JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        Hoe krijg ik mijn ex terug    

Is mijn ex nog verliefd op mij?

Vaak is het zo dat er na een relatiebreuk veel verwarring ontstaat, vooral als een ex partner zich anders gedraagt dan we zouden verwachten.

Ik ontvang zo vaak vragen van mensen als ‘Is mijn ex nog verliefd op mij? hoe weet ik of dat zo is ? Hoe reageer ik op die signalen?'

In dit artikel gaan we het gedrag van een persoon eens onder de loep nemen, signalen waaraan je kunt zien of hij/zij nog verliefd op je is of niet.

Maar eerst de vraag: hoe kan verliefdheid worden gedefinieerd?

Wel, als we fysiek geprikkeld zijn en als we dat ongeduldige gevoel liefde noemen of het nu pijnlijk of plezierig is dan zijn we verliefd. Zo eenvoudig is dat. 

Mensen doen nu eenmaal dingen die hun verliefdheid verraden. Zeker aan het non verbale gedrag, de lichaamstaal, kun je aflezen of er nog sprake is van genegenheid en hoe sterk die genegenheid is. 

In dit artikel gaan we een aantal van die signalen bespreken die erop kunnen wijzen dat je ex nog gevoelens voor je heeft.

Allereerst:

Oogcontact: Hoe kijkt je ex je aan?

Als mensen een gesprek voeren, kijken ze elkaar steeds even aan. Zo ontdekte bijvoorbeeld een Britse wetenschapsman Mr Argyl in zijn werk 'The Psychology of Interpersonal Behavior' dat mensen onder normale omstandigheden elkaar niet meer dan 30-60% van de tijd aankijken.

Hoe sympathieker wie iemand vinden of hoe meer we gevoelens voor hen hebben, des te vaker zullen we een blik in de richting van die persoon werpen. 

heef mijn ex nog gevoelens voor mij

Niet alleen kunnen we dit afleiden aan de manier van kijken en hoe vaak dit gebeurt, zeker ook hoe lang het oogcontact duurt.

Vervolgens kunnen we e.e.a. ook afleiden aan de ruimte die iemand om zich heen creëert (de veilige bubble) en de afstand die men van elkaar inneemt.

Wanneer je in gesprek bent met je ex, stel jezelf dan de volgende vraag :


Houding: Hoe staat of zit je ex tijdens een gesprek?

Sir Francis Galton, een Victoriaanse psycholoog, werd als eerste geïntrigeerd door het besef dat iemand het karakter en de persoonlijkheid van iemand anders kan evalueren zonder dat die ander er iets van merkt. Hij verklaart :

Als twee mensen gevoelens voor elkaar hebben dan hebben ze de neiging (soms ook heel subtiel) naar elkaar over te hellen.

Deze wetenschap zou je goed kunnen gebruiken op het moment waarop je met je ex ergens wat gaat drinken of eten. Stel jezelf de volgende vragen :

 • Hoe gaat mijn ex zitten? (rustig, nerveus, in het midden van de stoel, op het randje etc.)
 • Welke plek in deze ruimte kiest mijn ex om te gaan zitten?
 • Leunt mijn ex achterover of juist naar voren
 • Zit mijn ex er ontspannen bij of meer gestrest?
is mijn ex nog verliefd op mij

Ruimte innemen: de afstand tussen jou en je ex

Je zou misschien in eerste instantie zeggen : de afstand die men inneemt tijdens een gesprek is vooral cultuur gebonden. Zo staan mensen uit Arabische landen meestal erg dicht bij elkaar. In Italië is het niet ongewoon 2 mannen met hun armen liefdevol om elkaars schouders te zien lopen. Ze willen elkaars geur ruiken, elkaars warmte voelen. Een Amerikaan daarentegen voelt zich niet prettig als hij dicht tegen een ander staat.

De juiste afstand die men inneemt is een onbewuste sociale norm : men past er zich automatisch bij aan. Hoe aardiger we iemand vinden, des te dichter gaan we bij die persoon staan.

afstand-tussen-mensen

Zo toonde de psycholoog Byrne aan dat ‘afstand innemen’ als de bruikbare graadmeter voor sympathie kan dienen. Hij stelde mannelijke en vrouwelijke studenten aan elkaar voor en stuurde toen willekeurig gevormde koppels er op uit om een half uur met elkaar koffie te gaan drinken. Daarna kwamen de koppels weer naar zijn kantoor terug.

Toen ze binnen waren registreerde de psycholoog ongemerkt hoe dicht ze bij elkaar stonden. Byrne ontdekte dat hoe sympathieker de studenten elkaar vonden, hoe dichter ze bij elkaar stonden.

Werkt de speurmethode van Byrne? Ik zou willen voorstellen: probeer het eens uit ! Misschien ken je iemand die een verhouding heeft en die geweldig zijn best doet om die geheim te houden. Verraadt hij zichzelf ? Staat hij op een cocktailparty dichter bij zijn vrouw of geliefde ? Je kunt zoveel leren van non verbaal gedrag als je daar eens op gaat letten!


Hoe weet ik of mijn ex zich nog seksueel aangetrokken voelt tot mij?

Wanneer iemand zich seksueel aangetrokken voelt tot de ander kun je dat eveneens aan zijn of haar lichaamstaal zien.

Welke patronen verraden dat gedrag ? Hier een paar kenmerken die seksuele aantrekkingskracht verraden:

 • we worden als bij toverslag een stuk mooier
 • we stralen en de ogen staan helderder
 • we blozen of worden bleek
 • de houding wordt rechter
 • we trekken onze buik in

De vrouw strijkt bijvoorbeeld over haar haar, bekijkt haar make-up spiegeltje, schikt haar kleding. De man prutst zenuwachtig aan zijn das, knoopt zijn jasje dicht en trekt zijn sokken op. Deze uitingen willen alleen maar zeggen : ik ben geinteresseerd in jou. Jij ook in mij ?

seksuele aantrekkingskracht

Hoe kan ik weten of mijn ex nog van mij houdt?

Zoals in dit artikel duidelijk werd gemaakt kun je aan veel dingen op non verbaal niveau wel afleiden of je ex nog gevoelens voor je heeft.

Om nog eens samen te vatten: we hebben beschreven hoe mensen indirect liefdessignalen uitzenden door :

 • oogcontact
 • ruimte en plaats innemen (dicht bij elkaar staan of niet)
 • houding (rechte rug, buik intrekken, overhellen etc.)
 • uiterlijke verschijning (stralen, opwinding etc.)

Als 2 mensen van elkaar houden verraadt dat zich ook nog op andere manieren.

In de eerste plaats hebben geliefden de neiging de deugden van hun partner te overdrijven en hun fouten te vergoelijken ‘liefde is wel wat blind’. Ze worden erg door hun emoties meegesleept.

Wanneer je ex je vriendelijk en met verantwoordelijkheidsgevoel benadert kun je wel stellen dat er gevoelens zijn. De vraag is nu :

Wat doe je vervolgens ? Hoe reageer je ?

Psychologen zijn te weten gekomen dat onze gevoelens over onszelf, of we een fundamenteel gevoel van eigenwaarde bezitten of aan onszelf twijfelen, onvermijdelijk ons idee beïnvloeden over het oordeel van anderen over ons.

Mannen en vrouwen met een bijzonder sterk gevoel van eigenwaarde en zij met een heel zwak gevoel van eigenwaarde, reageren heel verschillend op bewondering en kritiek.

De eersten vinden het heerlijk om geprezen te worden, maar voor het gemak weten ze kritiek te negeren, in de wind te slaan of te vergeten.

De tweede groep reageert precies andersom. Ze zijn voortdurend gespitst op kritiek. Ze merken die op, aanvaarden en onthouden die kritiek nog heel heel lang.

We kunnen ons ego allemaal heel handig beschermen. Zelfs als we hevig in iemand geïnteresseerd zijn, steken we eerst voorzichtig onze voelhorens uit om er achter te komen wat die ander denkt, en dan pas beslissen we of het de moeite loont er verder werk van te maken.

 • Mensen met gevoel van eigenwaarde bespeuren snel of iemand in hen geïnteresseerd is en besluiten snel of ze er al of niet op zullen ingaan.
 • Mensen met weinig gevoel van eigenwaarde niet. Een subtiel signaal ontgaat hun nogal eens. Sommigen hebben zelfs zo droevig weinig zelfrespect dat het hun oordeel vertroebelt.

Ik zal je een voorbeeld geven aan de hand van een verhaal. Ik had ooit eens een vriendin die geen hoge dunk had van zichzelf. Ze vond van zichzelf dat ze lelijk was, een slechte huid had en dat haar enkels te dik waren. Het kwam erop neer dat het voor een man wel moeilijk moest zijn haar aardig te vinden.

Ze ging regelmatig met een man uit die zei dat hij haar graag mocht, maar ze was er niet zeker van. Ze zei ‘hij wil nooit in het openbaar met me gezien worden’ klaagde ze. ‘Het enige wat hij wil is in zijn flat rondhangen, naar muziek luisteren en vrijen. Hij houdt niet echt van me, hij wil alleen maar goedkope seks’

Op haar verjaardag ging ze weer met hem uit en kwam ze weer huilend thuis. Wat was er gebeurd ? Hij had haar meegenomen naar een feestje en toen hij haar die avond thuisbracht had hij haar alleen maar even een zoen gegeven. Ze huilde en zei ‘hij probeert van me af te komen en vindt me niet eens meer sexy’

Ze kon ook niet duidelijk uitleggen wat hij had moeten doen om haar ervan te overtuigen dat hij om haar gaf want ze had altijd wel iets te zeggen.

Denk er eens over na. Heb je je erop ingesteld om afgewezen te worden ? Ben je geneigd het gedrag van je ex zo uit te leggen dat je, wat hij of zij ook doet, het als een duidelijk bewijs opvat dat hij/zij geen gevoelens meer voor je heeft ?

Als dat zo is, stop er dan maar mee om je ex terug te winnen want het zal je nooit lukken. Natuurlijk kan het ook zijn dat je ex wisselende gevoelens voor je heeft en dat hij of zij nog niet zeker weet of jij de ware bent


Anyway: 

“If you love someone set them free in the first place, if they love you they’ll come back"


wil je meer weten hoe je de meeste kans maakt om je ex voor je terug te winnen? Wil je weten hoe je het snelst van je liefdesverdriet afkomt? Neem contact met me op of klik hier voor mijn aanbod voor cursussen en diensten.

Aarzel ook niet om een reactie achter te laten onder dit artikel. Ik zou het super tof vinden om je mening te weten en wat jouw ervaringen zijn!

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

 1. Beste Marjolein,

  Sinds 4 weken is mijn relatie gedaan met m’n vriend (20/25). Wij waren 2 jaar samen en hadden een liefdevolle en gelukkige relatie zonder enige ruzie. 8 weken geleden heb ik een misstap gemaakt in de zwaarste periode van m’n leven, namelijk het overlijden van een dierbare vriend. Deze periode was voor mij persoonlijk heel zwaar, ik ben aan de praat geraakt met een jongen en hij heeft mij verleidt tot seks. Mijn vriend is hierachter gekomen en heeft het 8 weken later uitgemaakt aangezien hij het met meerdere mensen had besproken. Hij gaf aan dat de liefde over was en hij openstaat voor andere jongens. We hebben afscheid van elkaar genomen in de hoop dit een tijdje te kunnen volhouden. Helaas was mn liefdesverdriet zo groot dat ik elke week de drang had om iets te sturen en om ook af tes preken voor afscheidsseks aangezien deze altijd goed was. We hebben dit nu 2 keer gedaan en het was verder gezellig samen. Bij het afscheid zei hij tegen mij hou je sterk je kunt het. Ik ga hem nu een maand met rust laten in de hoop dat het weer terug goed komt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl