JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        VOOR VROUWEN    

Mijn ex is koppig. Hoe reageer ik?

Als je ex koppig is kan dat een van de obstakels zijn om weer goed contact te krijgen. Misschien heb je al meerdere technieken geprobeerd en wellicht dacht je dat je de juiste keuzes maakte maar je ex komt nog steeds niet terug. Je ex doet moeilijk, communiceert niet, hij of zij heeft een trots en daardoor wordt het voor jou ook moeilijk om je ex in te laten zien hoe anders je nu inmiddels bent geworden. Je ex is naar jouw mening dus een stijfkop en wil gewoon even helemaal niets van je weten of naar je luisteren.

Vooral mannen hebben een behoorlijk ego en geven niet zo snel toe. Je bent als vrouw op zoek naar manieren om de gevoelens bij je ex aan te wakkeren zonder te overdrijven of ‘needy’ over te komen. Maar hoe? We gaan hier in dit artikel dieper op in. Het is waar dat als je een ex hebt die koppig is en moeilijk doet je een aantal strategieen moet veranderen, of je zult ze moeten aanpassen voor een beter resultaat.

« Mijn ex is koppig » en wil me geen tweede kans geven, is een uitspraak die we vaak horen en als dit ook voor jou geldt, dan kan ik me voorstellen dat je soms twijfelt of je het bijltje er nu bij moet neerleggen of niet. Je zult het gedrag van je ex goed moeten observeren, zodat je niet meer hoeft te twijfelen of je ex nog de moeite waard is om voor te vechten. In dit artikel gaan we met name vrouwen leren hoe zij overtuigender kunnen overkomen als hun ex koppig is.

Waarom is mijn ex koppig en wil hij niet praten ?

Een van de grootste problemen waarmee vrouwen worden geconfronteerd na een relatiebreuk is als hun ex partner niet wil praten, en koppig blijft hangen in overtuigingen. Je krijgt dan al snel de indruk dat je ex helemaal niet van plan is om terug te komen. Je ex weigert te praten en zegt alleen dat het over en uit is, dat hij er klaar mee is en dat de gevoelens weg zijn.

Maar dames, begrijp goed dat een man een enorme trots heeft, ook al heeft hij je dat niet laten zien toen jullie nog een relatie hadden. Het gedrag van je ex kan nu echt heel anders zijn en dat kan je soms zelfs verrassen. Dat heeft alles te maken met de emoties waar hij moeilijk mee kan omgaan. Mannen zijn sowieso al geen beste gesprekspartners, en hebben meer moeite dan vrouwen om zich verbaal te uiten en met hun emoties om te gaan.

Je ex heeft zojuist een lastige beslissing genomen, de beslissing om een eind aan de relatie de maken. Denk niet dat het zo makkelijk was voor hem. Een man geeft niet zo snel zijn relatie op. Bovendien, als hij nu terug zou komen alleen om het feit dat je hem je liefde hebt verklaard, dan zal hij het idee hebben dat hij te veel door jou wordt beïnvloed en dat hij dus derhalve geen sterke positie kan innemen als hij de relatie nog een tweede kans zou geven. Maar er is wellicht ook een andere reden.

Misschien ben jij de persoon die een punt achter de relatie heeft gezet omdat je niet gelukkig was, of je had persoonlijke problemen. Jullie waren wellicht al behoorlijk van elkaar vervreemd geraakt en je dacht dat er geen andere keuze was dan de relatie te beeindigen.

In dat geval wil hij je wellicht expres kwetsen omdat hij emotioneel ook pijn heeft geleden.

Natuurlijk is iedere situatie weer anders, maar mijn ervaring tijdens de coachingsessies leert me dat er veel overeenkomsten zijn. Als je zegt ‘mijn ex is koppig’ dan is het heel goed mogelijk dat jij hem daartoe hebt aangezet om koppig te zijn. Je hebt je ex wellicht behoorlijk op de zenuwen gewerkt, en op een gegeven moment heb je hem gekwetst. Wellicht was er sprake van ontrouw in jullie relatie. Als je vreemd bent gegaan, dan is het voor je ex niet zo gemakkelijk om te zeggen ‘ok, zand erover’. Maar het is toch mogelijk om ondanks alles je ex terug te winnen, ook al is je ex nog zo koppig.

« Mijn ex is koppig », maar ik wil alles op alles zetten!

Veel vrouwen zijn geneigd hun ex koppig te vinden en denken dat het terugwinnen van hun ex een onmogelijke zaak is, gezien zijn karakter. Maar stel jezelf eens de vraag of jij niet een beetje overdrijft, want misschien ben je je er niet van bewust. Misschien zeg je al op voorhand dat je ex ontoegankelijk is. Je zegt dat hij snel geïrriteerd is, of dat hij boos op je is omdat hij niet terug wil komen of de eerste stappen daartoe niet wil zetten. Je zou echter moeten begrijpen dat het niet alleen gaat om gevoelens, en het is niet alleen de trots of koppigheid dat je ex niets onderneemt om het weer te proberen. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je ex koppig blijft.

Ook als hij je heeft gevraagd behoefte te hebben aan meer ruimte, dan wil dat nog niet zeggen dat hij afziet van contact of gesprekken uit de weg gaat. Wel gaat het erom dat jij de juiste acties inzet en enige belangrijke regels handhaaft om niet de fout in te gaan. Als je om de twee dagen je ex smeekt om terug te komen, of je vraagt hem of hij al een ander heeft, dan zul je geen enkele stap vooruit komen, of erger nog: je ex komt misschien helemaal niet meer terug. Vergeet niet: een ex partner zou alleen terug moeten komen omdat hij zich prettig voelt in jouw nabijheid. Zo niet, dan denkt een ex al snel “wegwezen hier”.

Het probleem is niet alleen het ego van je ex, maar het kan zijn dat jouw acties weinig effect hebben omdat ze niet goed zijn aangepast, of erger nog, je doet dingen die echt uit den boze zijn. Jammer, want in dat geval had je beter een coachingstraject kunnen volgen, of tenminste een goed programma of boek kunnen lezen waarin je de adviezen en tips had kunnen volgen om je ex terug te winnen.

Het is maar wat lastig om de weg te weten als je emotioneel zo in de knoop zit met jezelf. Daarom is begeleiding van een professional een must om problemen te voorkomen. Je moet er toch niet aan denken dat je ex voorgoed uit je leven verdwijnt, toch?

Hoe omgaan met een ex die koppig is

Wacht niet hangen in je liefdesverdriet en wachten tot je ex smekend naar je toe komt, want als je ex koppig is dan zal dat zeker niet gebeuren. Blijf dus niet hopeloos afwachten tot er iets gebeurt. Je ex heeft niet alleen veel trots en zal hij daardoor niet zo snel naar je toestappen om je om vergeving te vragen, maar eigenlijk wil je dat toch ook niet als je eerlijk bent met jezelf. Je begrijpt dat het niet goed is om je nieuwe relatie voort te zetten op verkeerde en wankele basis. Als je je ex weer een tweede kans geeft omdat hij er smekend om vraagt, dan is dat zeker geen goede basis en je relatie riskeert dan zeer zeker weer te mislukken. Partners horen niet emotioneel afhankelijk van elkaar te zijn.

Als je ex continu kritiek op je levert, stimuleer het gedrag dan niet door je ex van alles uit te leggen en jezelf te verdedigen. Probeer te zoeken naar de achterliggende boodschap. Je ex moet begrijpen dat het niet de manier is om een constructieve relatie te beginnen door het leveren van kritiek.

Het is sowieso niet aan te raden om met een ex in gesprek te gaan die geïrriteerd is, afstandelijk doet of gefrustreerd is. Wacht het juiste moment af om met je ex te communiceren.

Misschien wil je dat je ex snel terug komt, maar haastige spoed is zelden goed. Als je ex voelt dat je enige wens is om hem weer terug te krijgen dan zal hij zich juist gaan verzetten. Ga dus niet smeken of je ex proberen te overtuigen dat hij het allemaal verkeerd ziet.

Respecteer de behoefte van je ex om tijdelijk wat afstand te nemen. Het is altijd het beste als je ex uit eigen initiatief in actie komt maar eindeloos afwachten is ook niet de manier. Stel je geduldig en begripvol op. Op die manier heb je de meeste kans dat je ex die koppig is uiteindelijk de zal overwegen om terug te komen.

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Hallo, mijn ex-vriend en ik zijn reeds 2 weken uit elkaar na een intense knipperlichtrelatie van 1,5 jaar. In het begin wou hij mij niet meer horen of zien en was hij heel hard (hoewel hij eigenlijk een superbrave jongen was doorheen de relatie en alles voor mij zou doen itt ik die altijd afstandelijjk was en deed), maar uiteindelijk heb ik gesmeekt om nog iets van contact te houden, waar hij uiteindelijk mee akkoord ging. Hij was verschoten dat ik plots wel mijn liefde voor hem kon tonen en vond het jammer dat ik dat pas na al die maanden kon, maar het was te laat in zijn ogen. De afgelopen weken nam hij telkens contact op met mij (ik slechts 1x met hem) vaak om over zichzelf te praten (en wat te stoeven) of heel soms om te vragen hoe het met mij is of aan mij raad te vragen over sommige dingen. De laatste dagen gaf hij aan dat het precies veel beter lijkt te gaan met mij, omdat ik hem amper nog stuur en niet meer zoveel vecht als voordien. Dus probeerde ik dit weekend hem als eerste een berichtje te sturen als teken dat ik juist wel wil vechten voor hem. Maandag kreeg ik een bericht van hem dat hij enkel vrienden wil blijven en niets meer… Ik heb dit bericht gelezen maar niet beantwoord, mijn profielfoto’s van ons samen veranderd naar mij alleen, waarop ik een uur later een bericht kreeg dat het voor hem duidelijk is nu, dat als ik met emotie op dit bericht zou hebben gereageerd hij die avond nog aan mijn deur zou hebben gestaan om het opnieuw te proberen maar dat hij het jammer vindt dat ik niet een paar weken kan vechten voor hem, terwijl hij dat altijd voor mij heeft gedaan… Dat berichtje dat hij stuurde was dus eigenlijk een test om te zien of ik zou vechten of niet. Ik heb daarop gereageerd dat ik wel voor hem wil vechten en hem graag eens zou zien, maar nu wil hij niet afspreken en haalt hij terug dingen aan uit de relatie waar hij nog boos voor is en doet hij terug kortaf en afstandelijk… Wat moet ik nu doen? Hem even met rust laten nu en laten bekoelen, of blijven vechten nu voor hem omdat hij dat zelf aangaf? Of laat ik hem beter los, omdat hij misschien een spelletje speelt met mij? Het is namelijk erg tegenstrijdig allemaal, want hij zegt telkens geen relatie meer met mij te willen maar van zodra ik dat lijk te accepteren wordt hij er boos om. Ook vraagt hij vaak of ik met andere jongens in contact sta of niet… Alvast bedankt, groetjes

 2. Hallo, had heel mijn verhaal geschreven en het was plots gewist omdat mijn email niet was ingevuld. Had zoveel geschreven Veel werk om dat terug te doen….. Groetjes Nathalie

  1. Beste Nathalie,
   Zodra je een tekst instuurt moeten reacties eerst worden goedgekeurd, maar gek genoeg zie ik inderdaad geen reactie van je.
   Jammer! Volgende keer altijd eerst je tekst kopiëren naar het geheugen zodat als er iets niet goed gaat bij het verzenden, je alsnog achteraf de tekst kunt plakken.
   Sterkte met alles!
   Hartelijke groet,
   Marjolein

 3. Beste

  Mijn vriend heeft het twee weken uitgemaakt met mij omdat hij op dit moment depressief is en veel problemen zijn bij hem thuis. Wij hadden elke week ruzie over stomme dingens en dat weekend werd te veel voor hem en heeft hij het uitgemaakt. Ik had nog hoop dat het goed ging komen tussen ons en dat ik hem gewoon met rust moet laten, zelf stuurt hij soms naar mij dus reageer ik gewoon. Nu heb ik geen hoop niet meer omdat ik weet dat hij nu met andere meisjes stuurt, hij zegt dat hij zich verveelt en gedachten wilt verzetten. Hij wilt ook niet praten met mij, ik zou graag een oplossing willen zoeken zodat wij samen toch verder kunnen gaan want hij zegt soms nog wel dat hij van mij houdt. Moet ik mij nu zorgen gaan maken? Komt het nog goed tussen ons? En vooral wat moet ik nu doen?

  Groetjes

  1. Beste Jentl, dank voor je bericht. Ten eerste: accepteer de situatie en laat hem dat merken. Niet meer zo vaak reageren op zijn berichtjes. Laat niet zien dat het je raakt dat hij contact heeft met andere meisjes. Bedenk ook: jouw leven gaat door, daar heb jij recht op, je geeft hem te veel macht want hij bepaalt uiteindelijk hoe jij je dus voelt. Laat dat niet gebeuren en verbind je aan vertrouwen in plaats van angst. Sterkte en hartelijke groet, Marjolein

 4. Beste Marjolein

  Een goeie week geleden heeft mijn ex mij gedumpt uit het niets. Als jongen ben ik hier heel erg van aangedaan. Zeker omdat de breuk heel onverwacht kwam… Ze wilt me niet verwijderen op facebook omdat ze daar de behoefte niet voor heeft en ik al zeker niet. In het begin maakte ik een veel gemaakte fout door haar een klein beetje te stalken. Dit gebeurt niet meer maar ik heb het gevoel dat ik haar nooit meer zal horen/zien. Ze woont namelijk in een andere provincie (10 min) hier vandaan. De breuk kwam heel onverwacht. Ik had 4 weken examens en zij ook. Had minder tijd voor haar maar ging toch ieder weekend naar daar om haar gelukkig te stellen. Ze had er al eens over gepraat dat ze niet meer gelukkig was zoals in het begin en ik dacht dit waait wel over en maakte haar dat ook duidelijk door te zeggen nog 1 week op onze tanden bijten en ik heb tijd zat voor je… Het mocht niet baten en ik heb het gevoel dat ze niet echt inzit met mijn gevoelens, dat ze me totaal niet mist. Ze gaat heel veel uit en dat geeft mij echt een om het grof te zeggen een kutgevoel.

  Groetjes Jamie.

  1. Beste Jamie, dan denk ik dat je je erg hebt vergist in de reden want deze is naar mijn idee niet omwille van examendrukte. Er zal meer achter zitten, misschien geen chemie? geen echte ‘klik’? Of deed jij erg je best door haar datgene te geven waar ze nu niet echt bepaald behoefte aan had? Ik raad je aan om zelf ook uit te gaan en je je nu niet gaan gedragen als slachtoffer, want daarmee maak je jezelf zeker niet aantrekkelijk. Veel sterkte met alles! Hartelijke groet, Marjolein

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl