JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        Huwelijksproblemen    

Volg mij ook op:

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Nieuwe relatie na scheiding: de 5 valkuilen en hoe je ze voorkomt

Een nieuwe relatie na de scheiding geeft je na een breuk vaak een spannend en fijn gevoel. Het is misschien net alsof je weer beland bent in de puberteit.

Met de vlinders in je buik voel je de behoefte om de naam van je geliefde in elk gesprek te laten vallen. Heerlijk!

Maar, is het aangaan van een nieuwe relatie direct nadat je gescheiden bent eigenlijk wel zo verstandig?

Wanneer je man of je vrouw wilt scheiden maar jij niet, kan het zijn dat je een enorme angst voelt. Je vraagt je af ā€˜hoe ga ik dit ooit overleven?ā€™.

verliefd in nieuwe relatie na scheiding

Je leven verandert immers radicaal en het is moeilijk om je voor te stellen hoe het zal zijn zonder partner.

Dat is dan ook vaak de reden dat mensen al snel een andere partner zoeken na de scheiding. Vaak gaat het dan om een reboundrelatie.

Wanneer die nieuwe partner dan zorgt voor plezier en vertier is het natuurlijk veel gemakkelijker om over een scheiding heen te komen. Althans, zo lijkt het dan.

Het bedrieglijke ervan is, dat je er pas later achter komt dat die nieuwe partner toch eigenlijk teveel ruimte innam in je leven. Ruimte die je nodig hebt om de scheiding te verwerken.

Die ruimte voor verwerking is altijd nodig, ook al wist je van tevoren dat het goed zou zijn om te gaan scheiden.

Wanneer je jezelf dan voldoende tijd hebt gegeven om te rouwen en je weer zover bent om liefde in je leven toe te laten, is het zeker fijn om weer een nieuwe relatie te starten.

Naast fijn en mooi kan het ook best spannend zijn om na een scheiding weer een nieuwe relatie aan te gaan. Je hart heeft in de meeste gevallen een flinke deuk opgelopen toen je huwelijk stukliep.

Dit wordt alleen nog maar erger als er kinderen in het spel zijn. Dat kan zorgen voor angsten over je nieuwe partner.

Voel je je wat onzeker in je nieuwe relatie na de scheiding? In dit artikel vind je de 5 veelvoorkomende valkuilen, en hoe je ze kunt voorkomen.

Merk je dat je onzekerheden tƩ aanwezig zijn in je nieuwe relatie? Dan kan het helpen om mijn hulp als professional coach en therapeut in te schakelen.

Zoals je misschien al hebt gelezen op deze website, bied ik die hulp aan allen die zich in een liefdescrisis bevinden. Je kunt dan samen met mij werken aan meer zelfvertrouwen en goede communicatie. Ook jij hebt immers recht op een liefdevolle relatie!

Situaties na de scheiding

Hieronder een aantal situaties die kunnen ontstaan na een scheiding. Lees ze goed door want het zou je goed van pas kunnen komen als je nog aan het overwegen bent of het wel verstandig is om te scheiden.

#1 Je vergelijkt je nieuwe partner steeds met je ex

Je nieuwe partner vergelijken met je ex is een vrij logisch gevolg na een scheiding. 

Hoe jullie scheiding ook is verlopen, tijdens je huwelijk hadden jullie een belangrijke band met elkaar.

Nu je je dagelijks leven weer met een ander gaat delen, is het niet gek dat je hierdoor terugdenkt aan vroeger.

Vergelijken kan zowel positief als negatief, maar allebei is het goed om bewust van te zijn. Laten we dit nader toelichten.

nieuwe relatie na scheiding

Positief vergelijken van je nieuwe relatie met je ex

Ging het al een tijdje niet zo goed voordat je ging scheiden? Of is het een vechtscheiding geweest? Grote kans dat het een stuk leuker is in je nieuwe relatie. Je nieuwe partner is vast knapper, attenter en liever dan je ex.

Het kan niet zoveel kwaad om de voordelen van je nieuwe relatie te zien. Er is tenslotte een reden dat je bent gescheiden van je ex, en ook een reden dat je verliefd bent geworden op je nieuwe partner.

Let er echter wel op dat je je nieuwe partner realistisch blijft bekijken. Niemand vindt het leuk om alleen gezien te worden als vervanger van een ex, zelfs als dat op een positieve manier is.

Je mag best trots zijn op je nieuwe partner, maar probeer de negatieve verhalen over je ex wat in te perken.

Negatief vergelijken van je nieuwe relatie met je ex

Is je scheiding vriendschappelijk verlopen? En kun je nog steeds goed overweg met je ex? Dan zou  je valkuil kunnen zijn dat je je nieuwe partner vergelijkt met de positieve eigenschappen van je ex. Dit kan erg schadelijk zijn voor je nieuwe relatie.

Je nieuwe partner kan het gevoel krijgen dat hij tegen een ideaalbeeld moet opboksen. Het is niet leuk om steeds te horen dat je vorige partner de vaatwasser beter inruimde, vaker bloemen voor je kocht en wƩl altijd zijn sokken in de wasmand gooide.

Vergelijk je vaak je nieuwe relatie met je ex-huwelijk? Vraag je dan eens af of je al klaar bent voor een nieuwe liefde. Misschien heb je nog wat te verwerken. Ben je er wel klaar voor?

uit elkaar gaan

Probeer dan vooral te kijken naar de positieve dingen die je nieuwe partner kan bieden. Laat je ex daarbij zoveel mogelijk buiten beschouwing: hij of zij is niet voor niks je ex. 

#2 Door onzekerheid word je emotioneel te aanhankelijk

verdriet na scheiding

Na een scheiding kun je je behoorlijk onzeker voelen. Gevoelens van afwijzing, mislukking en eenzaamheid zijn heel normaal als je huwelijk strandt.

Veel mensen ervaren ook het gevoel dat ze nooit meer liefde zullen vinden na de scheiding. Je trouwt immers met het idee dat je de rest van je leven bij iemand blijft.

 Het is dan een hele schok als je huwelijk het niet redt. Geldt dit ook voor jou? Dan is de kans aanwezig dat je in je nieuwe relatie codependent gedrag gaat vertonen.

Nu je weer liefde ervaart, is het heel normaal dat je het vast wil houden. Maar let wel op dat je jezelf dus niet verliest in je nieuwe relatie.

Zorg ervoor dat je aandacht schenkt aan je eigen ontwikkeling, je eigen sociale kring en stel duidelijke grenzen voor jezelf.

Zie jouw liefdesleven als het zand dat je vasthoudt in je handen. Hoe harder je knijpt, hoe sneller je het door je vingers ziet glippen.

Neem rustig de tijd voor jezelf en doe genoeg leuke dingen zonder je nieuwe partner. Als je van jezelf houdt en het alleen leuk hebt, geef je pas echt iets speciaals in je nieuwe relatie.

#3 Er is te weinig vertrouwen tussen jou en je nieuwe partner

Was je ex een notoire vreemdganger, of hield hij of zij vaak dingen geheim? Dat zal zeker impact hebben op jouw gedrag in je nieuwe relatie.

Je zult ervaren dat je het lastig vindt om je nieuwe partner te vertrouwen. Een gebrek aan vertrouwen is dan weer slecht voor je nieuwe relatie.

Ook als je nieuwe partner moeite heeft om jou te vertrouwen kan dat een behoorlijk struikelblok zijn.

De beste oplossing voor meer vertrouwen is een goede communicatie. Alleen zo kunnen jullie van elkaar begrijpen wat je nodig hebt om elkaar te vertrouwen.

Helpt het bijvoorbeeld om even te bellen als je later thuis bent dan gepland? Of zorgt het voor meer rust om te weten wat er in jullie verleden is gebeurd?

Wat je nodig hebt, verschilt per persoon. Door er met elkaar over te praten, kun je je nieuwe relatie een stuk fijner maken dan de relatie die je had met je ex.

Vind je het lastig om te bedenken waar je precies behoefte aan hebt? Wees dan niet bang om hulp aan te nemen.

Een paar gesprekken met mij als coach en therapeut kunnen ook in deze context helpen om je gevoel beter te begrijpen. Zo kun je heldere afspraken maken met je nieuwe partner. 

#4 Je nieuwe relatie na de scheiding gaat te hard van stapel

Tijdens je huwelijk had je alles mooi voor elkaar: huisje, boompje, beestje. Misschien heb je zelfs al kinderen met je ex.

Na de scheiding moet je opeens weer opnieuw beginnen. Krijg je een nieuwe relatie na je scheiding? Dan kan je de behoefte hebben om snel weer terug te komen waar je eerst was.

De kans bestaat dan dat je te snel gaat met je nieuwe partner. Nogmaals, gun jezelf de tijd om je scheiding te verwerken en jezelf voor te bereiden op een nieuwe relatie.

Dat kan lastig zijn, omdat je eenzaamheid zult ervaren. Loop er niet voor weg. Ook het kennismaken met eenzaamheid is een rijke ervaring.

Het is een waardevolle les voor je verdere leven als je ermee hebt weten te dealen. Op die manier bescherm je jezelf ook dat je jezelf verliest in een ander.

Zie je nieuwe relatie echt als een frisse start. Neem dan ook echt de tijd om elkaar te leren kennen, maak afspraakjes en bewaak ondertussen je tijd met jezelf. Overhaast de dingen vooral niet!

Binnen een paar weken gaan samenwonen is meestal niet de beste keuze voor je nieuwe relatie na een scheiding. Het vult misschien het lege gevoel, maar het legt ook veel druk op je relatie.

Vind je het lastig om de tijd te nemen om je nieuwe relatie te laten groeien? Schakel de hulp in van je vrienden.

Zorg dat je tenminste Ć©Ć©n dag in de week met je vrienden doorbrengt in plaats van met je nieuwe partner. Dit geeft jullie allebei wat ademruimte.

Je voelt het vanzelf als je er Ć©cht klaar voor bent om een stap verder te gaan in je nieuwe relatie.

#5 Je ex zorgt voor problemen binnen je nieuwe relatie

Je denkt misschien dat je na de scheiding voorgoed van je ex af bent. Helaas is dat in veel gevallen niet zo. 

Hebben jullie samen kinderen of huisdieren? Dan zul je elkaar waarschijnlijk nog regelmatig spreken en zien. Dit is niet altijd makkelijk als Ć©Ć©n van de ex-partners een nieuwe relatie krijgt na de scheiding.

Voor veel mensen gaat het prima af om hun nieuwe relatie en contact met hun ex te combineren.

Het kan ook gebeuren dat je ex problemen wil veroorzaken in je nieuwe relatie. Roddelen, stoken en te aanwezig blijven in je leven zijn hier enkele voorbeelden van.

Dit probleem kan moeilijk zijn om op te lossen. De eerste stap is om duidelijke afspraken te maken.

Is je nieuwe relatie al behoorlijk serieus? Betrek je huidige partner dan ook bij het gesprek.

Wat hebben jullie nodig om goed contact te hebben zonder problemen? Gaat je ex tegen deze afspraken in? Spreek hem of haar dan vriendelijk op aan.

Als de problemen aanhouden, kun je consequenties verbinden aan het breken van afspraken. Een goede communicatie is en blijft het allerbelangrijkste!

Mocht je hierbij hulp nodig hebben, maak een afspraak zodat je een helder inzicht krijgt in wat het beste is om te doen.

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliĆ«nten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl