Bekend van onder meer....

Helemaal en speciaal voor jou mijn  11 fantastische videolessen met de beste ex terugwinnen tips en het verwerken van je liefdesverdriet. 
Je ontvangt mijn rapport met daarin 

DE nr #1 reden waarom de meeste mensen nooit terugkomen bij hun ex
Maak hieronder snel je GRATIS  account aan en ontvang de cursus direct in je inbox!

(al meer dan 378.000 downloads)


Als mede relatiedeskundige kan ik Marjolein vd Berghe alleen maar oprecht aanbevelen. Haar ex terug methode en adviezen werken snel & doeltreffend. Marjolein is een toegewijde coach en heeft vele mensen al geholpen om hun relatie te herstellen en liefdesverdriet te verwerken. Haar boeken en coachingprogramma heb ik doorgenomen en vaak pas ik haar inzichten en technieken ook toe op mijn klanten.

Ze werken echt.....Frank Bosmans

Als je verliefd wordt lijkt wel alsof je in een soort van extase raakt. Het voelt alsof je vleugels hebt en hoog boven in de lucht vliegt.

Het is een heel romantisch gevoel dat je kunt vergelijken met een romantische wind die door je haren blaast als je op een verlaten strand naar een schitterend schouwspel kijkt van een ondergaande zon. Je voelt je zweverig, licht en vrij en het liefst zou je dat moment voor altijd vast houden.

Niets mooiers dus dan het gevoel van verliefdheid

En dan opeens heb je liefdesverdriet omdat je ex er vandoor is gegaan. Je kunt je verdriet maar moeilijk verwerken.

Je hart is gebroken en je bent radeloos. De enige vraag die je je steeds stelt is of je ex ooit nog terugkomt, maar vooral ook hoe je je ex terug krijgt? Het gevoel is overweldigend en pijnlijk.

Je bent ervan overtuigd dat die pijn alleen weg kan gaan als je ex weer terug komt.

Lees ook over 10 tips tegen liefdesverdriet!

Hoe liefdesverdriet ontstaat

Liefdesverdriet ontstaat dus, wanneer je liefde niet meer wordt beantwoord. Je voelt je afgewezen en je denkt "het is niet eerlijk na alle moeite en investeringen die ik heb gedaan in mijn relatie". Je voelt je eenzaam en onaantrekkelijk. Het lijkt alsof je als een steen uit de lucht op aarde valt. Je zoekt rondom enig houvast want je lichaam voelt dat je steeds sneller afdaalt om uiteindelijk op aarde neer te kletteren.

Of het nu gaat om een verbroken relatie of een onbeantwoorde liefde, liefdesverdriet is altijd een zeer pijnlijke ervaring. Zo pijnlijk en zo intens dat je al het gevoel van realiteit verliest.

Het gevolg is dus dat je door de overweldigende emoties niet meer normaal kunt handelen. Heb je erg veel last van liefdesverdriet, dan kun je zelfs het gevoel hebben dat je je eigen identiteit aan het verliezen bent. Hoe lang duurt liefdesverdriet ook?

Het is dan ook geen wonder dat over het onderwerp liefdesverdriet zoveel wordt gelezen en geschreven.

In de afgelopen jaren heb ik regelmatig e-mails ontvangen van lezers die schreven over hun pijnlijke ervaringen bij het terugwinnen van hun ex. 

Meestal kwamen er gevoelens naar boven van schuld, angst, spijt maar ook wraak. Ook al is iedere situatie verschillend, de onderliggende boodschap is universeel: ik heb zoveel verdriet dat mijn ex mij heeft verlaten, wat kan ik doen om hem of haar terug te winnen?

eenzaamheid bij liefdesverdriet
quiz knop ex terug kansentest

Doe de ex terug winnen quiz

en ontdek hoe groot de slaagkans is dat jullie weer samenkomen en je liefdesverdriet verleden tijd wordt

Het duurt slechts 2 minuutjes van je tijd maar je weet meteen waar je staat!

ik doe de ex terugwinnen kansen test

Omgaan met emoties van liefdesverdriet

Bij intens verdriet om je ex kunnen alle overtuigingen die je had over romantiek en relaties in één klap onderuit worden gehaald. Wanneer deze emotionele wonden niet worden begrepen en niet op een goede manier genezen, dan is de kans groot dat je dit verdriet bij een volgende relatie als een onzichtbare bagage nog steeds met je meedraagt.

Daarom is het ook heel belangrijk om er ruim de tijd voor te nemen om je liefdesverdriet te verwerken. Continu wanhopig zijn omdat je ex is vertrokken gaat niet alleen jou helpen, maar ook niet de mensen die je nodig hebben.

Met een gebroken hart ben je geneigd te vergeten dat er mensen in je omgeving zijn die je nodig hebben. Jouw focus ligt namelijk bij jezelf. Het is dus belangrijk dat je geleidelijk aan probeert je focus te verleggen.

In dit artikel willen we je graag meer vertellen over het genezingsproces bij liefdesverdriet en het waarom je dat onstuimbare verlangen hebt om je ex terug te krijgen.

wanhopig liefdesverdriet
Stel jezelf toch ook eens de vraag: 'waarom zou ik mijn ex terug willen?'

De oplossing van het verdriet om je ex zit in jezelf

Ik geloof dat je als mens de oplossing van je liefdesverdriet moet vinden in jezelf. Niemand kan dat bij je wegnemen.  Hoe groot je verdriet is bepaal je helemaal zelf.

Je ex is vertrokken en heeft dat ook zelf besloten. Je hebt daar geen controle op. Waar je wel controle op hebt is op je eigen emoties. Je kunt jezelf zo verdrietig maken als je wilt. Je kunt het zo zwaar vinden als je wilt. Je kunt het feit dat je verdriet hebt benaderen zoals jij het wilt. Je kunt er wijze lessen uit halen of er aan onderdoor gaan. De keus is aan jou.

Je kunt liefde nog op zoveel andere manieren ervaren. Het is maar net zoals jij het wilt zien en voelen. De mate waarin je liefde tot je laat komen is ook weer jouw keus. Liefde zit in zoveel dingen! Het is niet alleen met je ex met wie je liefde kan ervaren.

Je kunt zoveel liefde ervaren zoals je wilt. Liefde is er namelijk in overvloed.

liefdesverdriet oplossen
Er is altijd licht aan het eind van de tunnel. Hoe diep je nu ook zit. Het enige wat je er nog voor hoeft te doen is om je ervoor open te stellen.  Je wereld wordt dan zoveel groter. 
Daar waar jij je op focust, trek je aan. Wanneer jij je focust op het licht, zal het ook licht worden. Wanneer je dat begrijpt en dankbaar kunt zijn voor wat het leven je allemaal al heeft gegeven, zonder dat je er om hebt gevraagd, voel je je opeens een rijker mens.

Maar wat is liefde nu eigenlijk en hoe kun je dit ervaren?

Liefde mag beschouwd worden als een universele energie die tot uiting komt in allerlei vormen van het leven. Het is iets wat aanwezig is in het hart en de ziel van ieder mens. Als we ons bewust zijn van onze gevoelens, dan is het intense gevoel van liefde en verbondenheid duidelijk en ontegenzeggelijk aanwezig. Onze gedachten en handelingen zullen dan gebaseerd zijn op of voortkomen uit liefde en waarheid.

In de diepste kern van onze ziel zijn we allen verbonden door deze essentiële en samenbindende energie van het leven: de liefde. Zo nu en dan ervaren we een dergelijke verbinding op verschillende maar zeker ook toevallige momenten zoals bij voorbeeld een dankbaar en intiem gesprek met de partner, de persoon tot wie we ons voelen aangetrokken. We delen dan met hem of haar op een open, intieme en eerlijke wijze onze gedachten en gevoelens.

Maar er zijn meerdere manieren en momenten hoe we de liefde kunnen ervaren, en dat begint in onszelf. Hier een aantal voorbeelden

 • bij creatieve bezigheden zoals schilderen of muziek spelen, schrijven, tekenen, dansen, koken
 • bezigheden waarbij we ons brein moeten gebruiken zoals het programmeren van computerprogramma's
 • bij samenkomsten en activiteiten met geloofsgenoten
 • wanneer je je verbonden voelt met en in verwondering komt voor de natuur tijdens een fiets- of wandeltocht 
 • bij alle vormen van menselijk contact: geestelijk, spiritueel, seksueel 

Hoe ik hulp bij liefdesverdriet bieden of coaching bij het terugwinnen van je ex

Mijn naam is Marjolein - Liefdesverdriet.nl. Al jaren lang begeleid ik als relatie- ex terug coach mensen en geef ik hulp bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex.

Er zijn groepen mensen die het liefst hun ex willen vergeten, maar toch gaan we kijken naar de relatie en of deze nog de moeite waard is om voor te vechten. Wil je je ex terug winnen, of gewoon afrekenen met je liefdesverdriet? dan kan ik je daarbij helpen en begeleiden. Maar waarom zou iemand zijn of haar ex weer terug willen?

Er kunnen meerdere verklaringen worden gegeven op deze vraag. Bij voorbeeld tijdens de ontwikkeling van de relatie was er sprake van een langdurige emotionele verbondenheid.

Om bepaalde redenen kon de relatie op een gegeven moment niet meer functioneren, omdat één of beide partners negatieve patronen had toegelaten die niet tijdig werden ingezien en daardoor niet konden worden hersteld. Hier kunnen meerdere redenen voor zijn.

Maar voordat ik hier meer over vertel wil je natuurlijk graag eerst weten wie ik ben, meer over mij weten, met name over mijn ervaringen als coach bij het begeleiden van mensen die gedumpt zijn door hun ex, en nu geconfronteerd worden met eenzaamheid en ernstig liefdesverdriet.

michelle van den berghe

Ik zou mezelf meer omschrijven als een gevoelsmens, met veel passie voor het leven. Ik hou van mensen en help hen graag bij het bereiken van hun doelen in het leven. Als ik naar bepaalde films kijk doet het iets met me als ik mensen zie strijden voor hun geluk. Mensen die bepaalde hindernissen willen overwinnen in hun relatie maar bij wie het dan vervolgens niet lukt. Dat kan zijn vanwege hun gebrek aan zelfvertrouwen, ervaringen uit het verleden, lichamelijke handicap of geestelijk opgelopen trauma's .

Ik ken dat gevoel heel goed. Wanneer ik van iemand hou dan geef ik mijn hele hart. Met name vrouwen hebben de neiging om heel veel van zichzelf te geven, en kunnen daarin heel ver gaan.

Ja, ook ik ben meerdere malen afgewezen, en pas later zag ik in waar dat vandaan kwam. Ik herinner me nog steeds hoe heftig en overweldigend die pijn van afwijzing was en welk een strijd ik moest leveren om uiteindelijk mijn ex terug te kunnen krijgen.

Maar het waren juist tijdens die moeilijke momenten van afwijzing, dat ik mezelf leerde kennen en leerde door te groeien als mens. En geloof me, die momenten heb ik herhaaldelijke keren meegemaakt.

Doordat ik in mijn werk als relatiecoach veel in gesprek kwam met koppels die constant met steeds terugkerende relatieproblemen geconfronteerd werden of graag weer terug wilden keren naar hun ex, leerde ik veel en verkeeg ik ook steeds meer inzicht in de effecten van mijn eigen handelen, maar ook zag ik hoe ik mezelf persoonlijk begon te ontwikkelen.

Ook al waren al deze ervaringen van mijn eigen  liefdesverdriet in het begin ogenschijnlijk ondragelijk, ze werkten dus ook als stimulans om mezelf verder te ontplooien.

Ik kan nu zeggen dat ik dankzij deze ervaringen uiteindelijk een completer mens ben geworden, de persoon die ik toentertijd eigenlijk al graag had willen zijn en dacht nooit te kunnen worden. Maar ook om datgene te geven van wat ik er zelf van leerde en hoe het mij door mijn kennis en ervaring ook uiteindelijk lukte om de man waarmee ik nu al jaren lang samen mee ben wist terug te winnen.

Alvorens ik verder ga uitwijden over de vraag waarom liefdesverdriet zoveel pijn doet, wat je er aan kunt doen om het te verwerken en hoe een relatiebreuk ontstaat, bepalen we ons eerst bij de vraag:

Waarom ben ik nog steeds verliefd op mijn ex?

Wanneer je verliefd wordt, dan ervaar je eigenlijk de liefde die al in jezelf oorspronkelijk aanwezig is. Die ander (je ex) op wie je je liefde projecteert is als het ware een spiegel van je ziel. Liefde zit altijd in je en het wordt op zo'n moment getriggerd door die ander. Grote kans dat dat komt omdat je specifieke dingen van jezelf in hem of haar herkent.

Vergelijk het met een muziekinstrument, dat in jezelf zit (figuurlijk dan). Dat instrument wacht om bespeeld te worden.

Een muziekinstrument is al prachtig op zich om naar te kijken. Ja inderdaad, dat ben je, een uniek mens met mooie eigenschappen en talenten. Het instrument komt pas tot waarde als er iemand is die het weet hoe te bespelen. Feitelijk is de persoon op wie je je liefde projecteert de katalysator die je in staat stelt om de schoonheid van wat je al in je had te ervaren en te erkennen.

Dit is wat er vaak gebeurt:

Omdat je je niet bewust bent van het feit dat liefde al deel uitmaakt van jezelf, en je eigenlijk de kracht hebt om deze in jezelf op te roepen, geef je die kracht uit handen aan de ander (in dit geval je ex) met als doel om het uiteindelijk van hem of haar weer terug te ontvangen. Het probleem is nu echter dat je die liefde niet meer terug ontvangt. Je ex is immers vertrokken en je voelt je verlaten en afgewezen.

Het verliefdheidsgevoel is zo sterk, zo buitengewoon krachtig, dat je er gemakkelijk aan verslaafd raakt en er zelfs bezitterig en egoïstisch van kan worden.

verslaafd aan liefde

We willen dat gevoel zo lang mogelijk vasthouden, zodat we het steeds weer kunnen ervaren. Zo heerlijk is het. Hoe groter het verlangen om deze gevoelens vast te houden, hoe meer het zegt over jezelf.  

Bovendien ontwikkel je een gefixeerd idee van hoe een relatie zou moeten zijn en je ego wakkert dat idee maar al te graag aan. Je kunt zelfs geobsedeerd raken door je ex, zelfs zo erg dat je rare dingen gaat doen en zeggen.

Kortom, je focus ligt compleet bij je ex, en dat is wat dat ellendige gevoel veroorzaakt. Je ziet niet meer je eigen persoonlijke waarde, je kwaliteiten en talenten. Je bent bang om eenzaam achter te blijven en je bent ervan overtuigd dat je alleen maar gelukkig kunt zijn met je ex. Dit is uiteraard een illusie.

Je focust je daarnaast ook continu op vragen als : wat heb ik fout gedaan, hoe kunnen de gevoelens van mijn ex nu opeens verdwenen zijn?  Laten we daar eens verder op ingaan.

Hoe ontstaat doorgaans een relatiebreuk?

Als je je partner tegenkomt en je begint er een relatie mee, leef je met name in het begin op een roze wolk. De wereld om je heen lijkt opeens zoveel mooier en je hebt het gevoel alles aan te kunnen. Je denkt dat de euforie altijd zal blijven. De waarheid is echter dat iedereen en alles onderworpen is aan constante verandering. De veranderingen in onszelf en de invloed van veranderende externe factoren zijn onvermijdelijk en onmiskenbaar.

Wanneer we zelf veranderen verandert niet alleen de dynamiek van onze romantische liefdesrelatie, maar ook die van vriendschappen, en onze relaties met collega’s. Kortom iedereen met wie we te maken krijgen. 

Na verloop van tijd worden relaties ofwel krachtiger ofwel zwakker en verdwijnen ze.

Dat heeft alles te maken met de vraag in hoeverre die veranderingen binnen de relatie worden geaccepteerd en in hoeverre beide partners los hebben kunnen komen van het gefixeerde idee van een romantische relatie die eeuwig hoort te duren.

romantische relatie

Is dat niet het geval, dan vertellen partners elkaar dat ze uit elkaar zijn gegroeid.

Of één van de partners heeft dat gevoel gekregen, zoals nu je ex. Maar wanneer verliefde mensen uit elkaar groeien, dan betekent dat nog niet dat ze niet bij elkaar passen, maar meer dat niet beantwoord werd aan de (romantische) verwachtingen.

Je kunt het gevoel hebben dat je niet verder kon groeien in de relatie. Als er dan vervolgens op een verkeerde manier met elkaar over wordt gecommuniceerd is de kans groot dat partners besluiten uit elkaar te gaan, met alle ellende van dien zoals intens liefdesverdriet.

Waarom doet mijn gebroken hart zoveel pijn?

win hem terug win haar terug ebook

Wanneer je ex vertelt dat het tijd wordt om door te gaan met je leven, loop je een enorme kater op.

Immers je ervaart nu het onrechtvaardige gevoel dat je ex het valse geloof koestert dat  de liefde moeten stoppen wanneer hij of zij zich niet meer romantisch tot je voelt aangetrokken. 

Je ex zegt dat hij of zij niet meer die vlinders in de buik voelt. Omdat we liefde toekennen aan de andere persoon, ontstaat liefdesverdriet door emotionele zelfbescherming, als je met kracht probeert het allemaal te ontkennen en die liefde uit te wissen.

Pijn ontstaat wanneer we met geweld de liefde in onszelf proberen uit te wissen

Wanneer je heftig probeert die verbinding in jezelf te verbreken, dan voelt het fysiek alsof iemand anders, je ex partner, een mes in je hart steekt. Je voelt een scherpe pijn in de borst. Maar feitelijk gezien is het niet je ex die dat doet, maar je doet het zelf. Waarom? Omdat je de aangeboren verbinding met de liefde in jezelf wilt verbreken. Je ziel huilt, je schreeuwt om hulp, je vraagt wanhopig hoe je de pijn kunt stoppen.

Omgaan met eenzaamheid en het verwerken van je gebroken hart

Wanneer het om onbeantwoorde liefde gaat, dien je niet neer te kletteren maar jezelf over te geven. Geef jezelf over aan het idee dat je de macht, controle en keuze hebt om jezelf lief te hebben. Kun je niet van jezelf houden, hoe kun je dan verwachten dat je partner van je houdt?

Hetzelfde geldt voor het vertrouwen in elkaar. Je moet jezelf eerst vertrouwen voordat je de ander kunt vertrouwen, en belangrijker nog zul je de zwakheden in jezelf moeten leren accepteren alvorens je de zwakheden van de ander kunt accepteren.

Mijn recept om van de pijn van liefdesverdriet te genezen is feitelijk dezelfde als voor het vinden van de liefde: hou eerst van jezelf en keer liefdesverdriet de rug toe.

In je vorige relatie, was je hoogstwaarschijnlijk afhankelijk van je ex partner om je gelukkig te kunnen voelen, om je bijzonder te voelen, om je compleet mens te kunnen voelen.

 Je  gevoel van eigenwaarde hing zeer waarschijnlijk af van de hoeveelheid aandacht die je terug kreeg van je ex . Maar op die manier creëer je feitelijk 2 verliezers, en daarmee sta je je eigen geluk in de weg.

liefdesverdriet de rug toekeren

Waarom is dat?

Omdat je te veel vertrouwt op externe factoren of omstandigheden die buiten je macht liggen en overigens niet duurzaam zijn op langere termijn. Je staat er niet bij stil dat je alle kracht in jezelf hebt om gelukkig te worden. 

De waarheid is namelijk dat niets van buitenaf je de veiligheid kan geven die je zelf nodig hebt. Je kunt dit alleen aan jezelf geven: door jezelf lief te hebben en jezelf geheel te accepteren.

Door te leren lief te hebben en jezelf te waarderen, zul je je bevrijd voelen van alle pijn die liefdesverdriet jou bezorgt als je gedumpt wordt door je ex.

Hoe precies?

Door jezelf als persoon aantrekkelijk en waardevol te maken voor de buitenwereld. Niet alleen door wat je zegt, er uit ziet, maar vooral door wat je doet.  Daden zeggen meer dan woorden. Door de dingen anders aan te pakken zullen de veranderingen in jou uiteindelijk ook zichtbaar worden voor anderen. Vergelijk het met de  bloemzaadjes die door de wind van bloem tot bloem worden doorgegeven.

Hoe kun je je liefdesverdriet verwerken? De 7 beste psychologische tips

Op dit grootste Nederlandstalige blog over  liefdesverdriet verwerken en het terugwinnen van je ex willen we je een 7-tal tips geven hoe je om kunt gaan met je verdriet. Het is namelijk erg belangrijk dat je eerst weer helemaal in verbinding kunt komen met jezelf, zodat je gedrag en acties aantrekkelijk kunnen zijn voor je ex.

Tip 1: Loslaten

Stel je eerst eens voor: wat zou je doen als je huis was afgebrand, en alles wat je bezat in één klap wordt weg gevaagd? Ik ben er vrijwel zeker van dat je gefrustreerd zou zijn en vooral ook boos, maar tegelijkertijd zal die woede de situatie herstellen. Het is wat het is. Het beste is om jezelf op te pakken en door te gaan, en een nieuw huis te bouwen.

Zo ook wanneer een relatie eindigt en je last krijgt van liefdesverdriet, zul je moeten oefenen met het loslaten van je ex en zul je je open moeten stellen voor het genezingsproces van je gebroken hart.

loslaten bij liefdesverdriet

Als je gedumpt bent door je partner, ga dan niet in een hoekje zitten kniezen en proberen medelijden te wekken bij je ex.

Als je ex heeft gebroken met jou, dan is het duidelijk dat er iets niet goed was in de relatie, en dat er mogelijk een andere persoon is die beter bij je past. Ook al zal het je lukken om je ex terug te winnen, dan zul je er op dat moment klaar voor moeten zijn en een behoorlijk inzicht moeten hebben in alle veranderingen die plaats moeten vinden om je relatie een nieuwe kans te kunnen geven.

In de meeste gevallen is het zo dat wanneer een ex partner terugkomt er een grote kans bestaat dat relatie weer mis loopt, omdat er te weinig is gewerkt aan de vraag 'hoe kan ik het vertrouwen en een nieuwe relatie opbouwen met mijn ex'.

Weet ook dat alles wat er gebeurt in je leven een reden heeft, en dat op de langere termijn zal blijken dat het voor alle partijen beter is om deze veranderingen en de verbroken relatie te accepteren. Geloof me, je  relatiebreuk is op dit moment het beste wat je kan overkomen. Waarom? Omdat het nodig is, voor zowel jou als je ex. Het antwoord op de vraag 'waarom' zal in de toekomst overigens steeds duidelijker voor je worden.

Tip 2: Ontspan en haal energie uit alles wat positief is

We hebben allen de behoefte om begrepen en gehoord te worden. Of we nu afgewezen zijn door een ex of zelf een einde aan de relatie hebben gemaakt, er is altijd sprake van spanning en opgekropte emoties. Bij liefdesverdriet is het belangrijk om weer zo snel mogelijk energie te krijgen. Hoe krijg je dit voor elkaar?

mediteren bij liefdesverdriet
 • Door te praten over je liefdesverdriet (dat kun je het beste doen met mij)
 • Door open en uit te komen voor je mening als je in gesprek bent met je ex-partner, ook over de dingen die nog niet eerder waren gezegd (ik geef je de beste tips)
 • Pak een kussen en stort je hart uit door 10 minuten lang heel hard te huilen
 • Schroom niet om luidruchtig te schreeuwen en alle energie uit je lichaam te laten vloeien
 • Schrijf alles op wat er in je gedachten opkomt (hierover verderop meer)
 • Door regelmatig te mediteren

Tip 3: Hou Van Jezelf

Wil je je liefdesverdriet overwinnen en je ex terug winnen dan is het leren houden van jezelf het meest belangrijke aspect om uiteindelijk geluk en emotionele stabiliteit te vinden. Toen ik last had van liefdesverdriet was dit wat mij het meest vooruit hielp. Ik begon dingen te ondernemen die ik nooit eerder had gedaan, ik deed alles waar ik op dat moment zin in had: ik bezocht concerten, ik boekte korte citytrips etc. Een ieder van ons vindt  wel uitdagingen om met eenzaamheid om te gaan. Als je je angsten voor eenzaamheid leert overwinnen, zul je ongelooflijk veel vreugde, dankbaarheid  en kracht ervaren.

Schroom niet om het eens lekker romantisch voor jezelf te maken: steek s'avonds bij voorbeeld de kaarsen aan, zet zwoele muziek op, maak een lekkere maaltijd voor jezelf, trek mooie kleren aan, koop mooie bloemen, ga wandelen onder een heldere sterrenhemel, boek een romantisch reisje. Het maakt niet uit, als het maar romantiek uitstraalt. Je hebt je ex daar helemaal niet bij nodig.

Ga voor de spiegel staan en kijk in je ogen. Glimlach naar jezelf. Voel de liefde voor jezelf, de dankbaarheid dat je leeft. Kijk nog eens goed in je ogen en zoek er iets in wat je mooi vindt. Misschien is het de vorm, de kleur, je lange wimpers. Misschien klinkt dit allemaal wat vreemd voor je, maar geloof me,  het effect zal pas op een later tijdstip voelbaar zijn, mits je dit maar regelmatig oefent.

Ga zitten of staan voor de spiegel, of ga op een gemakkelijke stoel zitten (doe dit iedere dag weer even anders), leg beide handen op je borst en zeg tegen jezelf:"Ik hou van je (je naam)". Herhaal dit een aantal keer en spreek langzaam.

Ga door met het benoemen van je persoonlijke kwaliteiten, of de dingen waar je goed in bent. Wees niet bescheiden en probeer zoveel mogelijk dingen op te noemen, zelfs als het gek klinkt.

Bijvoorbeeld,

 • " ik hou van je omdat je zo goed bent in het maken van heerlijke salades”,
 • ” ik hou van je omdat je de discipline kunt opbrengen om steeds naar de sportschool te gaan"
 • "ik hou van je omdat je goed voor jezelf zorgt"
 • " ik hou van je omdat je er niet voor terugdeinst anderen te helpen"

Als je je continu eerst richt op de vraag 'hoe krijg ik mijn ex terug' , zul je je ex nooit terug winnen als je niet eerst werkt aan het overwinnen van je angsten, je liefdesverdriet, de liefde voor jezelf. Onderneem activiteiten om je angsten te overwinnen, schroom niet om uitdagingen aan te gaan. Wees trots op jezelf! Als je het vervelend vindt om alleen uit eten te gaan, doe het dan toch. Je zult zien dat het uiteindelijk best mee valt, en je hebt weer een nieuwe ervaring waarbij je angst voor eenzaamheid leerde te overwinnen.

Tip 4 : Van Je Ex Houden Is Geen Ramp

Ook al hoor je niets meer van je ex, en blijft het contact langer uit dan je verwachtte, laat hij of zij je achter met onbeantwoorde vragen, pas op dat je geen wrokgevoelens ontwikkelt jegens je ex. Vergeef je ex maar vooral ook jezelf. Hier het verhaal van één van mijn cliënten die ik begeleid heb toen ze op het punt stonden om te scheiden. Laten we hem voor het gemak even Stefan noemen.

Stefan was al 13 jaar getrouwd en had een net scheiding achter de rug. Hij deed er twee jaar lang over om er emotioneel weer bovenop te kunnen komen. Toen ik hem vroeg hoe hij over zijn liefdesverdriet was geraakt, vertelde hij me een aantal dingen die ik belangrijk vind om hier te vermelden. Hij zei:"Ik liet het toe om ondanks alles wat er was gebeurd toch van mijn ex te houden. Zelfs op de meest moeilijke momenten waarop ik dacht dat mijn hart zou breken". Als je voelt dat je hart gaat breken, laat het dan breken. Het zal je alleen maar sterker maken!

Bevrijd Jezelf Van Je Gebroken Hart 

Laat de overtuiging of gedachte toe dat je ex de meest geweldige persoon is op de hele wereld, ook al doet die gedachte je erg veel pijn. Open je gebroken hart want alleen zo kom je over je liefdesverdriet heen. Doe je dit niet, dan zal het je ook niet lukken jezelf ervan te bevrijden. Ik zal verder nog een geheim met je delen.

Je kunt je ex niet terugwinnen als je niet eerst over je liefdesverdriet heen komt en je jezelf kunt bevrijden van de stress en de pijn die het met zich meebrengt

Stefan vertelde nog: "Het ‘keerpunt’ voor mij was het moment toen ik kon zeggen:

"we zijn nu uit elkaar,  het universum heeft dat zo bepaald en maakt nooit fouten. Het is uit tussen ons. Maar toch, ik kan nog steeds van mijn ex houden. Dit is een ongelofelijke ervaring die me verder zal brengen. Ik hou van mijn ex met heel mijn hart en ziel en ook al zit ze hier niet naast me, dan nog kan ik het ervaren als een prettig gevoel dat me niet meer verdrietig maakt. En toen ik me dat realiseerde ging er een wereld voor me open. En nog steeds is dat zo. Het gevoel van vrijheid dat ik op dat moment voelde was overweldigend. Vanaf dat moment besefte ik wat ik in een relatie zoek en wat ik er van verwacht. Alle pijn en woede verdween uit mijn lijf en gedachten. Ik voelde me een vrij mens"


Tip 5: Geef Jezelf De Tijd

Het kost tijd om te genezen van liefdesverdriet. Wees hier geduldig voor. Ik beloof je dat de storm op een dag over zal zijn, en de zon weer zal schijnen als je werkt aan deze tips.

Jezelf de tijd geven is essentieel. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je ex. Aandacht en tijd voor jezelf kan wonderen doen.

Je kent vast ook de uitdrukking: "haastige spoed is zelden goed". Dat geldt zeker na een relatiebreuk!

tijd nemen liefdesverdriet verwerken

Tip 6: Schrijf je gevoelens, gedachten en ervaringen op

Het kost tijd om te genezen van liefdesverdriet. Wees hier geduldig voor. Ik beloof je dat de storm op een dag over zal zijn, en de zon weer zal schijnen als je werkt aan deze tips.

Ga zitten op een comfortabele stoel en pak een pen en een stuk papier. Brainstorm over wat je voelt. Typ het niet uit op de computer, het schrijven met de pen is wezenlijk anders. Laat je hart spreken en je gedachten de vrije loop, en als je niets meer weet te schrijven geven we je hier een aantal oefeningen:

Start met een 'waarom voel ik me zo' vraag en schrijf net zolang totdat je de rust in jezelf ervaart. Deze oefening heeft niet als doel om jezelf of je ex van iets de schuld te geven maar om duidelijkheid te krijgen en begrip voor jezelf en je ex. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen beginnen met een stelling, zoals "op dit moment heb ik veel verdriet'.

Stel jezelf vervolgens dan de vraag 'waarom doet het mij verdriet' . Een mogelijk antwoord zou kunnen zijn: "omdat ik me eenzaam, afgewezen en verlaten voel'. De volgende vraag zou kunnen zijn ' waarom voel ik me eenzaam, afgewezen en verlaten'. Een mogelijk antwoord zou te maken kunnen hebben met gevoelens van onveiligheid en angst. Vraag door waar die gevoelens vandaan komen.

Leer van deze ervaring.

Stel jezelf ook de vraag "wat heb ik geleerd van deze relatie?

Wat heb ik van mijn ex geleerd?

In welk opzicht is mijn leven veranderd na de breuk?

Wat is mijn taak en rol in mijn toekomstige relaties?"

Tip 7: Lees boeken hoe je over liefdesverdriet en je ex heen kunt komen

Inspirerende boeken over hoe je om kunt gaan met je emoties, je liefdesverdriet en het terugwinnen van je ex zijn waardevolle bronnen waar je uit kunt putten tijdens het proces naar genezing. Lezen kan je helpen om jezelf, je gevoelens en gedachten beter te begrijpen.

Je krijg van het Universum geen uitdagingen voorgeschoteld als je ze niet aankunt

Ben je nog steeds met je partner maar ervaar je problemen in je relatie, begin dan met duidelijke grenzen aan te geven, jezelf te respecteren zodat je je partner ook respect kunt tonen, ondanks al zijn of haar kwaliteiten en tekortkomingen.

Accepteer dat het leven vol zit met uitdagingen en veranderingen.

Omarm moeilijke uitdagingen en zie ze als een kans om te groeien. Wanneer je er zo tegenaan kunt kijken, dan is het hebben van liefdesverdriet absoluut geen verloren ervaring.

Het is normaal dat je de relatiebreuk als iets negatiefs ervaart maar weet dat het tegelijkertijd toch ook een hele waardevolle ervaring kan zijn voor je verdere leven.

Nu je ex het heeft uitgemaakt of van je weg is gegaan is het belangrijk dat je de relatiebreuk niet ervaart als falen.

Het is niet omdat je relatie nu is geëindigd dat de relatie ook een mislukking was. Jullie hebben beiden geleerd van deze ervaring, en dit zal ook vruchten afwerpen in de toekomst.

Bewaar de mooie herinneringen die jullie samen hebben gedeeld en zie het als een belangrijke waardevolle les zijn voor je verdere leven.

Wees dankbaar dat je de liefde hebt ervaren en weet dat je daardoor een beter persoon bent geworden. Straal dat ook uit naar je ex!

“When someone you love becomes a memory, the memory becomes a treasure.”
“When you are sorrowful look again in your heart, and you shall see that in truth you are weeping for that which has been your delight.“ – Kahlil Gibran
verdriet is er als je zwijgt

Wat als je liefdesverdriet over is maar je nog steeds je ex terug wilt? 

Wanneer je liefdesverdriet hebt, wil je natuurlijk graag je ex terug. Echter kun je je ex niet terugwinnen als je niet eerst weet wie je werkelijk bent! 

Vergeet niet : het gaat er uiteindelijk om dat je ex begrijpt dat er zeker nog kansen zijn. Je ex zal die kansen niet zien als je blijft bij het oude. Het is dus de hoogste tijd om jezelf de juiste vragen te stellen.

We geven je hiervoor dit voorbeeld :

"hoe zou mijn ex me graag zien ?"

"past dat beeld bij hoe ik ben ? wil ik echt zo zijn ?"

Het gaat er namelijk om dat je dicht bij jezelf blijft als je liefdesverdriet hebt en je je afvraagt hoe je je ex terug kunt krijgen. Dat wil echter niet zeggen dat je niets moet veranderen. Het zijn wel degelijk 2 verschillende dingen. 

Je blijft dezelfde persoon, en het is goed als je dicht bij jezelf blijft, maar je kunt zeker ook jezelf op veel fronten veranderen zonder jezelf te verliezen.

Denk ook eens na over deze vragen :

 • Toen je nog een relatie had met je ex, lachte je toen vaak ?
 • Hoe zag je er uit ? (bleek of gezond)
 • Moest je veel moeite doen om de aandacht van je ex te krijgen?
 • Vond je je leven boeiend? En was je leven boeiend en stimulerend genoeg voor je ex?


De antwoorden lijken misschien voor de hand liggend, maar tijdens de coachinggesprekken met klanten leggen meer dan 9 van de 10 mensen me uit dat ze :

- of erg veel aandacht vroegen van hun ex,

of juist het tegenovergestelde was het geval:

- ze hadden hun ex behoorlijk verwaarloosd.

Hoe het ook zij. In beide gevallen is er werk aan de winkel. Het is heel belangrijk dat je goed nadenkt over deze vragen. Het beeld wat je van jezelf hebt kan best heel anders zijn dan het beeld dat je ex van jou heeft.

Zorg ook dat je eerst werkt aan je zelfvertrouwen. Het is maar wat makkelijk om te denken dat je ‘niks waard bent’, maar dat gaat je natuurlijk niet verder helpen.

Stel jezelf eens voor : je ex neemt over enige tijd weer contact met je op en je ex wil je weer ontmoeten. Wat ziet je ex dan ?

Een persoon waar hij of zij ooit verliefd op werd en er nog altijd even vol zelfvertrouwen en aantrekkelijk uit ziet ? Of juist een wanhopig angstig persoontje die niet weet waar hij of zij het zoeken moet van ellende ?

Probeer zo goed mogelijk het beeld van jezelf te visualiseren zoals jij jezelf graag zou willen zien. Probeer dat beeld zo positief mogelijk te maken en werk er vervolgens aan. Ik kan je hier prima bij helpen!

LIEFDESVERDRIETACADEMIE

Dé plaats waar ex partners elkaar weer terugvinden!

Door de jaren heen hebben we al meer dan 14783 studenten mogen verwelkomen. Dankzij de relatiebreuk adviezen uit onze academie hebben we al meer dan duizenden koppels bij elkaar gebracht!

meer lezen knop

GRATIS RAPPORT

Gratis professioneel rapport onthult de stappen om je ex terug te winnen

Vraag je je af " Hoe krijg ik mijn ex terug"?  en je hebt van alles al geprobeerd of zelfs fouten gemaakt? Het is nog niet te laat. Pas de adviezen toe uit ons gratis rapport! 

meer lezen knop

TESTIMONIALS

Ontdek wat klanten over ons zeggen en wat wij voor ze betekenen

Niet iedereen wilt uiteraard graag op de voorgrond treden, maar bekijk hier alvast wat enkele van onze klanten vertellen over onze methode en hoor wat ze hebben gedaan om hun relatieproblemen op te lossen

meer lezen knop
Wat betekent het als je ex je negeert – De meest voorkomende redenen
Wat betekent het als je ex je negeert? Je relatie is over. Maar dat is nog niet het ergste. Je[...]
Mijn ex zoekt contact maar heeft een ander
Mijn ex zoekt contact maar heeft een ander - De 4 Beste Tips hoe hiermee om te gaanWaarom zoekt mijn[...]
Paniekaanval door relatiebreuk – 5 krachtige NLP tips. Je angst verdwijnt direct!
Paniekaanval door relatiebreuk? Doe dit en je angst verdwijnt direct!Heb jij een paniekaanval door een relatiebreuk? Je hebt net gehoord[...]
Heeft mijn ex nog gevoelens voor mij? – De 4 signalen
Heeft mijn ex nog gevoelens voor mij? - 4 signalen die daar mogelijk op wijzenWanneer je relatie over is of[...]
Ben ik codependent?
Ben ik codependent? - 3 redenen waarom je codependent gedrag vertoontVeel mensen stellen zichzelf deze vraag: 'ben ik codependent? of[...]
Nieuwe relatie na scheiding: let op de 5 valkuilen
Nieuwe relatie na scheiding: de 5 valkuilen en hoe je ze voorkomt Een nieuwe relatie na de scheiding geeft je[...]

Vanwege het enorme aantal reacties hebben wij besloten deze pagina te sluiten voor verdere reacties. Gelieve uw reactie te plaatsen op de diverse blogartikelen.

Optitude Coaching & Publishing  
James Stewartstraat 274
1325 JP Almere 
contact@liefdesverdriet.nl
NL36 KNAB 0282 6400 88 KvK nr. 58715274

Copyright  © Marjolein - Liefdesverdriet.nl voor Liefdesverdriet.nl
 LIEFDESVERDRIET VERWERKEN – EX TERUGWINNEN COACHING 
All rights reserved

LIEFDESVERDRIET VERWERKEN - HOE KRIJG IK MIJN EX TERUG