JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        RELATIEPROBLEMEN    

7 Redenen En 10 Tips Wanneer Je Ongelukkig Bent In Je Relatie

Je hebt wellicht een fantastische baan, een leuk huis, lieve kinderen, en een gezellige partner. Oh, en ook nog een leuke hond.

Kortom, je kunt nu niet bepaald zeggen dat je goede redenen hebt om te zeggen ‘ik ben ongelukkig in mijn relatie’. Sterker nog, je concludeert dat er helemaal geen redenen zijn.

En toch is het zo. Je kunt nu eenmaal niet om dat gevoel heen. Je voelt je niet gelukkig en je twijfelt of je je relatie moet verbreken of niet.

Je vindt het maar wat lastig om er met je partner over te praten want hij of zij doet immers alles voor je.

Je vraagt je af wat je toch mankeert dat je denkt ‘waarom voel ik me ongelukkig in de relatie terwijl mijn partner eigenlijk helemaal niet verkeerd is’. Ik wil eigenlijk niet scheiden maar aan de andere kant weet ik ook niet wat te doen.

Relaties kunnen soms beste gecompliceerd zijn. De ene keer voelt het heerlijk, en de andere keer kun je niet omgaan met gedachten als 'is dit het nu?'.

Zeker als je ongelukkig bent terwijl je relatie veilig , hecht en harmonieus is. Het meest frustrerende is dat je er niet echt een vinger op kunt leggen waar dat gevoel nu echt vandaan komt.

Je vindt het maar een donkere kant van jezelf. Je denkt ‘zie ik het nu wel goed allemaal? is dit de relatie die goed voor mij is?

Voordat je verder gaat in dit artikel, wil ik je aanraden om deze video te bekijken. Laat me onder het artikel weten wat je ervan vindt! Het delen van je gevoelens kan al heel veel verschil uitmaken in hoe je je voelt.

In bovenstaande video noem ik een aantal redenen wat de oorzaak kan zijn dat jij je op dit moment zo ongelukkig voelt. Ik zou je dus willen aanraden eerst deze video te bekijken.

in dit artikel zal ik verder ook nog andere mogelijke onderliggende redenen noemen waarom je je ongelukkig voelt. Ik geef je ook een aantal goede tips wat je kunt doen aan dit gevoel.

Mijn doel is natuurlijk dat je je beter zult voelen nadat je dit artikel hebt gelezen. Maar dan ben je er nog niet. Het doel is eigenlijk dat je straks een plan hebt om je probleem op te lossen. 

Ongelukkig in de relatie? De meest voorkomende reden 

Er kunnen een hoop redenen zijn dat je zegt ik ben ongelukkig en ik weet niet waarom. Maar er is eigenlijk één hoofdreden waarom dat zo is.

In de video heb ik je uitgelegd dat in de meeste gevallen mensen al ongelukkig waren  nog voordat zij hun partner leerden kennen. Het zijn vaak mensen die emotioneel afhankelijk zijn van hun partner en in een relatie blijven ondanks het feit dat ze niet gelukkig zijn.

De kans is dus groot dat jij deze last ook steeds met je meeneemt, simpelweg omdat je nog steeds niet besloten hebt dit voor jezelf op te lossen door er iets aan te doen.

Maar wees gerust. Het feit dat je dit artikel leest en dat je voor jezelf erkent dat je een probleem hebt, is eigenlijk al een hele belangrijke eerste stap.

Het ‘interne conflict’ dat je in jezelf moet oplossen, is iets wat zeker mogelijk is. Het lastige is echter dat ik niet voor je kan bepalen waar je moet beginnen.

Er kunnen diverse factoren in je leven een rol hebben gespeeld waarom je je zo ongelukkig voelt in je relatie. Het is nodig dat je die dingen onder ogen durft te zien.

Maar ik heb je eigenlijk iets heel belangrijks te zeggen, namelijk 

De beste relatie die je kunt hebben is de relatie met jezelf

Dit gegeven klopt als een bus. Je kunt immers jezelf niet in de steek laten, tenzij je moedwillig verzaakt wat je gezonde verstand je aangeeft te doen.

Als je jezelf in de steek laat, laat je daarmee ook anderen in de steek. Zorg er dus in de eerste plaats voor dat je jezelf voedt met constructieve gedachten.

Dat is eigenlijk gewoon een keuze die je maakt. Een belofte aan jezelf en daarmee is het ook de eerste stap op weg naar een gelukkige relatie die je voldoening geeft.

ongelukkig in de relatie

Zojuist vertelde ik je dat ik moeilijk kan aangeven waar het probleem bij jou zit. Immers, ik ken je niet en ieder mens heeft ook zijn/haar rugzakje.

 Ik kan als relatie-expert wel uit ervaring spreken en je vertellen wat ik zoal ten gehore krijg.

8 Redenen waarom je je ongelukkig voelt in je relatie

Reden #1 : Je draaft door zonder te leven in het nu

Je leeft nu met een mooi huisje, boompje, beestje.  Je had er altijd van gedroomd en zodoende heb je dit ook steeds nagejaagd. Nu je het hebt lijkt alles kleurloos en zeg je ‘ik ben niet gelukkig met mijn partner, waar ligt dit aan’.

Je kent vast wel de uitspraak:

“Het hebben van de zaak is het einde van het vermaak”

Ik wil je daarop deze vraag stellen

“Is geluk het doel waar je naar streeft?
Of is het niet eerder een proces? De weg ernaar toe?”

Vergelijk het bijvoorbeeld met een reis die je maakt met de auto naar een of andere bestemming. Je denkt ‘ik heb haast, ik moet er zo snel mogelijk zijn’. 

Je stapt in de auto en sjeest als een gek naar je bestemming.

Het prachtige landschap onderweg ontsnapt volledig aan je aandacht, en als je eenmaal op de plek van bestemming bent aanbeland denk je ‘Oh, is dit het nu?’.

Intussen heb je wel heel veel moois gemist.

haastig leven

Je kunt dus beter vaak stilstaan bij wat je doet. Meer leven in het nu, in plaats van in het verleden.

Reden #2 : Je focust je continu op de minst leuke kanten van je partner

Het feit dat je nu op een punt bent gekomen dat je je ongelukkig voelt in je relatie en je twijfelt of je nu de juiste partner hebt gekozen, wil natuurlijk nog niet zeggen dat je op de verkeerde weg zit.

Twijfels ontstaan vaak als je denkt dat het gras elders groener is. We zijn geneigd om te verlangen naar datgene wat onbereikbaar is. Je richt daarmee je focus op de verkeerde dingen.

Welke redenen heb je eigenlijk dat je je op die negatieve dingen focust? Welke oplossingen zullen deze redenen jou bieden?

Ik denk dat je het antwoord zelf ook wel weet....

praten met je partner

Reden #3 Je zoekt de oorzaak dat je ongelukkig bent in de relatie buiten jezelf

In de video spreek ik over het opvullen van leegtes in jezelf. Veel mensen die zich eenzaam voelen denken hun leegtes te kunnen vullen door het daten van nieuwe mensen.

Zodra ze een leuke persoon tegenkomen ervaren ze een kortstondig geluksgevoel wat verslavend kan werken.

Zo rollen ze van de ene kortstondige relatie in de andere om aan het eind van de rit te ervaren dat ze zich nog steeds ongelukkig voelen.

Als je ongelukkig bent en je weet niet waarom, dan kies je er eigenlijk onbewust voor om verantwoordelijkheid uit de weg te gaan.

Het is natuurlijk veel gemakkelijker om de oorzaak buiten jezelf te zoeken dan in jezelf

Als je denkt een relatie nodig te hebben om gelukkig te kunnen zijn, dan is dit beslist geen goed uitgangspunt.

Je legt de verantwoordelijkheid van jouw geluk dan namelijk bij je partner. Daarmee leg je ook een behoorlijke druk op je partner en je relatie. Dit kan een behoorlijke schadelijke uitwerking hebben die soms onherstelbaar is.

Reden #4 Je maakt van je hart een moordkuil wat je een ongelukkig gevoel bezorgt

Hoe ga je met lastige situaties om? Ben je een echte binnenvetter of durf je je open te stellen? Durf je je eigen kwetsbaarheid te laten zien?

Indien dit niet het geval is, probeer er dan achter te komen waarom dat is. Wees niet tevreden met het eerste betse antwoord dat je kunt bedenken, maar graaf dieper. Misschien zeg je nu "Ik voel me ongelukkig in de relatie zonder reden" omdat ik nooit geleerd heb mijn gevoelens te uiten”

Goed, dat kan een reden zijn, maar waarom zou je dan nu niet zeggen “ik ga dit direct veranderen?”

Het is natuurlijk maar wat comfortabel om te blijven zeggen dat je nooit van je ouders hebt geleerd om je gevoelens te uiten.

Je kunt je zo jaren lang verschuilen achter alles wat je hebt gemist.

ongelukkige vrouw

Vervolgens kun je de oorzaak van je pijn weer ergens buiten jezelf leggen en hoef je geen verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen ongeluk. Is dat wat je wilt?

Wanneer je je gevoelens van pijn deelt met een ander, wil dat nog niet zeggen dat je die ander daarmee belast. De meeste mensen gaan uit van het goede in de mens en willen graag naar je luisteren.

Het delen van je eigen pijn en ongeluk kan heel veel opluchting geven. En andere reden dat mensen niet willen toegeven dat ze zich ongelukkig voelen in de relatie is omdat ze ban zijn voor de reactie van hun partner.

Maar het tonen van je kwetsbaarheid kan juist een kracht zijn. Als je spreekt vanuit je eigen gevoel, met respect voor de ander, heeft niemand het recht om te ontkennen dat je het zo voelt.

Reden #5 Je bent een perfectionist. Geen wonder dat je niet lekker in je vel zit

Je partner is een lieverd maar je denkt steeds ‘toch voel ik me niet gelukkig in deze relatie omdat mijn partner zijn/haar rommel laat slingeren’.

Misschien kun je nog veel meer van dit soort redenen noemen waarom je je niet gelukkig voelt. Echter, ook hier gaat het om de vraag: waar focus je je op?

Zijn die sokken die nu op de grond liggen in plaats van in de wasmand nou echt zo belangrijk?

Zijn ze belangrijk genoeg om te bepalen dat je geen recht hebt om je je gelukkig te voelen?

Zijn die dingen de moeite waard om je over op te winden? ook belangrijk genoeg om je partner het recht op geluk te ontnemen.

sokken laten liggen ergernis?

Ligt je focus op die slingerende sokken?

Vaak gaat het hierbij ook om een machtstrijd. Maar sta eens even stil bij de vraag:

Wat is het meest belangrijk voor je? Je geluk of je gelijk?

Ik herhaal hier nog even de vraag:

Wat vind je nu het meest belangrijk? Je geluk of je gelijk?

Er is slechts 1 letter verschil, maar het is natuurlijk een wereld van verschil.

Wees eerlijk met jezelf. Het zit ‘m niet in dit soort dingen.

Als je je ergert aan huishoudelijke zaken, bespreek dan samen met je partner of jullie niet tot een compromis kunnen komen, zoals bijvoorbeeld het inhuren van een werkster.

Jij en je partner zullen vervolgens ervaren dat jullie zodoende ook meer tijd zullen hebben voor elkaar.

Reden #6 Je past je voortdurend aan aan je partner en je partner doet hetzelfde met jou.

Dit heeft ook te maken met punt 4: 

Wanneer je een binnenvetter bent, is de kans groot dat je je voortdurend probeert aan te passen aan de wensen van je partner.

Wat bedoel ik hier precies mee?

Hier een klein voorbeeld:

Jouw partner wil graag naar een concert van een artiest die jij totaal niet ziet zitten. Als jij niet durft te zeggen wat je in plaats daarvan eigenlijk liever zou willen doen, dan riskeer je dat je voor de rest van je avond met kromme tenen naast je partner op de tribune zit.

Niet leuk voor jou maar ook niet leuk voor je partner.

Kortom: je hebt er niets aan om je voortdurend aan te passen aan de wensen van je partner als jij er niet achter staat.

Er zijn vast wel dingen te bedenken die jullie beiden leuk vinden.

Maak hier eens een lijstje van en bespreek wanneer jullie al deze activiteiten kunnen realiseren.

verbinding maken met partner

Een relatie is niet de optelsom van 2 partners. 

Een relatie is altijd 1 + 1 = 3.

Anders gezegd: jij hebt je interesses, maar je partner heeft ze ook. Daarnaast hebben jullie gedeelde interesses. Respecteer en accepteer dat jullie verschillend zijn. Je zult snel merken dat je je al veel gelukkiger gaat voelen in je relatie.

Reden #7 Je houdt niet van jezelf.

Dit is een hele lastige. Heel veel mensen lijden aan deze ‘maatschappelijke ziekte’. Ze verliezen hun eigenwaarde en zelfrespect. Je vergeet echter dat deze dingen essentieel zijn om liefde te kunnen doorgeven aan je partner en kinderen.

Wees niet bang om een egoïstisch te zijn als je tijd en energie steekt in de dingen die jij leuk vindt om te doen. Je zult zien dat als je weet wie je bent, wat je in je leven wilt bereiken je automatisch ook gelukkiger zult voelen, niet alleen in je relatie maar ook op andere terreinen in je leven

Reden #8 Je relatie is toxisch maar vindt het moeilijk er uit te stappen

De laatste reden die ik hier met je wil bespreken is als je in een toxische relatie zit. In dat geval is het heel goed mogelijk dat je partner jou de ene dag een goed gevoel geeft en de andere dag is het weer het tegenovergestelde.

Je bent in de war en je weet geen besluit te nemen.

Dat kan zeer energieslopend zijn. Het kan zijn dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, dat je nooit hebt geleerd om voor jezelf op te komen. Nooit hebt geleerd hoe waardevol je bent en dat je reden genoeg hebt om van jezelf te houden.

In dat geval is het loslaten van een toxische relatie zeker niet gemakkelijk. Sommige mensen hebben het niet eens door dat ze gevangen zijn in zo'n relatie.

Oplossingen om je niet meer ongelukkig te voelen in je relatie

We hebben nu gekeken naar mogelijke redenen die ervoor zorgen dat jij je niet gelukkig voelt. Laten we nu eens kijken welke oplossingen we kunnen bedenken zodat jij je beter voelt en weer tevreden kunt zijn in je relatie.

1. Breng structuur aan in je leven

Wanneer je een goed gevoel wilt hebben en tevreden wilt terugkijken op je leven en je relatie, begin dat met structuur te brengen in je dagelijkse ritme.

Je kunt bijvoorbeeld een uurtje eerder opstaan. Voordat je begint aan je werkzaamheden geef je jezelf een kwartier de tijd om te mediteren of om te wandelen.

De Duitse bioloog Christoph Randler van de universiteit in Heidelberg deed onderzoek naar het effect van vroeger opstaan op het persoonlijk geluk. Hij deed dit onderzoek onder een groep van ongeveer 400 studenten. Hieruit is gebleken dat vroege vogels inderdaad gelukkiger door het leven wandelen. Ze zijn niet alleen proactiever, maar ook succesvoller in hun werk.

2. Noteer op welke terreinen je je nog meer ongelukkig voelt

Ik vertelde je in de video dat het niet per se je relatie hoeft te zijn waarom je je niet gelukkig voelt. Er kunnen onbewust andere factoren een rol spelen die van invloed zijn op hoe je je voelt.

Zo kunnen er nog steeds onverwerkte emoties zijn van eerdere, soms traumatische ervaringen. Je zult dit dus eerst moeten oplossen. Wil je hulp hierbij, dan kun je een gesprek met mij aanvragen en kunnen we kijken hoe we deze negatieve ervaringen kunnen tackelen.

Je kunt voor jezelf ook steeds herhalen "waarom voel ik mij ongelukkig in deze relatie", maar er ook voor kiezen om te stoppen met deze vraag. Je gelukkig voelen is vaak ook een keuze. Nogmaals, je persoonlijke geluk ligt in jouw handen, en niet in die van anderen. Ook niet in de handen van je partner.

3. Denk in oplossingen in plaats van problemen

In het verlengde van wat ik net zei kun je beter denken in oplossingen in plaats van problemen. Als je je ongelukkig voelt loop je risico in een negatieve spiraal te raken waar je op een gegeven moment niet meer uit komt.

De oplossingen voor relatieproblemen kunnen vaak eenvoudiger zijn dan je zou denken. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Iedere week een mooie bos bloemen zetten op de tafel in je huiskamer
 • Je hond of ander huisdier lekker te knuffelen
 • Een nieuwe hobby op te pakken, dat kan op creatief of intellectueel vlak. Op mijn 52e besloot ik gitaar te leren spelen. Dankzij de youtube tutorials leerde ik dit in no time en voelde ik me direct vrolijker
 • Maak plannen waar je je op kunt verheugen (denk aan een reis, het organiseren van een feestje, sparen voor iets wat je graag wilt hebben)
effect huisdier op geluk

4. Praat veel met je partner

Durf je open te stellen voor je partner en praat over de dingen waar je mee zit. Misschien heb je tot nu toe steeds vermeden om over die dingen te praten omdat je niet goed weet hoe je je gevoelens moet overbrengen. Daarnaast ben je bang dat je partner je verkeerd begrijpt.

Geloof me. Je partner zou het echt heel erg waarderen als je hem of haar betrekt bij hoe jij de dingen ervaart. Als je praat vanuit je eigen gevoel, zonder je partner de indruk te geven dat je hem/haar aanvalt, is er geen reden om dat niet te doen. 

Als je merkt dat je partner er nog niet klaar voor is, geef hem/haar dan de ruimte en tijd die hiervoor nodig is.

5. Zoek je beste vrienden op

Het onderhouden van je sociale contacten kan in grote mate bijdragen aan je persoonlijke geluk. Met je vrienden kun je natuurlijk altijd leuke momenten ervaren, maar ze kunnen je ook vertellen welke plaats je in hun leven inneemt. Dat sterkt jouw gevoel van trots en eigenwaarde.

Psychiater Robert Waldinger volgde al 75 jaar lang 3 groepen volwassenen uit verschillende lagen van de maatschappij, en onderzocht wat mensen werkelijk gelukkig maakt. De uitkomst uit dit onderzoek leert ons 3 waardevolle lessen. Bekijk de video hierboven met Nederlandse ondertiteling. (Dit onderzoek loopt overigens nog steeds)

Het is heel belangrijk dat je je relaties onderhoudt en iets voor je vrienden doet. Anderen blij maken draagt aanzienlijk bij in ons persoonlijk geluk. Dit blijkt ook uit nog een ander Amerikaans wetenschappelijk onderzoek over wat mensen gelukkig maakt

Het hebben van een gezonde sociale vriendenkring is hier een belangrijk onderdeel van, zo blijkt uit dit onderzoek gedaan aan de universiteit van Berkeley.

De sociaal psychologen Dacher Keltner en Emiliana Simon-Thomas  van deze universiteit hebben een online programma ontwikkeld om  mensen te leren hoe je gelukkiger kunt worden en dit niet alleen in een relatie.

Je zult er tevens leren over de verbanden tussen geluk en psychologie, neurowetenschappen, en evolutionaire biologie.

sociale contacten onderhouden

6. Durf lief te zijn voor jezelf

Mensen die niet ongelukkig zijn in hun liefdesrelatie durven vaak geen aandacht te besteden aan zichzelf. Deze angst komt voort uit de gedachte 'ik ben bang om over te komen als een zelfzuchtig persoon', maar dat is natuurlijk grote onzin.

Het is juist heel belangrijk dat je aandacht en liefde schenkt aan je eigen geest en lichaam. Denk niet alleen aan de vraag hoe je jezelf kunt verwennen maar zeker ook aan de vraag 'hoe kan ik mezelf zo goed mogelijk ontwikkelen'.

Aandacht besteden aan je persoonlijke ontwikkeling betekent niet alleen dat je met jezelf bezig bent. Je doet dit om het beste uit jezelf te halen zodat je ook het beste aan anderen kunt geven.

7. Denk 'het kan altijd erger'

Relativeren en denken 'het kan altijd erger' kan je tevens helpen om je je gelukkiger te voelen in je relatie.

Misschien zeg je nu "Je hebt gelijk Marjolein, maar je kunt ook denken 'het kan altijd beter"

Dat klopt, beiden is mogelijk. Het is dus maar net de vraag waar je je focus op legt, maar beide stellingen helpen je toch om je gelukkiger te voelen. Als je namelijk uitgaat van het laatste 'het kan altijd beter' kun je 2 dingen doen:

 • verdrietig worden om datgene wat je mist of niet hebt (en dus kies je voor een slachtoffersrol)
 • werken aan hoe het allemaal beter kan (en dus kies je voor de rol van de winnaar)

8. Zorg voor zoveel mogelijk nieuwe uitdagingen

Creëren, bijdragen aan het geluk van anderen door uit je comfortzone te stappen, zijn allemaal mogelijkheden om je je gelukkiger te voelen.

Als je altijd maar kiest voor de meest gemakkelijke weg, je bent liever lui dan moe, zul je niet vooruit komen in dit leven en blijven steken in dat ongelukkige gevoel.

Je hoeft nieuwe uitdagingen niet alleen aan te gaan natuurlijk. Als je je partner betrekt bij je nieuwe plannen zul je zien hoeveel meer blijdschap dat toevoegt aan je leven.

9. Bekommer je niet om wat anderen van je vinden

Maak je geen zorgen of erger je niet aan wat anderen over je zeggen. Je hebt altijd de keuze naar wie je luistert. Zijn dat de mensen aan wie je je kunt optrekken of de mensen die proberen je de grond in te drukken?

Je hebt hier dus altijd een keuze in. Nogmaals, als je zegt 'ik voel me ongelukkig in de relatie, ondanks' luister je, of kijk je teveel naar alle negatieve aspecten. In alles is wel iets positiefs of negatiefs te vinden. Het is maar net door welke bril je de dingen van het leven wil zien. Anders gezegd: is het glas voor jou half vol of half leeg?

10. Stop de 'niet helpende gedachten'

Jaren geleden zat ik in een moeilijke situatie en zag ik meer beren op de weg dan positieve dingen. De coach die mij toen begeleidde luisterde goed naar me. Bij alles wat ik zei, vroeg ze 'Maar zijn dit gedachten die jou gaan helpen?'

Ze had helemaal gelijk! Je kunt van alles in je hoofd halen en blijven zeggen 'ik voel me ongelukkig, wat kan ik hier aan doen?' en je vervolgens toch blijven richten op alles wat zwaar, moeilijk, enerverend of verdrietig is. Echter zullen die gedachten je nooit verder helpen om uit deze persoonlijke crisis te komen.

Ik hoop dat de video en de tips je hebben kunnen helpen om je al wat blijer te voelen. Het leven is te kort om te blijven hangen in dat onbehagelijke gevoel 'ik voel me ongelukkig in mijn relatie'.

Laat me weten wat je voelt. Deel het hieronder op deze pagina. Heb je meer hulp nodig? Nodig me uit voor een gesprek. Klik hiervoor op deze link.

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Als ik dit lees, krijg ik wel een goed gevoel en hoop. Ik snap dat je aan jezelf moet werken als je een probleem hebt. Maar in een relatie is het toch actie reactie, dus wat de ander bij je oproept, door bepaalde gedragingen die hij vertoont. Moet je dat dan accepteren? Of kan je dan concluderen dan de combinatie niet werkt?
  Ik zit een relatie waarbij we heel goed kunnen praten, naja ik vooral over mijn gevoelens, maar hij luistert wel. Ik mis de emotionele verbinding, ( ook mede doordat hij niet veel voelt en dit dus niet kan delen) en ik heel gevoelig ben. Daarom twijfel ik soms of we elkaar wel gelukkig kunnen maken.

  1. Beste Belli, ik kan me heel goed voorstellen dat je dat denkt, want als hij niet bij zijn gevoel kan komen en daarover kan praten en jij wil dat wel, dan zou hij zelf moeten inzien dat hij daar iets aan moet doen. Je stelt overigens een vraag: wat de ander bij je oproept, door bepaalde gedragingen die hij vertoont. Moet je dat dan accepteren? Of kan je dan concluderen dan de combinatie niet werkt?
   Dat wat een ander bij je oproept heeft alles te maken met jezelf, hoe jouw gevoel hierover is ontwikkeld en welke keuzes je zelf daarbij maakt. Het accepteren ervan of niet is nog altijd iets waar jij voor kan kiezen of niet. Bespreek met hem de vraag in hoeverre hij een toekomst ziet met jou en wat hij doet met die verschillen in aanvoelen. Liefs, Marjolein

 2. Hallo Marjolein,

  Ik heb een relatie met een hele lieve man maar ik twijfel zo vaak of dit we is wat ik wil, wat ik nodig heb. Ik mis regelmatig knuffelen, het uiten van houden van en meerdere dingen op emotioneel en gevoelsmatig vlak. Praktisch gezien geeft hij mij heel veel, als ik wat nodig heb of als er wat moet gebeuren dan denkt hij mee en regelt hij het voor mij. Ik heb vaak aangegeven bij hem wat ik mis, dan is er best wel gedoe, dat is nu ongeveer 3 jaar zo en hij is er nog steeds. We houden veel van elkaar maar wat dat betreft zitten we op een ander level denk ik. Ik heb een behoorlijke rugzak en weet dat ook dat er mee te maken heeft. En ik laat denk ik teveel afhangen van deze relatie, ook mijn priveleven en werk worden erdoor beinvloed. Ik heb nu weer aangegeven dat ik even een week thuis moet zijn om tijd voor mijzelf te hebben maar ik mis hem dan wel. Ben 12 jaar lang alleen geweest maar voel me weer zo afhankelijk. Ik weet niet goed wat ik moet doen

  1. Beste Isa, de vraag moet niet zijn: wanneer word ik eens geknuffeld en hoor ik dat mijn man van mij houdt maar juist eerder ‘wat kan ik bijdragen in deze relatie dat mijn man zich geliefd voelt?’. De knuffels en de ‘ik hou van jou’s’ zul je dan regelmatig terugkrijgen want alles wat je geeft krijg je 10-voudig weer terug! Sterkte met jezelf!
   Liefs,
   Marjolein

 3. Beste Marjolein,

  Ik zou dit bericht zo graag naar mijn ex willen sturen. Hij zei dat hij niet meer voelde wat hij wilde voelen en dat ik hem niet meer zo gelukkig maakte als aan het begin van onze relatie.. Het voelt voor mij zo onbegrijpelijk dat hij zich er niet verder in heeft verdiept om onze relatie te redden. Echter is er nu sprake van radiostilte, in de hoop dat ie uiteindelijk terug komt. Dit filmpje zal hem dus bespaard blijven..

 4. Leuke blog om te lezen. Zelf was ik een tijd niet meer gelukkig in mijn relatie. Uiteindelijk is het gelukkig wel weer goedgekomen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG