in die situatie toch zelf besluit om seksueel contact te hebben met je ex, wetende dat je ex er anders in staat, dan zou dat in mijn ogen getuige van kinderlijk egoïsme en onnadenkendheid.

vrijen met je ex

Als je er 100% van overtuigd bent dat jullie er op dezelfde wijze in staan: je wilt elkaar niet meer terug, maar je wilt doorgaan met de seks, dan zou je zeggen: alle grenzen zijn weg. We kunnen seks hebben met elkaar.

Maar hoe kun je er nu 100% zeker van zijn dat je ex eerlijk spel speelt en toch niet stiekem denkt je terug te kunnen winnen via de seks?

Denk dus goed na alvorens je besluit het seksueel contact met je ex aan te houden.

En dan nog is de vraag:

Wat is de reden dat je nog altijd seks wil hebben met je ex? 

Wat is je doel? Welke gevoelens en gedachten zitten hier achter?

Misschien zeg je wel “nou gewoon omdat wij altijd geweldige seks hadden”. Maar dan zou ik je willen vragen:

"Waarom zou je dan niet willen experimenteren met andere mannen of vrouwen? Je weet immers niet wat er nog meer te koop is. Is het angst voor het onbekende? Grote kans dat dat bij jou het geval is, dus denk er nog maar een tweede keer over na”

Je denkt misschien dat er geen risico aan vast zit, immers jullie zeggen ‘we willen toch echt niet meer terug bij elkaar’.

Ok prima, maar stel dat jouw ex er opeens toch met een ander vandoor gaat. Stel dat dat ook nog eens gebeurt op een dag waarop jullie gepland hadden het te doen?

Wat zou jij je vreselijk voelen en uiteindelijk de seks dan missen! ongelooflijk hard zelfs! 

Je zou behoorlijk jaloers kunnen worden op die nieuwe partner van je ex, waardoor er allerlei conflicten kunnen onstaan. 

Dat kan er voor zorgen dat jullie elkaar wellicht voorgoed uit het oog verliezen. Zou jij je relatie met je ex daarvoor op het spel willen zetten?

Nee, het blijft gevaarlijk terrein. Geloof me!

Seks met jezelf? Een ander dan je ex? De betere optie!

Mijn advies: zorg er in ieder geval voor dat je eerst een goede relatie krijgt met jezelf. De beste relatie die je namelijk kunt krijgen is allereerst de relatie met jezelf!

Leer eerst van jezelf te houden, en dan zul je zien dat je behoeften anders worden. Dat komt omdat je je grenzen anders stelt.

Je zult dus eerst moeten leren omgaan met eenzaamheid, en er ook niet bang voor moeten zijn. 

Je zult ontdekken dat je ook nog eens bepaalde waarden nastreeft die belangrijk genoeg zijn om te zeggen "ik wil alleen seks met de man of vrouw die mij op nummer 1 plaatst”

Een relatiebreuk vergt behoorlijk wat psychologische aanpassing. Je kunt de problemen rondom seks met je ex er beter maar niet bij hebben denk je niet?

Je maakt op die manier  voor jezelf de grenzen zo onduidelijk en daarmee ook die van je ex.

seks met jezelf

Het beste advies wanneer je besluit om toch seks te hebben met je ex

 • Laat er eerst een tijd overheen gaan nadat jullie uit elkaar zijn gegaan
 • Zorg dat je bedoelingen voor jezelf maar ook voor je ex duidelijk zijn
 • Heb seks, maar blijf niet overnachten
 • Praat niet over het verleden. Je hebt immers besloten het alleen voor de seks te doen
 • Vergeet niet te socialiseren met anderen. Focus je niet alleen op de seks met je ex
 • Bedenk dat seks zonder emotie (want dat is het toch) uiteindelijk voor veel verwarring en ellende kan zorgen
 • Bedenk dat de kans groot is dat het fout loopt, zeker als je ex uiteindelijk toch het lichaam van een ander prefereert en je je ex daardoor voorgoed kwijt raakt

Wetenschappelijk onderzoek naar seks met je ex

Het wetenschappelijk onderzoek uit 2012 was gericht op de vraag in hoeverre seks met een ex in verband kan worden gebracht met psychische stress.

Hierbij werd er rekening gehouden met de vraag in hoeverre de relatiebreuk door de gedumpte partner werd geaccepteerd of niet. De gedumpte partners die de breuk accepteerden en geen seks hadden met hun ex hadden niet meer of minder stress dan degene die wel seks hadden.

De groep gedumpte partners die de breuk niet accepteerden en seksueel contact hadden met hun ex bleken psychisch minder te lijden dan de partners die dat niet hadden.

Dat onderzoek vertelt ons dus dat seks met je ex niet per sé nadelig hoeft te zijn (althans op basis van de variabelen die in dit onderzoek zijn gebruikt). Sterker nog, voor mensen die de breuk niet helemaal konden accepteren, bleek ex-seks eigenlijk een aantal psychologische voordelen te bieden. 

Huh? Hoe zit dat dan? denk je nu wellicht

Wel, wanneer 2 partners uit elkaar gaan, dan blijven er hechtingsbehoeften onvervuld. Seks met je ex kan je dus een gevoel van veiligheid bieden die je op dat moment nodig hebt.
Het onderzoek vertelt ons echter niet of de ex-seks de genezing van een gebroken hart vertraagt of juist versnelt. Men heeft alleen gekeken in hoeverre de psychologische aanpassing plaatsvond of niet.

Het moge duidelijk zijn dat wanneer seks met je ex het genezingsproces vertraagt, het sterk is af te raden. Maar voor de wetenschap is dit nog onbekend terrein.

Onze vraag blijft nochtans: zijn de deelnemers aan het onderzoek wel helemaal eerlijk geweest?

Want laten we eerlijk zijn: als jij aan dit onderzoek mee zou hebben gedaan? zou je dan niet gewoon gezegd hebben dat seks met je ex heerlijk is?

Natuurlijk is dat het. Immers je verlangt erg naar je ex.

Maar seks met je ex blijft je tijdelijke drug. De vraag is wat het effect zal zijn op de langere termijn? Daarover zijn naar mijn weten nog geen onderzoeksresultaten bekend.

Ben je eigenwijs en besluit je toch door te gaan om de liefde te bedrijven met je ex? Bekijk dan ook nog deze video. Dit is weliswaar een video van alweer een aantal jaartjes geleden maar bevat nog steeds de beste tips!

En vertel eens? heb jij al seks met je ex gehad? Zo ja, hoe heb je het ervaren? Deel het met ons op deze pagina!

Wil je betere, slimmere manieren om je ex terug te winnen? Klik dan hier en kies je optie

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Ik heb sinds 8 maanden zo nu en dan seks met een ex van 20 jaar geleden…er is altijd een soort van aantrekkingskracht tussen ons gebleven toch is het er pas 20 jaar later weer van gekomen. Eerlijk gezegd raad ik het iedereen af. Zeker als de ex met een ander samenwoont en toch niet van plan is die persoon te verlaten. Mannen kiezen nu eenmaal liever voor status (de buitenkant)ipv voor de vrouw waar ze iedere ochtend aan denken als ze wakker worden. Daarnaast hebben ze amper tijd voor je want ze zijn als de dood dat hun partner erachter komt.

  1. Dat is precies wat ik nu ook ervaar. Heb sex met mijn ex na 23 jaar, omdat we beiden spanning zochten en het voelt zo vertrouwd. Ik heb altijd aan hem gedacht, voor beiden heeft de relatie toendertijd indruk gemaakt. Ik mis hem en heb de heerlijkste sex ooit maar weet dat het hier bij blijft. Verwarrend soms en hij hoopt dat dit voor altijd blijft. Hij weet dat ik altijd een zwak voor hem zou hebben.
   Continue verlang ik naar hem. Hoop ooit dit met iemand anders te mogen ervaren.. ben er bang voor.

 2. Ja, ik heb sex met mijn ex en dat zag ik totaal niet aankomen. Een jaar geleden heb ik een punt achter ons huwelijk gezet en de laatste jaren was onze sex verre weg van goed. Ik heb een jaar op mijn huurhuisje moeten wachten en daarom woonde wij nog wel samen. Hij is nadat onze scheiding definitief was aan het daten geslagen en is hier helemaal los in gegaan. Zelf heb ik juist hard aan mezelf gewerkt om zo weer een stabiel leven op te bouwen en mij ook weer goed te voelen. Zo gaf ik ook aan mezelf cadeautjes in bijv de vorm van kleding en het werkte. Sinds ruim een maand is het opeens veranderd en door alleen een blik naar elkaar hadden wij de meest geweldige sex. Niemand mag hier vanaf weten. Het is puur alleen sex en dat gebeurt nu iedere dag, Sons wel 2x op een dag. We proberen van alles uit en het preutse meisje, wat niet veel deed of durfde is nu opeens het tegenovergestelde en ik kan nu voor het eerst genieten van de sex. Er zit geen toekomst in onze relatie, want het is alleen sex en dat geld voor ons allebei. Over twee weken woon ik in mijn eigen huisje met half de tijd samen met de kinderen. Ja ik weet niet hoe het gaat worden als hij echt iemand tegenkomt, en dat zit er wel dik in want hij ziet nog steeds andere vrouwen en als ik weg ben, wilt hij echt los gaan. Maar de sex met mij wilt hij niet opgeven, dus daar ben ik nog niet over uit of ik dat wil. De relatie als ouders naar onze kinderen is heel erg verbeterd en de kinderen varen hier wel bij. Ze weten niets van onze sex, en hebben ook niet veel hoop dat het nog goed komt. Daar praten we open over. Even afwachten hoe het verder gaat, maar het laatste stukje wil ik wel graag zo houden.

  1. Dank voor het delen Maaike, maar het is alleen goed als je er beiden achter staat en je beiden weet dat er geen toekomst meer is. Wel jammer, want goede seks en een fijne duurzame relatie samen is toch het allerfijnst, maar nogmaals dank voor het delen van je verhaal!
   Groetjes,
   Marjolein

 3. Mijn eigen ervaring komt wel overeen met het wetenschappelijk onderzoek. Mijn ex en ik gaan nog vriendschappelijk met elkaar om en soms blijven we bij elkaar slapen. Dit is voor ons allebei heel fijn en vertrouwd. Natuurlijk doet het soms ook pijn dat het echt alleen seks is, maar tegelijkertijd is het wel goed voor mijn zelfvertrouwen dat ik nog steeds aantrekkelijk wordt gevonden en dat hij mij nog steeds een leuk persoon vindt (de relatiebreuk kwam voort uit verschillende verwachtingen van een relatie, niet omdat we elkaar niet leuk vinden).

  Het helpt me echt om de breuk een plekje te geven en te realiseren dat ik niet meer verliefd ben (al zal ik toch echt altijd van hem blijven houden). Bovendien is het praktisch: we hebben natuurlijk ook behoeftes, maar allebei (nog) geen zin in casual seks.

  We hebben wel een duidelijke afspraak: een relatie zit er niet meer in. Ook hebben we tussen de breuk en eerste keer weer seks, elkaar een paar maanden niet gezien om wat afstand te creeëren. Door elkaar helemaal niet te zien, maakte ik mezelf helemaal gek, werd hij steeds perfecter in mijn hoofd en miste ik hem alleen maar meer. Ik zou seks met je ex echt niet afraden, maar je moet wel duidelijk zijn naar elkaar en het niet doen in de hoop dat je hem ermee terugkrijgt. Ook moet het niet vaker zijn dan eens in de paar weken, omdat ik bang ben dat ik me dan weer teveel aan hem ga hechten.

  Ik ben alleen stiekem wel een beetje bang dat hier ineens een einde aankomt, omdat hij iemand is tegen gekomen. Ik ben van mezelf jaloers aangelegd en dat ga ik erg moeilijk vinden. Dit zou echter ook zo zijn geweest als we geen seks zouden hebben en elkaar helemaal niet meer zien lijkt me nog erger. Nooit meer seks met je ex, vind ik daarom te kort door de bocht.

 4. Hallo,
  Mijn ex heeft me gevraagd om nog seks te hebben en alleen dat. Omdat hij zich soms bij me verveeld na een tijdja maar dat hij daarna echt spijt heeft dat hij mij kwijt is. Hij heeft me al 4 keer gevraagd om seks te hebben en ik heb al 4 keer nee gezegd en toen zei hij sorry dat ik je lastig viel maar ik heb niet geantwoord omdat ik niet wist wat ik moest antwoorden. Ik wil hem gewoon terug in een relatie. Maar ik heb het gevoel dat hij meer respect toont nu omdat ik hem hiervoor heb afgewezen.

 5. Bedenk dat seks zonder emotie (want dat is het toch) uiteindelijk voor veel verwarring en ellende kan zorgen.

  de vraag zegt het antwoord al … neem tijd werk idd aan jezelf wees open voor anderen en verkoop jezelf eens weer in positieve zin, waarom degene die weg liep je ex dus ……… wat beid die dan wel ………weglopen alleen bij problemen die loopt dus altijd weg bij problemen of je kan het na bij elkaar komen bespreken en samen er voor zorgen dat problemen worden opgelost……ook jij bent een meerwaarde in een relatie …… sex is spel meer niet ,( mannen), en liefde is seks met een relatie tussen twee mensen …..meer dus …. dan sex alleen ….

 6. Ik kan dit alleen maar beamen: mijn verwerkingsproces is pas begonnen nádat ik eindelijk (pas een jaar na de breuk) ben gestopt met sex met mijn ex … En dat besef je natuurlijk pas achteraf …

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl