JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        HUWELIJKSPROBLEMEN    

Mijn vrouw wil scheiden en ik niet. Wat nu?

Mannen komen vaak bij me met de vraag: Wat moet ik doen, mijn vrouw wil scheiden maar ik niet”

Als je vrouw wilt scheiden, maar jij absoluut niet dan zitten jullie uiteraard met een groot probleem. Maar wanneer een probleem ooit geen probleem was, is er ook een oplossing!  Helaas zien mannen vaak te laat in dat hun vrouw wil scheiden, dat het geduld op is geraakt. Tegenwoordig gebeurt dit helaas steeds vaker en meer.

De man is er vaak van overtuigd dat het huwelijk wel goed zit. Er zijn bijvoorbeeld geen ruzies, financieel gaat het goed, alles is goed onder contrôle etc. Opeens is daar dan het moment waarop de vrouw zegt: “ik voel me niet gezien, ik ben er klaar mee, ik wil scheiden’. Vaak komt zo’n uitspraak dan als een bom binnen, je bent wanhopig en je vraagt je af hoe jullie in hemelsnaam zo ver zijn gekomen.

Mannen zeggen vaak tegen mij: ik heb dit echt niet zien aankomen, alles ging goed. Maar er zijn vrouwen die emoties dan te lang hebben ingehouden, er is teveel gebeurd wat niet is uitgesproken, de vrouw voelt zich niet gehoord. Mannen hebben dat heel vaak niet door en vragen ook vaak niet door wat er scheelt.

Als er een discussie plaatsvindt hebben koppels vaak de neiging om er maar niet verder over te praten. Ze zeggen dan vaak ‘ik wou het niet erger maken dan het was’, of ‘ik dacht het komt wel weer goed’

Dat is uiteraard een grote vergissing! Natuurlijk is het wel zo dat je elkaar na een moeilijke discussie even de ruimte moet geven om een en ander te laten bezinken maar spreek dan wel met elkaar af dat jullie er weer op terugkomen, binnen 24 uur. Zorg dat dat duidelijk is voor elkaar en de één niet met het gevoel blijft zitten ‘zie je wel, het wordt weer in de doofpot gestopt. Ik doe er niet toe’

Hoe ga je het gesprek aan als je vrouw zegt dat ze wil scheiden?

Het eerste wat je vast en zeker moet doen, is praten met je vrouw. Dat hoeft niet direct maar zorg dus dat het duidelijk is wanneer dat gaat gebeuren. Zeg tegen je vrouw dat je haar de ruimte gunt om even na te denken over wat ze wil zeggen, waar volgens haar de kern van het probleem zit. Vertel haar dat voor elk probleem een oplossing is.

romantiek in de relatie

Wanneer jullie dan uiteindelijk om tafel gaan, maak de sfeer gemoedelijk. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan als het al donker is, schenk een glaasje wijn in en zorg voor een lekker hapje.

Voordat jullie het gesprek dan aangaan, zorg dat het voor elkaar duidelijk is dat je elkaar laat uitspreken en dat het doel is ‘verbinding’ en geen ‘verwijdering’.

Spreek uit dat het geen zin heeft om elkaar dingen te verwijten, maar zeg dan ‘mijn behoefte op dat moment was……het raakte me diep dat jij dat niet zag en ik voelde me niet gezien. Waardoor kwam het dat jij dat op dat moment niet zag? Wat ging er door je heen op dat moment?’.

Op deze manier laat je zien dat je interesse toont in de ander, dat je constructief wilt zijn in het gesprek. Wees eerlijk met jezelf en spreek niet vanuit angst maar vanuit respect en liefde.

Waarom een empatische houding zo effectief is

Misschien zit jij met onvervulde behoeften. Wees open naar je vrouw en probeer je in je vrouw te verplaatsen en vermijd ruzie. Wees dus empatisch. Vrouwen hebben hier een enorme behoefte aan. Toon begrip voor je vrouw en zet je ego even aan de kant. Wanneer je angst laat overheersen zullen jullie niet verder komen.

Misschien heb je al eerder een gesprek gehad met je vrouw en boekte je geen vooruitgang. Vraag jezelf dan af ‘wat deed ik toen in dat gesprek? Welke emotie zat er achter en liet ik toen overheersen?’. Vertel je vrouw dat je begrijpt waarom jullie gesprekken eerder niet lukte, dat je tot nieuwe inzichten bent gekomen.

Probeer elkaar ervan te overtuigen dat er altijd nog een weg is. Blijf rustig tijdens het gesprek en geef elkaar erkenning. Doe geen beloftes die je niet kunt nakomen. Maak samen realistische afspraken en zet op papier welke oplossingen jullie willen overwegen. Spreek met elkaar af: als plan ‘A’ niet werkt, welk alternatief hebben we dan?

Zoek naar  opties. Opgeven is vaak geen oplossing

Koppels geven het vaak al snel op en denken dat er geen andere opties zijn dan de optie die ze al hebben geprobeerd. Dat is heel zonde uiteraard want vaak worden we beperkt door onze overtuigingen terwijl er nog zoveel opties zijn!

Een nieuw begin start vanuit een puur verlangen en focus op het doel wat jullie willen bereiken. Het maken van een nieuwe start is vaak ook eerlijk omdat er voorheen niet datgene is gedaan wat had moeten plaatsvinden. Neem je eigen verantwoordelijkheid dus leg die niet buiten jezelf.

Jullie kunnen natuurlijk ook professioneel advies vragen, specifiek afgestemd op jullie behoeften. Praat liever niet over ‘problemen’ maar eerder over ‘gevolgen’. Het één is namelijk een gevolg van het ander.

Dus: als praten niets helpt, kun je proberen om een professional te raadplegen. Zij kunnen je vaak tips geven die echt helpen om een huwelijk te redden. Ook hier geldt weer: wees open en eerlijk! Zoek een coach die bij je past. Voor persoonlijke hulp kun je uiteraard ook met mij contact opnemen. Je vindt onder ‘cursussen’ op deze pagina het aanbod van  mijn diensten.

Wat te doen als je kinderen hebt?

Als je in de loop der jaren samen kinderen hebt gekregen, is het zeker verstandig om met je kinderen te praten over een scheiding. Betrek er je kinderen mee zodat zij niet meteen voor een verrassing komen te staan. Let wel: doe dit pas als de kinderen een “volwassenen” leeftijd hebben bereikt.

Jongere kinderen laat je het beste nog spelen en betrek je liever niet in de scheiding, want zoals iedereen weet, zijn het de kinderen die meegesleurd worden en de dupe van worden van een scheiding. Probeer het mogelijke te doen om je vrouw te overtuigen van jouw kwaliteiten en als dat echt niet helpt, moet je misschien eens terug doen zoals vroeger.

Je vrouw is verliefd op je geworden ooit en wat deed je doen of wat was er zo speciaal aan je? Reden genoeg om eens na te denken! Zie jullie probleem niet als falen. Ik weet dat veel mannen de spanningen binnen een relatie zien als falen. Maar falen bestaat niet, alleen uitgesteld succes!

Meer tips om je relatie te redden? Je leest het hier!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. https://liefdesverdriet.nl/mijn-man-wil-scheiden-maar-ik-niet-wat-moet-ik-doen/

  Ik vond uw stuk interesant en best goede tips hebben, dus toen ik de omgekeerde versie zag, dacht ik: ‘misschien nog meer goede tips?’
  Helaas, daar gaat u er totaal anders mee om.
  Voor de man geeft u de tip: luister en wees kalm, laat haar beslissen en leg je er uiteindelijk bij neer. Denk aan de kinderen.
  Voor de vrouw geeft u de tip: Praat op hem in, doe er alles aan om hem terug te krijgen. Geen tips over je neerleggen bij de beslissing van je partner, geen tips over het ontzien van de kinderen in dit proces.

  Ik zou niet bij u in de kamer voor relatietherapie willen zitten als u zo verschillend advies geeft aan mannen en vrouwen.

  1. Beste Tino, ik heb het andere artikel ‘mijn vrouw wil scheiden maar ik niet’ nog eens herlezen en inderdaad, die was niet volledig, het stukje van het betrekken van de kinderen bij het besluit om uit elkaar te gaan ontbrak. Inmiddels heb ik dit aangevuld en verbeterd. Ik kan echter niet terugvinden waar je las dat ‘hij zich er maar bij neer moet leggen. Wat betreft de verschillen tussen man en vrouw wat dit betreft: voor beiden is het even moeilijk dus dat maakt niet uit. Mannen zien het vaak iets sterker als falen dan vrouwen en voelen zich aangetast in hun mannelijk ego. Vrouwen worden vaak emotioneel en radeloos en gaan vaak over hun grenzen heen door teveel water bij de wijn te doen. Sterkte met alles, Hartelijke groet, Marjolein

 2. Mijn vrouw zegt heel vaak dat ze bij mij weg wil weer naar haar oude leven. Ze mist haar vrije leven en haar oude woonplaats. Eerst trok ik me dit erg aan maar kan niet zoveel met haar uitspraken. Haar leven was onstuimig en mijn leven was stabiel in een langdurige relatie.
  Ik probeer lief en begripvol voor haar te zijn. Ze begrijpt niet dat haar uitspraken pijn doen en zegt dit erg vaak. Ik hou van haar en voel dat dit wederzijds is.
  Wat kan ik doen om minder vaak te horen dat ze weg wil uit mijn leven?

  1. Beste Erick, zeg het haar want zo geef je dan ook je grenzen aan. Als je het haar niet vertelt dan kan ze het ook niet weten dat je niets kan met die uitspraken en dat het je pijn doet omdat je van haar houdt. Sterkte in ieder geval!
   Hartelijke groet,
   Marjolein

 3. Hoi

  Mijn vrouw wil van me scheiden Ik doe er nu alles aan om haar te overtuigen dat ik kan en wil veranderen, maar ze is niet meer om te praten wij zijn butenlanders {iranse}ze is all bij me verterk naar niuwe woning van recht bank ik mach niet 3 maanden met har contact hebben
  ik kijg en uitnodiging meldeing 04/05 mout ik naar rechtbank voor scheiding ik wil abslot niet wij heeben een kind van 3.5 en ze heeft de kindtie mee genomen ,ik wil geraag gehulp worden

 4. Hoi Marjolein,

  Mijn vrouw wil van me scheiden omdat ik eigenlijk jarenlang een luie zak ben geweest.
  Ik doe er nu alles aan om haar te overtuigen dat ik kan en wil veranderen, maar ze is niet meer om te praten. Daarnaast heeft ze chatcontact met een buitenlandse man, op wie ze klaarblijkelijk smoorverliefd is geworden. Ik vrees dat mijn rol is uitgespeeld.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl