JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        Hoe krijg ik mijn ex terug    

Het belang van het invoeren van radiostilte na de breuk

Deze vraag wordt ons vaak gesteld en dat is dan ook begrijpelijk. Er is niets zo paradoxaal als het aankomt op het invoeren van radiostilte na de breuk. Waarom zou je nu de persoon waar je zo intens van hebt gehouden et die je aan de kant heeft gezet zoveel mogelijk moeten zien te vermijden? Zie hier de allermoelijkste psychologische uitdaging!

Wanneer kan ik radiostilte omzeilen?

In ongeveer 3 à 5% van de gevallen. Je kunt dus stellen dat dat een zeer gering aantal is. Je kunt radiostilte alleen achterwege laten als dit niet jullie eerste breuk is en er al eerder een contactbreuk is geweest.

Anders gezegd, je kunt de radiostilte ook omzeilen als je ex niet officieel met je gebroken heeft. Als hij of zij bij voorbeeld met een ander het bed al wel heeft gedeeld maar nog geen besluit heeft genomen. In alle andere gevallen kun je niet om de regel van radiostilte heen.

Radiostilte is de basis voor het terugwinnen van je ex

Radiostilte is eigenlijk de sleutel voor het werk dat nog gedaan moet worden. Dat is wat je ex zal doen twijfelen over zijn of haar keuze en van invloed zal zijn op zijn of haar definitieve keuze. Feitelijk gezien verwacht je ex niet anders dan dat jij aan de vragende kant zal staan, dat je om uitleg zal vragen, dat je achter hem of haar aan zal rennen.

De afwezigheid van contact zal je ex alleen maar doen twijfelen aan de situatie. Ook al getuigen de talrijke telefoontjes, smsjes en alle andere pogingen die je pleegt om contact te hebben met je ex van weinig respect versus je ex, het zijn ondanks dit alles toch elementen die hem of haar op enig manier zekerheid geven.

Je ex zal op het moment dat je hem of haar contacteert een zeker gevoel van macht over je voelen. Je ex zal het toch niet prettig vinden als je niets van je laat horen. Zo simpel is het eigenlijk.

Het consequent hanteren van radiostilte vraag ongelooflijk veel van je

Ik weet het. Het is erg moeilijk om je te houden aan de regel van radiostilte. Zoals we het hier op liefdesverdriet.nl al vaker hebben gezegd: jij en je ex bevinden zich in 2 compleet verschillende werelden. In jouw wereld lijken minuten wel jaren.

Mensen bij mij in coaching hoor ik vaak zeggen : " maar ik heb al sinds 16:00 uur geen smsje meer gestuurd" , of " ik heb mijn ex sinds afgelopen zaterdag al niet meer gebeld". Ze zeggen dit om zo snel mogelijk een nieuwe poging tot contact te kunnen rechtvaardigen.

Het probleem is dat het succes van radiostilte zich niet laat vertalen in minuten of in uren, zelfs niet in dagen. Het laat zich slechts vertalen in weken of zelfs maanden. Zie daar waarom het werkelijk een uitdaging is voor de meeste mensen. Want het stelt echt niets voor als je ' al' 4 dagen geen contact meer hebt met je ex. Zelfs een smsje of whatsappje per week is al te veel.

Iedere keer dat je toch weer over die grens heengaat, zal alle moeite voor niets zijn geweest en ben je weer terug bij af. Zie het eigenlijk als een ontgiftingskuur of een vastendieet. Als de verleiding te groot is en je denkt 'acht 1 belletje moet kunnen' dan kun je echt weer opnieuw beginnen. Je ultieme doel moet toch echt een langdurige contactbreuk zijn, tenminste als je resultaat wilt boeken.

Wanneer kan ik stoppen met radiostilte?

Op deze vraag heb ik twee verschillende antwoorden die afhankelijk zijn van een aantal factoren

Jij bent het die de regel van radiostilte verbreekt: in dit geval moeten er minstens al een paar weken zijn verstreken (een week of 6 à 9 minimum) en moet je in staat zijn geweest om afstand van je ex te nemen.

Je moet in een stadium zijn beland waarbij je kunt zeggen: ik heb mijn ex niet nodig om te kunnen overleven.

Je moet dus gelukkig kunnen zijn zonder je ex. Je bent dan vervolgens beter in staat om je ex te ontmoeten zonder al te veel drama doordat je je al enigszins ' los'  voelt van je ex. Immers, pas dan kun je laten zien dat het goed met je gaat en je niet continu in een nachtmerrie bent blijven hangen.

Je ex verbreekt de regel van radiostilte: dat is natuurlijk het beste scenario. Dat betekent nl dat de geleverde moeite wordt beloond. Als je ex contact met je opneemt dan houdt dit in dat zijn of haar nieuwsgierigheid is geprikkeld.

Blijf in dat geval, ook dan nog steeds compleet onafhankelijk van je ex. Probeer dan juist degene te zijn die het gesprek verbreekt (op juist een belangrijk moment). Je hebt immers een druk leven, niet waar?

>>> Bekijk de video en lees verder ook de special "Radiostilte Stappenplan van A tot Z" door hier te klikken

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Is radiostilte nog altijd van toepassing als de breuk al even is en ze nu is gaan apart wonen? Bij het laatste contact heb ik heel naar gedaan.

 2. Hoi Marjolein,

  2 maanden geleden had ik een hele leuke jongen ontmoet. Eigenlijk kenden elkaar al via school en vrijwilligerswerk. Wij kwamen elkaar tegen bij een kroeg en begonnen aan de praat te raken. Hij heeft mij op date genomen en dat klikte gelijk! Vanaf dat moment waren wij ieder weekend samen en soms ook hele weekende samen. Omdat hij niet in de buurt werkt zagen we elkaar door de weeks ook niet. Dus hij moest in 1 weekend, zijn vrienden, familie, hobby’s en mij combineren. Op zondag moest hij weer terug naar zijn werk want daar verblijft hij. Ik heb hem alle ruimte gegeven om hem zijn vrienden en iedereen te blijven zien. Als hij vroeg “kom je vanavond naar mij, mijn vrienden zijn er ook” dan kwam ik. Ik maakte tijd voor hem. Dat was anders het enige moment dat ik hem kon zien. De laatste paar weken merkte ik dat hij anders ging doen via whatsapp en daar door ging ik ook anders doen, hij vroeg of ik even langs wilde komen. Hij begon het gesprek met: “ik merk dat het anders is en daarom wilde ik hier over praten”. Conclussie van het gesprek: hij kon het allemaal niet goed combineren en hij vond het anders dan dat het op het begin was. Ook wilde hij mij niet aan het lijntje houden. Vervolgens heeft hij me allemaal vast gehouden en geknuffeld en zijn er andere dingen gebeurd. Hij vertelde dat hij niet niet erg zou vinden als we dit nog wel vaker zouden doen. Het was een heel raar afscheid.

  Hij vertelde wel gevoelens gehad te hebben voor mij. Maar wanneer die weg zijn gegaan, dat weet ik niet. We hadden gezegd dat we contact zouden blijven houden en het niet gelijk weg valt. Eenmaal thuis stuurde hij nog 1 berichtje. Waar ik niet meer op had geantwoord. Een week later stuurde hij weer een berichtje midden in de nacht. Hij wilde weten hoe het met mij ging, want hij was nieuwsgierig. Hij vroeg wat ik die avond aan het doen was, met wie ik was en of ik thuis was. Vervolgens stuurde hij dat als ik het niet fijn vond dat hij me “appt” dat ik dat moet zeggen, dat begreep hij dan ook wel. Ik heb aangegeven, als het mij teveel doet dan liet ik dat wel weten. Daar heeft hij nog als laatste op geantwoord met fijn! En toen heb ik niks meer laten weten. Ik vraag me heel erg af of hij mij mist of dat het is dat hij nu geen aandacht krijgt? Ben ik goed bezig of geef ik hem nu het signaal dat ik geen contact wil?

 3. Hey,

  Ik en mijn vriendin hadden een relatie van 10 maanden wat nu helaas beëindigd is.

  We hebben soort van samen besloten dat het uit is en dat we voor nu verdergaan als vrienden, omdat mijn vriendin met iets zit in haar hoofd wat ze moet verwerken. Ze kon dat niet verwerken terwijl ze in een relatie met mij zat, omdat ze dan teveel verplichtingen voelde en gewoon tijd voor haar zelf wauw hebben.

  Paar maanden geleden zei ze ook dat ze mij eigenlijk later had willen ontmoeten en dat het eigenlijk geen goed moment voor een relatie was. Toch zijn we torn iedere keer veder gegaan en geprobeerd om haar probleem met zichzelf op te lossen tot nu toe. Ze wilt niet langer denken dat ze mij ongelukkig maakt omdat ze zelf met dingen zit dus wilt ze voor nu gewoon vrienden zijn wat me heel erg pijn doet.

  Ik weet dat ze onzettend veel van me houd dat ze vind dat we bij elkaar passen dat ze me leuk vind alles is er gewoon. Alleen ze kan me nu niet geven wat ze wilt geven.

  Voor mij heeft ze een relatie van 4 jaar gehad. En dat ging uiteindelijk uit misschien is ze te snel aan een relatie met mij begonnen. Ze heeft bijna heel haar jeugd in een relatie gezeten. Ze zegt dat ze niet van haarzelf houd nu dus dat ze ook niet van iemand anders kan houden. Ze zegt wel nu dat ze over haar vorige relatie heen was, maar nog met dingen zit

  We hebben nog contact het is net 3 dagen uit. We proberen elkaar nu wel zo min mogelijk te spreken en over een tijdje gewoon weer afspreken als vrienden en leuke dingen doen.

  Denk je dat het ooit nog goed komt tussen ons?
  En wat kan ik het beste doen nu?

  1. Beste Jeroen,
   Hoe is de situatie nu? We zijn alweer een eindje verder in de tijd.
   Als je partner zegt dat er een gebrek is aan zelfliefde, is dat echt iets waar zij aan moet werken en gelukkig wil ze dat ook.
   Geef haar hiervoor de tijd en ruimte want ik kan het niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is.
   Haar de ruimte te geven hiervoor en tijd is dus het beste wat je kunt doen.
   Sterkte met de situatie!
   Warme groet,
   Marjolein

 4. Lieve Marjolein,

  Wat is de reden dat radiostilte niet werkt als er al een radiostilte is geweest bij een eerdere breuk van de relatie?

  Ik heb 17 jaar een relatie gehad. Toen ging het uit door de vele tegenslagen die we samen niet het hoofd konden bieden. Na die eerste breuk, kwam het tussen ons weer goed. Ik heb toen radiostilte op jouw aanraden in acht genomen en dat bracht ons weer samen. Toch bleven we beiden onszelf beschermen tegen verdriet en pijn en daardoor kwamen we emotioneel niet tot de kern. We gingen steeds leuke uitjes doen en waren ieder weekend bij elkaar, maar mentaal lukte het niet om die connectie opnieuw te vinden. Daardoor bleef het oppervlakkig en had de relatie niet meer de diepgang die het ooit had. Mijn ex begon op een bepaald punt weer twijfels te krijgen over ons en voelde zich afgewezen. Toen is hij gaan daten met een andere vrouw via een datingapp, wat mij veel pijn deed. Ik hield opnieuw voet bij stuk d.m.v. de radiostilte, in de hoop dat hij zich net zoals de vorige keer zou bedenken. Maar dit keer werkte het tegen mij. De andere vrouw gaf hem de aandacht die hij bij mij niet kon vinden en hij vluchtte weg in haar armen. Hij beschouwde het als een bevestiging dat ik hem niet meer wilde. Het heeft me veel verdriet gedaan. Achteraf gezien baal ik van mezelf dat ik me stoer en afstandelijk heb opgesteld en dat ik handelde vanuit zelfbescherming. Hij heeft me namelijk alvorens zijn definitieve besluit over de breuk verschillende keren laten weten dat hij nog van me hield en het moeilijk had zonder mij. Maar ik wilde vanuit hem zien dat hij volledig voor mij ging en die andere vrouw liet gaan, want ik was zijn vluchtgedrag ook beu. Ik denk als ik duidelijk had laten blijken dat ik hem niet kwijt wilde en goede gesprekken was aangegaan (uiteraard zonder door te slaan in het zoeken van contact of wanhopig over te komen), dat het onze relatie wellicht had kunnen redden. Ik denk dat ik hem het gevoel gaf er helemaal klaar mee te zijn door die radiostilte, terwijl ik eigenlijk hoopte dat het ertoe zou leiden dat hij voor mij zou vechten. Hij voelde een gemis en dat vulde hij buiten de relatie op en ik voelde me emotioneel ongezien. Maar ondanks dat zat de liefde nog steeds heel diep voor elkaar, we wisten alleen niet meer hoe we onszelf kwetsbaar en open op konden stellen naar elkaar toe en dat werkte bij hem het vluchtgedrag in de hand. Hij is inmiddels een aantal maanden samen met deze vrouw en zij woonde vrijwel meteen bij hem in het huis waar wij samenwoonden. Het is allemaal heel snel gegaan. Hoewel onze relatie dus niet meer te redden valt, ben ik wel opzoek naar wat inzichten om hier wat uit te leren. Ik ben benieuwd naar de reden dat radiostilte bij een tweede breuk anders werkt. En wat moet je dan wel doen als de ander na een eerste breuk het bed deelt met een andere vrouw? Mijn neiging is dan om mezelf te beschermen voor de pijn en dan bewaar ik dus afstand. Voor de ander is zo’n signaal dus anders te interpreteren, daar ben ik ook wel achter gekomen.

  Ik ben benieuwd naar je antwoord, alvast enorm bedankt.

  1. Beste Louisa,
   allereerst, je raakt met deze zin zo ontzettende kern waarom het in zoveel relatie fout gaat als mensen weer bij elkaar komen zonder eerst het Zelfwerk te doen:
   Toch bleven we beiden onszelf beschermen tegen verdriet en pijn en daardoor kwamen we emotioneel niet tot de kern. We gingen steeds leuke uitjes doen en waren ieder weekend bij elkaar, maar mentaal lukte het niet om die connectie opnieuw te vinden. Daardoor bleef het oppervlakkig en had de relatie niet meer de diepgang die het ooit had.
   als je dat dus niet EERST doet, is je relatie gedoemd voor de 2e keer te mislukken.
   Daarom is een 2e keer 30 dagen geen contact niet zinvol als blijkt dat er niet gewerkt is, ieder op zijn eigen plek.
   Als je partner al snel naar een ander is gegaan is ook hij gevlucht voor zijn eigen pijn. Zie het niet als jouw falen want het heeft niets te maken met het feit dat je voor de 2e keer radiostilte hebt ingelast. Zolang je je eigen pijn en pijntriggers niet onder ogen durft te zien, en maar blijft vluchten door jezelf een goed gevoel te geven door snel in een andere relatie te stappen, zullen je relaties gedoemd zijn te mislukken. Ik durf mijn handen in het vuur te steken dat zijn vluchtgedrag door snel te schakelen in de liefde hem geen langdurig geluk zal brengen.
   Sterkte met alles!
   hartelijke groet,
   Marjolein

 5. Beste Marjolein,

  we hebben elkaar ongeveer een jaar geleden telefonisch gesproken. Ik vertelde je toen over mijn ‘relatie’ met de man die ik heb ontmoet op mijn werk terwijl we beide nog in een relatie zaten. Zowel hij als ik hebben onze relaties verbroken om met elkaar verder te kunnen gaan. Echter, toen hij zijn relatie verbrak voelde ik steeds meer afstand van zijn kant.

  Logische conclusie; we moesten allebei eerst onze vorige relaties verwerken. We gingen beide door een rouwproces. Jouw advies heb ik min of meer opgevolgd en zonder verwachtingen hebben hij en ik contact gehouden en zagen we elkaar af en toe. We hebben geprobeerd elkaar helemaal los te laten maar dat is niet gelukt.

  Sinds een paar maanden merk ik dat ik toe ben aan meer. Een diepere connectie. We hebben dagelijks contact en zien elkaar 2x in de maand. Maar ik vind dat te weinig dus krijg daardoor meer verwachtingen die uitlopen op teleurstellingen omdat hij er blijkbaar nog niet aan toe is. Hij zegt dat hij niet weet waarom hij mij nu geen prioriteit kan geven. Hij zegt dat hij van me houdt en dat hij soms denkt dat we het moet stoppen zodat ik verder kan met mijn leven. Als we bij elkaar zijn ontstaan er iets magisch, vuurwerk, rust, alles. Maar hij wil niet blijven slapen bijvoorbeeld. Als we seks hebben gehad knuffelt hij niet meer. Het lijkt op een soort van bindingsangst. Misschien niet door een relatie uit het verleden maar omdat hij nog steeds zijn breuk aan het verwerken is? Of omdat hij zichzelf onbewust een enorme verantwoordelijkheid heeft opgelegd mocht hij met mij verder gaan (omdat ik twee kinderen heb)?

  Afgelopen week hebben ik gezegd dat ik iemand wil die 100% voor mij kiest en daarom afscheid moet nemen van hem. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ‘wij’ niet vooruit gingen dus was dit voor mij de enige optie om verder te kunnen gaan met mijn leven. Het was heel liefdevol en bijzonder, we hebben samen gelachen, herinneringen opgehaald, samen gehuild, elkaar geknuffeld en gezoend. En toen was het einde daar en heb ik hem verzocht geen contact met me op te nemen. Daar heeft hij zich niet aan kunnen houden de dagen daarna en dus kreeg ik steeds weer een lief berichtje, een herinnering of grapje toegestuurd. Ik heb hem nogmaals verzocht geen contact meer op te nemen. Omdat ik geen verwachtingen meer wil hebben en dit de enige manier lijkt voor mij. En vanaf toen is het stil…. en doet het mij onwijs veel pijn ondanks dat ik ook rust voel. De pijn is voornamelijk omdat ik het zo jammer vind dat zoiets moois (nu) niet mag bestaan in de vorm van een relatie. Via een vriendin heb ik al gehoord dat hij er veel moeite mee heeft dat we geen contact hebben. Maar ik moet dit nu volhouden tot ik zover ben dat ik contact met hem kan hebben zonder er verwachtingen van verdieping bij te hebben.

  Ik hou ontzettend veel van hem en wil nog steeds niets liever dan mijn leven met hem delen. Heb jij advies hoe ik dit het beste aan kan pakken? Denk jij dat hij inderdaad nog bezig is met het verwerken van de breuk? Gaat deze radiostilte helpen in ons proces?

  Alvast heel erg bedankt!

 6. Beste Marjolein, na 5,5 maand intensief daten hebben hij en ik besloten om het avontuur te beëindigen. Met heel veel tranen bij beide hebben we afscheid genomen van elkaar. Met beide de hoop dat het goed zou komen.
  Om jou een beter beeld te hebben, wil ik wat contexten met je delen.
  Hij en ik hebben elkaar in de zomer van vorig jaar leren kennen via de welbekende date-app. Ik was niet op zoek naar iets serieus, maar naar een beetje gezelligheid. Met deze man had ik een enorme klik (voor zover je dat via een chat kunt merken) en hebben we uiteindelijk afgesproken. Hij had voor mij gekookt, ik was om 20u welkom en om 01:00u zaten we nog aan de eettafel te kletsen. Geweldig was het! Ik ben daar blijven slapen en we zagen elkaar sindsdien echt heel vaak. Zeg maar gerust 3x per week. Daarnaast nam hij mij overal mee naar toe, verraste mij vaak met leuke uitjes, weekenden weggeweest. Kortom; rond oktober heb ik hardop moeten zeggen hem ECHT leuk te vinden.
  Maar! Hij was nog bezig met het afronden van zijn vorige relatie. Deze heeft 12jr geduurd en zijn ex-vriendin heeft hem jarenlang bedrogen. Op het moment dat hij en ik elkaar zagen, was hij druk met het regelen van het huis enz.
  Die relatie heeft er voor gezorgd dat hij mij niet kon toelaten. Ik begreep het maar moeizaam want hij deed immers ALLES voor me. Sterker nog: Ik liet initiatieven wat meer bij hem liggen omdat ik wist in wat voor situatie hij verkeerde. En daardoor kreeg ik het gevoel dat alles koek en ei was. Maar mijn gevoel bleef toenemen (mede door zijn uitjes etc) en zijn schuldgevoel naar mij groeide. Want hij hoopte mij te kunnen toelaten en dit gebeurde maar niet. En met toelaten werd bedoelt mij in zijn hart toelaten.
  Ik heb hem misschien op sommige momenten wat onder druk gezet. Ik wachtte op hem, werd ook semi meegesleurd in het verhaal met zijn ex. Het heeft ons beide veel emoties opgeleverd. In december was het huis rond. Maar eind januari zijn wij uit elkaar gegaan. Eerst met een week geen contact tijdens zijn vakantie (dit lukte niet; hij kon niet nadenken omdat er te veel afleiding was), daarna met een week elkaar niet zien. Nu hebben we er een punt achter gezet in de hoop dat het nog goed gaat komen.

  Marjolein, ik geef enorm om deze man. Ik heb iemand ontmoet waar ik echt een toekomst mee zag en dat was wederzijds. Ik mis hem nu echt heel erg. Ik heb mij dan ook, na een week geen contact, laten verleiden en hem gebeld. Hij deed heel koel en zei het prettig te vinden om even uit de situatie te zijn. Dat de rust hem goed deed en de overhand kreeg toe het gemis van mij. En dat was voor mij echt een doodsteek. Inmiddels zijn we weer 1,5 week verder en houd ik de radiostilte goed in stand. We hebben eind maart afgesproken voor een drankje.

  Ik weet niet zo goed wat ik er van moet denken. Ik hoop echt heel erg dat het goed gaat komen. Wat kan ik nog meer doen om hem weer bij mij te krijgen? De rust doet mij ook goed want het was echt geen leuke situatie. Het gedoe met zijn ex bracht veel stress met zich mee. Ik zie het als 2 losstaande zaken, namelijk: ons 2en samen + context ex. Dat laatste is nu weg EN hebben we 2 maanden (straks wanneer het eind maart is) elkaar niet gezien. Is er hoop voor een mooie toekomst samen?? Veel liefs, Sophie

  1. Beste Sophie, gun hem de tijd om te rouwen, want dat is het echt. Een relatie van 12 jaar waarin je continu bedrogen werd moet echt een traumatische ervaring voor hem zijn, al helemaal als hij het niet wist en daar nu pas tot de ontdekking is gekomen. Het is logisch dat hij helemaal opging in die gezelligheid met jou. Hij kon nu eindelijk concreet iets doen: jou verwennen wat hij bij zijn vorige relatie niet kon omdat het niet goed zat. Begrijp je wel? Maar dan komt er een moment van bezinning: “wat is er allemaal gebeurd” en ook “waar wil ik naar toe”? Als jij nu druk gaat uitoefenen op hem sla je de plank mis. Als het nog geen tijd is voor hem (wat heel begrijpelijk is) dan is dat maar zo en dat heb je dan te accepteren. Als jullie elkaar eind maart weer zien, straal dan de nodige positieve energie uit (werk hier dan ook naar toe in de komende weken dat het je lukt). Laat je zorgeloosheid zien en wees als frisse lucht voor hem waarbij hij het gevoel heeft dat hij eindelijk weer eens kan ademen. Heb geduld! Heel veel sterkte in de komende weken ook!
   Liefs,
   Marjolein

 7. Hey Marjolein,

  Ik heb echt iets ongelooflijks stoms gedaan. Voor de zomervakantie was het uitgegaan tussen mijn ex en mij. Hierna hadden we nog wel een korte breakupsex periode en gaf zij aan dat ze de vakantie nog even aanzag en dat we na de vakantie verder zouden kijken. Toen was de vakantie voorbij en ik heb mij netjes aan de radiostilte gehouden, afgezien van een paar snaps. Maar na de vakantie kwam ik op een feest en toen hoorde ik dat ze al met iemand anders naar bed was geweest. Ik was gebroken en had veel liefdesverdriet. Een week later voelde ik mij iets beter en besloot dat ik niet wilde dat zij tussen mij en mijn vrienden mocht komen. Dus ik ging gewoon naar onze vaste kroeg en de confrontatie aan. Stomste keuze van mijn leven want ik was verre van sterk en smoorverliefd nog steeds. Toen zag ik haar met die kerel staan en er knapte iets. ik drukte die gozer tegen de muur aan en zei dat als hij haar ook maar met een vinger verkeerd aanraakt dat ik hem kapot maak. Ik was echt mezelf niet en zij belde de volgende dag het nooit meer wat zou worden tussen ons.

  Ik wou natuurlijk dat ik alles kon terug draaien. Maar gebeurd is gebeurd en ben eigenlijk vooral bang dat ik bij de volgende confrontatie weer de controle verlies. Ik wil sterk lijken voor mijzelf en naar haar toe. Maar hoe doe ik dat? Ik hou nog zo ontzettend veel van haar en ik denk dat het grootste probleem was dat ik mij te afhankelijk opstelde en dat moet stoppen. Please help 🙁

  Gr. Anoniempje

  1. Beste anoniempje, het beste is dat je EERST leert dit een plek te geven, je mindset te veranderen want inderdaad, bij een volgende confrontatie gebeurt anders weer hetzelfde en dat wil je natuurlijk niet. Zeg haar ook dat dit een stomme zet was, dat het je spijt en dat het puur emoties waren die je nu wel weer onder controle hebt. Ik zou als ik jou was ook mijn excuses aanbieden aan die nieuwe vriend van haar. In plaats van dat je je focust op deze stomme zet, ga eerst na waarom ze je na de vakantie niet meer terug wilde. Sterkte! Hartelijke groet, Marjolein

 8. Hey,
  Ik zit in de fase van radiostilte. En heb al veel aan mezelf gewerkt. Zowel mentaal als fysiek.
  Ik ben al wat gewicht kwijt en zie er echt aantrekkelijker uit.
  Is het een goed idee om tijdens de radiostilte een fote van mezelf te posten met mijn verbeterd uiterlijk?

 9. Hey Marjolein,

  Ik denk dat ik het compleet verpest heb bij mijn ex.

  Wij zijn 10 maanden samen geweest (een relatie die voor beide een relatie was die nooit kapot te krijgen was). Alles was echt perfect en we waren 100% ons Eigen bij elkaar.

  In januari was er eens grote ruzie, omdat ik haar verleden niet kon laten rusten. We hebben het terug goed gemaakt en we leefde verder.

  In juni gingen we op een onvergetelijke reis en waren we beide supergelukkig. 2 weken na die reis vroeg ik nog 1 ding uit haar verleden (dit door mijn toen nog weinig zelfvertrouwen). Ze zei dat ik nooit zal veranderen en maakte het een week uit. Na die week toch terug samen gekomen en het ging een nieuwe start zijn. Ik heb gezegd dat haar verleden volledig uit mijn systeem is (wat ook het geval is). We hebben 2 weken weer echt heel normal geleefd en alles ging terug echt goed (ze zei zelfs de voorlaatste dag uit haar Eigen dat ze me echt graag ziet).. Dan op zondagavond maakt ze het uit.

  Ik heb ze toen een week gerust gelaten en toen met haar gepraat – ze zei dat haar geveol sinds de 2e grote ruzie verminderd is en dat ik haar verstikt heb (zij wilt meer Eigen tijd hebben) – ik heb haar nog een brief geschreven dat ik het volledig snap en haar die ruimte ook wil geven, dat we wat minder bij elkaar zijn e.d.

  Ze heeft me nu sinds 2 weken niet meer op facebook of instagram en heb haar ook 2 weken niet meer gehoord. Ik wou wachten tot eind September om eens te vragen of we iets kunnen gaan eten om bij te praten, maar vrees er hard voor dat ze me nog wel wilt zien, laat staan een relatie te hebben.

  Ik mis ze enorm en besef dat ze perfect bij me past…

  Heeft u nog tips?

  Alvast bedankt!

  Ruben

  1. Beste Ruben, ik ben benieuwd hoe je er inmiddels voor staat, maar laat haar dan ook echt zien dat haar verleden je niet meer dwars zit. Haar besluit kan ook gebaseerd zijn op angst en over een tijdje overgaan (tenminste als jij geen druk legt op haar en je haar vertrouwen kan geven dat je echt veranderd bent). Doe iets bijzonders voor haar, vraag om haar vergeving, maak indruk vooral door de dingen te doen die ze fijn vindt. Veel sterkte en hartelijke groet, Marjolein

 10. Beste Marjolein,

  Twee maanden geleden heeft mijn ex het uitgemaakt. Daarna hebben we een paar keer over en weer contact gehad maar inmiddels heb ik bijna vier weken geen contact met hem gezocht. Hij alleen wel met mij (sporadisch, soms eens in de drie dagen bellen of wa en dan weer anderhalve week niet). Dit contact was vaak negatief; telefoon gesprekken waarin hij veel verwijten had, daarna sms’jes met vervelende vragen en verdenkingen dat ik bijvoorbeeld op zijn fb account zou hebben gezeten. (Wat absoluut niet zo is!)

  Ik vroeg me af hoe ik dit nu moet zien. Hij zocht weliswaar telkens contact, maar dit was negatief en niet bepaald gezellig. Ik gaf dan antwoord en vervolgens reageerde hij niet meer. Heel frustrerend.

  Heb je tips hoe hiermee om te gaan? Moet ik alsnog een maand vastplakken aan het geen contact? Of nu zelf alsnog positief contact zoeken?

  Ik hoor graag of je tips hebt!
  Groetjes

  1. Beste Sophia, het beste wat je kunt doen is hem zeggen “fijn dat je contact zoekt, maar laat het wel zijn om positieve redenen. Als je nog het e.e.a. op je hart hebt wat je kwijt wilt, laten we daar dan nog eenmalig een face to face gesprek over hebben en niet via de telefoon”. Als hij daarna doorgaat met contact zoeken om zijn frustraties op jou los te kunnen laten, zeg dan dat je daar niet van bent gediend en je op die manier geen contact wenst. Sterkte en veel liefs, Marjolein

 11. Hoi hoi,
  Ik en mijn ex zijn afgelopen april na 8 jaar, en 6 jaar samen gewoond te hebben uit elkaar gegaan..
  Maar we zijn 2 jaar geleden ook even uit elkaar geweest, maar kwam in 1 maand tijd weer goed..
  Nu zit het wat dieper, maar echt “van mijn kant” is er niet veel rust geweest richting haar, we bleven toch ondanks dat contact houden, En meestal eindigde dat in een discussie op het eind.
  Denk je na 3 maanden dat er nog wat te redden valt? We zijn vriendelijk uit elkaar gegaan, En eerst dacht ik, ik kan het wel aan, maar zes gaat nu veel sterker in haar schoenen dan ik. Ze is terug gegaan naar dr ouders “1 straat verder op” Dus haar gemis van eenzaamheid is veel minder dan die van mij.

  Ik wil wel stilt houden, maar ze zegt zelf niet meer te willen, alleen hoe kan ik mezelf naar haar toe bewijzen, want dit is serieus echt 1 van mijn grootste fout everr geweest op relatie gebied, door het naïef van mijn kant te stoppen..

  Korte toevoeging, met een paniek aanval van dingen uit mijn jeugd is het over gegaan, en ze wist er wel al van af, maar ik had het ook daarnaast zelf weg gestopt, zodat ik mezelf naar haar afsloot.. Ze wet het wel in,ijdels, en wil dit ook zeker niet gebruiken om bij haar terug te komen, maar ze blijf toch nee zeggen..

  Nu wil ik dr graag terug, maar radiostilte, ja het kill mij, zeker omdát ze moeite heeft met praten, en als ze dan niet hoeft te praten loop ze er liever voor weg, als hè er wel over begint..

  Kortom, na 3 maanden elkaar wel vaak zien, denk je dat zo’n stilte nog verandering kan brengen in de situatie.. En geld voor een boek van je geweldige trucs heb ik alleen niet, dus ik hoop dat je ondanks dat mij toch een tip geven kan, en of een paar.. Video’s heb ik al op YouTube gezien, maar ik hoor van vele van als het net voorbij is, en stilte houden, maar dat is nog niet gelukt, daarom ben ik super bang dat ik te laat ben bij dr… Ben gewoon ten einde raad, en voel meer rot dan beter, en dat rotte wordt met de dag echt serieus erger, wat ik er ook voor mezelf aan doet..

  Groetjes Wal

 12. Hallo Marjolein, ik heb een vraag: wat als je in de periode na de breuk toch teveel contact hebt genomen en hij je uiteindelijk negeert, niet meer antwoordt op berichten. Maw 30dagen is echt niet gelukt. Is dan alles per definitie verloren (dat het ZOU kunnen goedkomen ooit), ook al laat je het nu echt rusten? Begrijp het niet, hij zag me zo graag, en plots is het uit. Is moeilijk te verteren en zeker zonder veel uitleg. Henriette

  1. Beste Henriette, jazeker is dat mogelijk. Het gaat erom dat jij je nu echt even op de achtergrond houdt, niets van je laat horen. Heb je teveel gestalkt? Voeg er dan nog maar een maandje aan toe. Dus 2 maanden geen contact. Ieder mens die is afgewezen door zijn/haar ex zit met vragen. Die ex heeft simpelweg niet altijd een logische verklaring en kan die vragen in de regel heel moeilijk, dan wel helemaal niet beantwoorden. Dat heeft niets te maken met jou, maar met hem. Maak je dus geen zorgen dat er iets mis is aan jou. Laat hem gewoon even. Als de emoties bedaard zijn kun je weer contact opnemen, maar pas ALLEEN als jij er emotioneel klaar voor bent. Sterkte! Liefs, Marjolein

 13. Beste Marjolein,

  Bedankt voor alle hulp en ondersteuning. Zelfs wanneer het niet goed meer zou komen met mijn ex heb ik veel aan je boek en website gehad.
  Ik heb de radiostilte bijna volledig doorlopen. Ik ben nu ook terug klaar voor contact. Omdat ik eerder niet klaar was voor contact heb ik geen acceptatiebrief verzonden. Kan ik een acceptatiebrief sturen als eerste contact of is het toch beter om hem te bellen?
  Vlak na de breuk heb ik nogal gesmeekt en ben ik niet altijd even rustig gebleven moet ik toegeven. Dus excuses zijn waarschijnlijk wel gepast.

  Vriendelijke groeten!

  1. Beste anoniemp, heel hartelijk dank voor je leuke reactie en wat fijn te horen dat mijn boek je heeft geholpen. Nu je klaar bent voor contact kun je inderdaad een brief sturen, zeker omdat je nu al veel (verbaal) hebt gesmeekt, zullen de geschreven woorden beter aankopen als je schrijft dat je spijt hebt van je gedrag 😉 Sterkte verder en lieve groeten, Marjolein

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl