JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        EMOTIONELE AFHANKELIJKHEID    

Mijn ex wijst me af. 5 tips om ermee om te gaan

« Mijn ex wijst me af en ik weet niet hoe hiermee om te gaan”. Het zijn vaak gehoorde geluiden. Natuurlijk is het altijd pijnlijk als je ex je afwijst en weet je je vaak geen raad. Soms kun je er echt wanhopig van worden. Als je ex weigert je te spreken via de telefoon of wat dan ook, of erger nog : je ex slaat de deur voor je dicht, probeer dan in ieder geval zo kalm mogelijk te blijven.

Haal even diep adem en bedenk dat de reacties van je ex alles te maken hebben met zijn of haar beleving van de situatie. Dat hoeft niet eens zozeer of direct te maken hebben met jou. Als je ex je afwijst kan het ook te maken met hoe je ex op dat moment in het leven staat. Misschien wordt het hem/haar allemaal te veel en kan hij of zij niet anders dan zeggen dan ‘ik stop ermee’.

Voel je niet schuldig

Je schuldig voelen is iets wat heel vaak voorkomt zodra je wordt afgewezen door je ex. Heb je last van die afwijzing, dan moet je je daarover niet al teveel zorgen maken. Het is een hele normale reactie. Bedenk dat de schuld niet 100 procent bij jou hoeft te liggen, ook al praat je ex nog zo negatief over je. Je weet natuurlijk zelf heel goed wat de reden is van die afwijzing. Die reden kan voor je ex heel belangrijk zijn, en voor jou minder. Dat verschil in beleving en mening zorgt voor stress en verdriet.

Er zijn ook vrouwen die zich keer op keer laten afwijzen en er ook letterlijk onderdoor gaan. Ze komen dan vaak niet tot het besef dat de oorzaak van afwijzing niet bij hunzelf ligt maar bij hun ex. De ex heeft een of andere persoonlijkheidsstoornis. Het is heel belangrijk dat je je niet in die slachtoffersrol gevangen houdt, maar dat je echt eerlijk naar jezelf kijkt en de vraag stelt of je ex nu echt een goede reden had om je af te wijzen.

Misschien ben jij verblind door gevoelens en zie je niet in dat je ex je aan het manipuleren is. Neem dus wat afstand en kijk eerlijk naar de situatie en omstandigheden. Als je je ex niet hebt uitgescholden, of je hebt hem niet gekwetst reken dan zo snel mogelijk af met die schuldgevoelens. Je ex heeft het recht niet om jou zo te behandelen en jou het miserabele gevoel te geven dat ‘jij er niet toe doet’ want natuurlijk mag jij er zijn!

Stop met het stalken van je ex

Misschien is de enige reden dat je ex je afwijst dat je hem of haar teveel berichtjes hebt gestuurd na de breuk. Je maakt je ex alleen maar bozer. Door jezelf zielig op te stellen en proberen medelijden op te wekken zal je ex niet terugkomen.

Ook als je je ex dolgraag nog 1 keer de waarheid wil zeggen is dat geen reden om dat keer op keer weer te proberen als je ex je afwijst. Je riskeert dat hij of zij nooit meer terugkomt. Dus vermijdt zielig wanhopig gedrag maar geef je ex de tijd om over zijn of haar boosheid heen te komen.

Heeft je echt wrok jegens jou terwijl je er alles aan hebt gedaan om duidelijk te maken dat je goede redenen had om bepaalde dingen te doen of te zeggen, en je ex wil dan nog steeds niet naar je luisteren ? Laat je ex dan echt met rust !

Handel met wijsheid en geduld

Onthou dat als je ex je afwijst dat dat betekent dat er een moment moest komen dat jullie relatie niet meer kon functioneren. Dat heeft dus te maken met jullie relatie, twee energiën die samenkomen en elkaar negatief beïnvloeden. Heeft dat te maken met jou als persoon ? Dat hoeft helemaal niet ! Wees wijs en geduldig en pas op dat je niet handelt vanuit paniek. Als jij ervoor kan zorgen dat je ex die rust ook krijgt, dat hij of zij zich begrepen voelt, pas dan kun je ook weer zorgen dat hij of zij je anders gaat zien.

Je ex kan je alleen nog maar meer waarderen als je geen contact meer met hem of haar opneemt. Ontmoeten jullie elkaar weer in de toekomst en is er een tijdje rust tussen jullie geweest, dan is de kans ook veel groter dat je ex open staat voor een gesprek.

Wees zelf de held en maak je sterk !

Zeker als je al meerdere malen bent afgewezen kun je op een gegeven moment gaan denken dat er iets niet deugt aan jou. Maar reken zo snel mogelijk af met die niet helpende gedachten. Zoek mensen op die jou wel een goed gevoel geven en bij wie je je veilig voelt. Je kunt altijd over verdriet heenkomen, daarvoor heb je slechts 1 ding nodig : wilskracht en geloof dat je sterker bent dan wat jou is overkomen.

Blijf actief

Je ex wijst je af en neemt geen contact meer met je op ? Zorg ervoor dat je goed met je tijd omgaat en blijf niet hopeloos wachten door passief te blijven. Onderneem actie, ga erop uit, schrijf je in bij de sportclub, zoek nieuwe vrienden op, ga vrijwilligerswerk doen of boek een mooie reis met een goede vriend(in). Het leven is te kort om te blijven hangen in je verdriet. Zonde van je tijd, want het levert ook nog eens niets op.

Conclusie

Het is heel normaal als er een crisis komt in je relatie en je ex je afwijst. Het is vaak door de conflicten dat je relatie ook sterker kan worden. Profiteer van het moment waarop je ex je afwijst door na te gaan of je relatie nu wel zo ideaal was als het leek. Nu is het moment om te ontdekken waar je grenzen liggen, een serieuze relatie aan te gaan met iemand die jouw kwaliteiten kan waarderen

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Hoi Marjolein,
  Mijn vriend heeft het uitgemaakt na bijna 2 jaar samen te zijn geweest omdat zijn gevoelens waren afgenomen door mijn moeilijk gedrag op het laatste (deze reacties komen door handelingen van hem maar ligt ook aan mij, dat heeft hij nadien ook toegegeven maar hij vindt nog steeds dat er anders gereageerd kon worden en daar heeft hij ook gelijk in). Hij sprak in die bijna twee jaar constant over samenwonen en kinderen dus in het algemeen een toekomst met mij, hij noemde mij zelfs zijn ware. Dat was op 16 december 2016 dus is ondertussen iets meer dan een maand geleden.
  In het begin hadden we nog contact omdat hij na het gedaan maken direct terug tegen mij begon. De week er op met kerstdag hebben we de hele dag gebeld, omdat mijn ouders hem hadden gecontacteerd dat het slecht met mij ging en ze een foto hadden zien verschijnen op sociale media waarbij mijn vriend al lachend leek te vieren. Waarop mijn vriend dus mij begon te sturen en vroeg om te bellen. We hebben toen 5 uur aan de lijn gehangen. Over alles pratend. Over zijn problemen die hij had. Het depressief zijn en zich leeggezogen voelen. Onze relatie. Hij is tijdens het telefoongesprek zelfs beginnen wenen, omdat alles hem te veel werd. Het feit van zijn eigen problemen met het feit dat hij mij zoveel pijn deed.

  Erna hebben we elkaar teruggezien omdat hij ook nog eens wilde babbelden en cadeaus die we hadden uit te wisselen omdat deze anders weggegooid werden. Toen hebben we terug een heel goed gesprek gehad over alles en waren we terug aan het babbelen zoals altijd en grapjes aan het maken met elkaar, dus het klikte heel goed. Het kwam in het gesprek ook op goedkomen en hij zei dat hij niets kon beloven dat het voor hem terug kwam en dat hij dacht dat de enige manier waardoor het bij hem goed kon komen was als we zo terug die grapjes hadden met elkaar en dat lollige (om het zo te zeggen, zo zijn we ook redelijk gestart). Tijdens dat gesprek zei hij ook dat hij altijd wilde babbelen met mij of bellen, dat hij mij nooit zou negeren en mij nog ging op de hoogte houden over zijn leven. Dat laatste was wel direct een zware belofte, dat besefte ik ook. Alleszins de dag erna stuurde hij mij direct om te zeggen dat hij de job had bij het bedrijf waar hij had gesolliciteerd (voor ons in de eerste plaats), waardoor we even een gesprek had en de dagen er op ook maar het voelde wel alsof hij er op die moment niet direct nood aan had aan die babbels dus ben ik gestopt.
  Ik ben hem dan ook nog in real life tegengekomen en telkens kwam hij mij begroeten. Behalve 1 keer toen we elkaar allebei op een plek zagen waar het niet verwacht hadden, toen heeft hij mij de hele avond genegeerd. De volgende dag heb ik hem er over aangesproken om te vragen waarom hij dat deed en wegliep en hebben we dat dus uitgeklaard. Daarna nog gesprekken had, maar weer stopgezet door mij, omdat het duidelijk was dat hij ruimte nodig had die hij ook had gevraagd bij het uitmaken. Om alles op een rijtje te zetten met al zijn dingen dat hij oploste maar ook over ons, denk ik dan. Nadien hem nog eens tegengekomen en toen kwam hij weer dag zeggen en zei hij iets heel kort omdat hij naar de wc moest.

  Nu eergisteren, heeft mijn moeder hem aangesproken om te zeggen hoe ik er aantoe ben. Ik probeer mezelf terug op te pakken, maar zit in een examenperiode dus ik heb geen afleiding, ik zoek kleine dingen om te kunnen doen tijdens pauzes om aan mezelf te werken of bezig te zijn maar dat helpt niet. Het constant binnen zitten om te leren zorgt er voor dat ik nog steeds in het grootste verdriet blijf zitten. Leren lukt ook niet goed en ik eet wel maar ook niet zoals zou moeten. Ik val pas in slaap tegen de ochtend waardoor ik meer in de nacht wakker ben dan in de dag. Alleszins slechte patronen waardoor ik niet uitgeraak omdat ik mezelf niet kan gaan afleiden door naar buiten te gaan of echt dingen te ondernemen, omdat ik vast zit aan mijn examens. Nu heeft mijn mama dit allemaal gestuurd naar mijn ex-vriend.
  Hij verschoot, omdat hij niet wist dat het zo slecht met mij ging en ook omdat ik hem niet stuurde. Maar ik wilde hem die ruimte geven en was sinds twee weken de geen contact regel aan het toepassen.

  Mijn ex-vriend sprak mij dus eergisteren aan dat we eens zouden praten omdat hij gehoord had dat ik niet goed eet, slecht slaap en het niet goed doe bij mijn examens. Dus mijn moeder heeft mijn geen contact maand letterlijk verbroken. Hij stuurt mij uit bezorgdheid omdat hij mij wil helpen. Dat weet ik, al lijkt het niet zo als we praten. We zijn sinds gisteren tot vandaag aan het praten en het praten lijkt terug als vroeger.
  Ik weet alleen niet goed wat ik hiermee moet doen. Ik wil met hem praten, maar ik wil niet dat hij uit medelijden met mij praat, omdat hij zich anders schuldig voelt. Ik heb hem dat ook gezegd, dat als hij dit doet om zich achteraf niet schuldig te voelen, dat ik dan liever het contact voor nu even stop zet. Hij zei dat hij bezorgd was om mij en dat alles wat mijn moeder hem vertelde echt iets deed en hij zich daardoor echt slecht voelde.
  Ik heb ook schrik dat door te praten met hem, hij misschien nooit gaat missen. Al kan het natuurlijk zijn als we ook luchtige gesprekken hebben en lollige gesprekken hebben , zoals hij een tijd terug zei dat dat zou kunnen helpen om bij hem alles terug goed te krijgen, dat hij dan beseft dat ik wel zijn persoon ben en misschien terug wil afspreken.

  Marjolein weet jij wat ik hiermee moet doen? Ik wil hem zo graag terug. Ik wil niet alles verpesten door nu te blijven praten met hem, waardoor zijn leegte nu tijdelijk zou opgevuld zijn tot hij iemand anders leert kennen. Hij moet terug die vonk en emotionele band terugkrijgen dat we hadden. Als we praten weet ik dat er een klik is. Ik weet dat hij op dit moment niet aan iemand anders toe is, dat heeft hij mij ook gezegd. Kan jij mij raad geven?

  1. Beste Tikie, hartelijk dank voor je uitvoerig verhaal. Ik wil je wel 1 raad geven en die is vooral ook gericht aan je moeder. Laat je moeder hem niet lastig vallen met jouw verdriet. Hij heeft al genoeg problemen met zichzelf op te lossen en zal dat eerst moeten doen. Het gaat jou, maar ook hem niet helpen om dit een plek te geven. Ik snap dat het moeilijk is, maar ik adviseer je met klem om niet steeds contact met hem te hebben. Je maakt het jezelf alleen maar lastiger mee. Ik heb een nieuwe pagina geschreven waar je ongetwijfeld veel aan zult hebben. Deze staat hier: https://liefdesverdriet.nl/hoe-krijg-ik-mijn-ex-terug/. Lees ‘m goed. Ik hoop dat je beter je emoties onder controle krijgt. Als jij hier goed uit komt en hij ook, dan is er nog een kans. Niet als jij en je moeder zo aan hem blijven trekken. Volg mijn tips maar! Ik wens je erg veel sterkte! Liefs, Marjolein

   1. Beste Marjolein,
    Denk je dat het beste is om opnieuw een een maand zonder contact te proberen, toch via sociale media?
    Ik heb alleen wat schrik, omdat hij binnenkort (dit kan over een kleine 2 maanden al zijn) normaal gaat verhuizen naar een stad meer dan een uur verwijderd van hier voor zijn werk. Dit veegt in mijn ogen alle kansen meteen weg. Dat bedrijf gaat ook een afdeling openen in het buitenland waar hij een belangrijke functie zou krijgen dus hij gaat dan over enkele maanden (geen idee wanneer juist) verhuizen naar dat land. Ik wist al van deze plannen, want deze hadden we ook samen besproken, omdat dit over onze toekomst samen ging.
    Deze plannen maken het zo goed als onmogelijk om elkaar zo maar eventjes te zien of elkaar tegen het lijf te lopen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG