JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        VERLIEFDHEID    

Hoe weet je of een man verliefd is? De 10 signalen die hem verraden

Jullie ogen ontmoeten elkaar in een druk restaurant, of je komt hem op een andere plek tegen en denkt direct: dit is hem. Deze man is wel héél interessant. Je zou hem graag beter willen leren kennen.

Maar hoe weet je of een man verliefd is? Wat zijn de signalen die je kan herkennen? Hoe werkt verliefdheid bij mannen eigenlijk? 

Mannen blijven voor veel vrouwen toch mysterieuze wezens. Veel mannen dragen hun hart niet op de tong, waardoor het lastiger is te zien wat ze nu eigenlijk voelen.

Knap lastig als je wil weten of hij hetzelfde voor jou voelt als jij voor hem. Gelukkig zijn er genoeg signalen die je kunt herkennen om te weten wat hij denkt. Er zijn verschillende dingen die je kan merken als een man verliefd op je is. In dit artikel besteden we hier aandacht aan.

Hoe worden mannen verliefd

Bepaalde neurotransmitters en hormonen moeten zich in de loop van de tijd opbouwen voordat een man (of vrouw) verliefd wordt.

Volgens liefdesbioloog Dawn Maslar zijn de chemicaliën dopamine en vasopressine van vitaal belang voor een man om verliefd te worden, terwijl het oxytocine en dopamine is voor vrouwen.

Oxytocine, vaak het liefdes- of knuffelhormoon genoemd, speelt ook bij mannen een belangrijke rol, maar in een later stadium. Wanneer mannen aan het daten zijn maar nog niet verliefd zijn, is hun testosteronniveau hoger, wat de bindingseffecten van oxytocine blokkeert.

Over het algemeen bouwen de hormonen en neurotransmitters die nodig zijn voor liefde zich geleidelijk op tijdens het daten, leren kennen en vertrouwen opbouwen met een potentiële partner.

Volgens Dawn Maslar raken vrouwen verliefd wanneer ze seks hebben. Mannen worden pas echt verliefd wanneer ze besloten hebben zich te verbinden aan een partner.

Verliefdheid bij mannen werkt in essentie hetzelfde als bij vrouwen. Je vindt iemand die je heel leuk vindt, ontwikkelt diepere gevoelens en wordt gelukkig als je diegene ziet.

Het is dus een lichamelijk proces, waarbij de hersenen chemicaliën gaan aanmaken als je in de buurt bent van een bepaald persoon.

Onderzoek suggereert dat mannen meer kijken naar uiterlijke kenmerken, terwijl vrouwen eerder zoeken naar status en macht.

Evolutionair is dat bedoeld voor de voortplanting. 

En dan is er natuurlijk nog de emotionele verbintenis die je met elkaar aangaat. Dit is de basis voor een langere, diepere band en verliefdheid bij mannen. Hierbij zijn factoren als humor, gedeelde toekomstplannen en dezelfde liefdestaal van belang. Lees hiervoor het boek van Gary Chapman over liefdestalen. 

Hoe een verliefde man denkt

Een verliefde man doet er alles aan om bij jou te zijn. Hij denkt veel aan je en ziet vooral je positieve eigenschappen. Een verliefdheid kan een man heel gelukkig maken, maar ook onzeker. Hij vraagt zich waarschijnlijk net zo goed af wat jij voelt. 

Zijn dagelijkse leven kan beïnvloed worden door de verliefdheid. Op zijn werk checkt hij stiekem of hij een berichtje van je heeft. Tijdens etentjes met zijn familie laat hij onbewust je naam vallen. En zijn vrienden merken ook aan hem dat hij in zijn hoofd vooral bezig is met jou. 

Evolutionair gezien zijn mannen jagers. Een verliefde man denkt dus ook veel aan hoe hij jou kan veroveren. Dit kun je seksueel opvatten (en dat speelt ook zeker een rol), maar het is ook zeker emotioneel. Hij wil dat jij de zijne wordt, en zal in gedachten veel bezig zijn met hoe hij dat voor elkaar gaat krijgen.

In de praktijk: hoe zie je aan een man of hij verliefd is?

Een man is verliefd als jij meer voor hem betekent dan een casual date. Hij ziet je als een potentiële partner en kan zich een toekomst met jou voorstellen. Hij heeft het dan ook af en toe over de toekomst.

Wanneer dit precies gebeurt, en voor het zover is, verschilt per persoon. Vaak zijn er wel een paar dates nodig om als man écht verliefd te worden.

Wat kun je dan doen? Wel, geniet eerst maar eens van de kriebels in je buik tijdens het daten, de verliefdheid volgt vanzelf als het echt 'meant to be' is. 

Een man wordt verliefd als je hem niet claimt en hij je gaat zien als een sterke en onafhankelijke partner!

De verlegen verliefde man

Je weet natuurlijk pas zeker of een man verliefd is, als hij je dat vertelt.

Maar omdat mannen niet bekend staan om het uitspreken van hun emoties, kan het best zijn dat je het pas van hem hoort als hij al een poosje met vlinders in zijn buik loopt.

Verderop in dit artikel vind je verschillende signalen die je kan opmerken als een man gevoelens voor jou heeft ontwikkeld.

Als je merkt dat een verlegen man wat nerveus overkomt in jouw aanwezigheid, is dat vaak een positieve indicator dat hij je leuk vindt. 

Verliefdheid zorgt er namelijk voor dat coördinatie van het lichaam en rust in de mind tijdelijk verloren gaat. 

Dit geldt vooral voor de verlegen verliefde man. Als hij verliefd op je is, zal jouw aanwezigheid hem praktisch immobiliseren of onhandig maken.

Heeft hij de neiging om zijn telefoon en sleutels te laten vallen, erop te morsen en zijn geduld te verliezen als je bij hem bent? 

Als je hem benadert, kamt hij dan zijn haar, krabt hij in zijn gezicht, wiebelt hij met zijn vingers of lijkt hij opgewonden? Dit zijn duidelijke tekenen dat hij je leuk vindt, maar zich tegelijkertijd ook schaamt. 

Ik twijfel aan zijn verliefde gevoelens voor mij

Twijfel je aan de gevoelens van ja mannelijke partner? Dit kan allerlei redenen hebben.

Sommige mannen zijn gewoon verlegen, of vinden het moeilijk om zich open te stellen. Andere doen zich graag stoer voor en vinden verliefdheid ‘iets voor vrouwen’.

Of het kan dat hij toch niet zo verliefd is op jou als jij op hem (dat betekent trouwens niet dat hij dat niet kan worden!).  

De volgende signalen kunnen je op weg helpen om te weten of een man verliefd is.

Signalen dat een man verliefd is

Als een man verliefd is, laat hij dat niet altijd meteen duidelijk merken. Best frustrerend als jij dolverliefd bent en graag wil weten hoe hij erin staat.

Je intuïtie kan je een eind op weg helpen, maar er zijn ook tekenen die je kunt herkennen. Wil je weten of een man verliefd is?

Let dan op deze signalen:

Hij doet moeite om bij je te zijn

Stel je eens de volgende situatie voor: hij komt thuis van een lange werkdag en is eigenlijk erg moe. Hij verlangt er eerder naar om met een biertje op de bank te ploffen.

In plaats daarvan fietst hij moeiteloos twintig minuten om naar jouw huis, en doet hij onderweg ook nog boodschappen met het plan om samen lekker te koken.

Dit is een teken dat hij dolgraag bij jou wil zijn en tijd met je wil doorbrengen. Zou hij dat doen als hij geen diepe gevoelens voor je had?

Als jullie samen zijn draait het meer dan alleen om seks

Voor mannen zijn seks en liefde soms twee verschillende dingen.

Dat hij met je naar bed wil, zegt dus niet altijd iets over zijn gevoelens voor jou.

Kunnen jullie naast plezier tussen de lakens ook op andere manieren tijd samen doorbrengen? Dan is de kans groot dat hij meer voelt dan lust, en er vlinders in zijn buik fladderen.

Hij wil meer over je weten

Een verliefde man wil alles weten over de man of vrouw waar hij verliefd op is. Die moeite zou hij zeker niet doen als hij niet verliefd was.

Vraagt hij je het hemd van het lijf over je familie, je werk en je vriendengroep? Vraagt hij dus door in plaats van te stoppen nadat jij hem antwoord hebt gegeven?

Grote kans dat hij jou ziet als meer dan gewoon een scharrel.

Zijn vrienden en familie weten wie je bent

Je las het al, als hij verliefd is, zal hij regelmatig je naam laten vallen. Ook als jij er niet bij bent.

Komen jullie zijn vrienden tegen in de stad en weten ze al wie jij bent? Dat is een heel positief teken!

Het betekent namelijk dat hij met zijn maten over je heeft gepraat, en dus ook met jou bezig bent als jullie apart van elkaar zijn.

Jouw berichten blijven niet té lang onbeantwoord

Ja, we leven in een tijd waarin mensen soms vastgeplakt lijken te zitten aan hun telefoon. Toch reageert lang niet iedereen direct op berichtjes waar ze niet op zitten te wachten.

Krijg je meteen antwoord op jouw appjes? Dan kun je er vanuit gaan dat je een speciaal plekje in zijn gedachten hebt veroverd. 

Het kan natuurlijk zijn dat hij het druk heeft op zijn werk en niet direct jouw berichtjes kan beantwoorden.

Hij maakt het goed aan het einde van de dag: als hij jouw berichtjes uitgebreid beantwoordt. Misschien zelfs beter dan dat: hij belt je en jullie hebben een liefdevol gesprek. Hij zegt je wel 10x hoe graag hij bij je wilt zijn.

Hij zoekt lichamelijk contact

Ken je dit? 

Hij legt een hand op je schouder, stopt je haar achter je oor of veegt een denkbeeldig pluisje van je trui: het zijn allemaal tekenen van beginnende verliefdheid. Blijkbaar wil hij je – bewust of onbewust – aanraken. Zijn interesse in jou is zeker weten gewekt.

Wat later in jullie relatie kun je ook merken dat hij telkens je hand wilt vasthouden . Of hij slaat ongemerkt een arm om je heen. Oeps, hier is er sprake van vlinders!

Je bent zijn belangrijkste adviseur

Liefde betekent ook dat je elkaar vertrouwt en dat hij je mening belangrijk vindt.

Een belangrijk signaal dat een man verliefd is, is wanneer hij jou om advies vraagt.

Ruzie met een vriend, problemen op het werk, het maakt eigenlijk niet uit waar het precies om gaat.

Belangrijk is dat hij benieuwd is naar jouw mening en dat hij je vertrouwt. Hij ziet je als een partner, een gelijke die hem kan steunen en troosten. 

Zijn blik verandert opeens als hij je ziet

Hoe stoer een man ook probeert te doen, zijn blik is een belangrijke graadmeter voor zijn gevoelens.

Zie je dat hij een twinkeling in zijn ogen krijgt als jij de kamer betreedt?

Goed mogelijk dat hij verliefde gevoelens heeft. Ook een zachte blik en vergrote pupillen duiden erop dat hij warme emoties ervaart voor jou.

Hij staat voor je klaar

Mannen zijn van oudsher de beschermers van het gezin. Staat hij altijd klaar om jou te helpen en te verdedigen?

Dan ziet hij jou als deel van zijn inner circle.

Hij wil graag indruk op je maken en laten zien hoe stoer hij is. En hij geeft genoeg om je om moeite voor je te doen. Dit is een belangrijk signaal dat een man verliefd op je is.

In het openbaar schroomt hij niet te laten zien dat hij verliefd op je is

Thuis een beetje knuffelen hoort nu eenmaal bij verliefde gevoelens. Een man die echt verliefd is, deinst er niet voor terug om je in het openbaar aan te raken. Dit hoeft trouwens geen gepassioneerde zoensessie in een vol restaurant te zijn.

Niet iedereen voelt zich daar prettig bij, en dat is prima. Maar een subtiele hand in de jouwe, of hij helpt je met het aantrekken van je jas, houdt de deur voor je open met een liefdevolle knipoog, zijn allemaal goede signalen dat een man verliefd op je is. 

Wanneer wordt een man verliefd

Een man wordt pas écht verliefd als hij een partner ontmoet die dezelfde interesses en waarden deelt als hij. Verder zijn er zeker nog een aantal belangrijke andere factoren die maken dat een man verliefd wordt. Het gaat er dan vooral om wanneer een partner

  • Authentiek is: Dit is een aantrekkelijke eigenschap die helpt bij het ontwikkelen van sterke, langdurige relaties. Eerlijkheid, vertrouwen en transparantie zijn de hoekstenen voor een succesvolle samenwerking. Het respecteren van elkaars verschillen is essentieel voor het ontwikkelen van een sterke band.
  • Hem steunt: Ongeacht of we nu eigenlijk man zijn of vrouw, we moeten onze partners bij al hun inspanningen ondersteunen. Mannen vinden het vaak moeilijk om emoties te tonen, behalve dan woede. Mannen ervaren vaak ook intense sociale druk en willen zorgen voor financiële veiligheid. eilig te zijn. Het is dus van vitaal belang dat ze iemand hebben die hun dromen en doelen begrijpt en ondersteunt. 
  • in staat is een toekomst met hem op te bouwen: mannen zijn geneigd eerder te kiezen voor een vrouw die in staat is om een toekomst met hem op te bouwen.
  • zich emotioneel met hem kan verbinden: Wanneer een man zich begrepen, gewaardeerd, gewenst en geliefd voelt door een vrouw, is de kans groter dat hij deze gevoelens beantwoordt. Dit is essentieel voor een gelukkige en diepe relatie. Samen quality time doorbrengen kan helpen om deze gevoelens te ontwikkelen, en hem eraan te herinneren dat hij een goede partner is. Ook wil een man graag bij vrienden opscheppen hoe goed hij voor je zorgt.
  • onafhankelijk van hem is: Het is belangrijk om samen tijd door te brengen, maar je partner heeft ook zijn eigen leven en passies. Vind een manier om elkaars doelen te ondersteunen en prioriteit te geven aan je dromen. Dit genereert een positief zelfbeeld en een gevoel van waarde voor een gezonde relatie. Zulke koppels inspireren elkaar om een betere relatie te hebben. 

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl