JE EX TERUGWINNEN MOEILIJK? 
Je bent in de categorie:        RELATIE VERBREKEN    

Een toxische relatie loslaten

Er gaat geen dag voorbij of ik krijg te maken met mannen en vrouwen die in een toxische relatie zitten. Ze vertellen met dat ze zijn vastgeraakt en geen uitweg meer zien.

Een ander woord voor toxische relatie is overigens een destructieve relatie. Sommige mensen zeggen ook wel toxic relatie, maar dat is uiteraard een Engelse uitdrukking. 

Wanneer je bijvoorbeeld een relatie hebt met een manipulatieve narcist, of iemand met een persoonlijkheidsstoornis, dan zal die negatieve energie het geloof in jezelf geleidelijk aan vernietigen totdat je je helemaal leeg voelt.

Je vraagt je af wat er met je is gebeurd en hoe je ooit zover hebt kunnen komen. Wel, wanneer je te maken hebt met een toxische relatie, sta je er lange tijd niet bij stil dat je steeds meer je grenzen hebt verlegd en afstand hebt genomen van jezelf.

Je kunt dus stellen dat je relatie dan een destructief karakter heeft gekregen. Het is dus zaak dat je er wat aan doet.

De problematiek van een toxische relatie of zoals ook wel een toxic relatie wordt genoemd, kan behoorlijk complex zijn. Er kunnen veel factoren een rol spelen die het loskomen uit zo’n vernietigende of ook anders gezegd ‘giftige relatie’ bemoeilijken.

Het is dan nodig dat je als partner van zo’n persoon in durft te zien wat er moet veranderen. Dit om onnodig verdriet en verder geestelijk misbruik te voorkomen.

Maar hoe doe je dat als je als coach/therapeut wilt helpen, en wilt voorkomen dat iemand nog verder wegzakt in zo’n giftige relatie? Wat te doen als iemand je de vreselijkste dingen vertelt en vervolgens niet in wil zien dat het echt zo erg is als het is? Dat is inderdaad knap lastig.

Het is dan zaak de situatie eerst duidelijk in kaart te brengen en de persoon in kwestie te helpen om tot nieuwe inzichten te komen. Uiteindelijk moet er samen gezocht worden naar de oorzaak van de problemen en ontdekken of er ook daadwerkelijk sprake is van een toxische relatie of dat er iets anders aan de hand is.

Ik wil scheiden maar ik durf niet

Het is een vaak gehoorde kreet. Immers, scheiden doe je niet zomaar. Uit elkaar gaan doet altijd pijn. De pijn ontstaat niet alleen vanwege het moeten nemen van afscheid van alles waar je zo aan was gehecht.

Scheiden van je partner waar je lief en leed mee hebt gedeeld is een definitief en ingrijpend moment in je leven ook al zeg je dat je ongelukkig bent in je relatie.

Daarnaast heb je ook nog eens te maken met een sociale omgeving die er graag een mening over vormt. Ook daar zul je tegen opgewassen moeten zijn.

Als je relatie niet goed gaat heb je het idee dat je van voor af aan weer opnieuw moet beginnen. Je vraagt je af of het eigenlijk wel waar is dat uit elkaar gaan de beste oplossing is. Zal het meer geluk brengen? Verdien je zelf beter of zit je alleen maar te klagen?

Als je zo’n zware en moeilijke beslissing moet nemen is het toekomstbeeld vaak niet rooskleurig en duidelijk. Integendeel zelfs. Het is een behoorlijk beangstigend idee als je weet dat je er straks alleen voor staat, vooral als je ook nog zorg moet dragen voor de kinderen.

Een kreet als “Ik wil scheiden maar ik durf niet” wordt vaak ook uitgesproken door mensen met een zeer laag zelfbeeld.

Ze denken vaak dat ze er niet toe doen. Doordat ze jarenlang onder invloed hebben gestaan van geestelijke manipulatie en misschien ook lichamelijke misbruik, hebben ze in de loop der tijd een gefixeerd idee ontwikkeld dat ze de moeite waard niet zijn om van te houden.

Blijven in de toxische relatie lijkt dan altijd nog een minder beangstigende optie dan weggaan bij je partner .

Hoe beëindig ik een toxic relatie

Loskomen van een giftige relatie is zeker niet gemakkelijk. Zeker als je van je partner houdt en je weet dat je hart gebroken zal zijn zodra je je partner verlaat.

De meeste mensen denken daar erg gemakkelijk over. Ze zeggen “maar als hij/zij je zo slecht behandelt dan stop je er toch mee?”

Maar echt, zo simpel ligt het niet. Als je jarenlang met bijvoorbeeld een narcist hebt geleefd, ben je al lang jezelf niet meer. Je hebt na verloop van tijd jezelf onbewust aangeleerd om op een bepaalde manier te denken. Niet alleen over jezelf, maar ook over anderen.

Je manipulerende partner heeft je zwakheden van begin af aan al ingezien en heeft daar vervolgens misbruik van gemaakt.

Wanneer je terecht bent gekomen in een toxische relatie dan is de kans groot dat de oorzaak is gelegen in het feit dat je een onveilig hechtingsysteem hebt ontwikkeld. De kans is dan groot dat je emotioneel afhankelijk bent geworden van je partner zonder dat je je daar bewust van bent.

Dat is vaak het geval als je ouders je persoonlijke kwaliteiten nooit hebben willen erkennen. Als je als kind onvoldoende gestimuleerd bent geweest in je persoonlijke ontwikkeling, je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Je loopt dan een behoorlijk risico dat je op een bepaald moment in je leven in een toxische relatie verzeild raakt.

>>> Je kunt ook nog dit artikel lezen: hoe maak ik een eind aan mijn relatie

Wat is een toxic relatie ?

Elke liefdesrelatie is natuurlijk weer anders, zo ook een toxische relatie. In zo’n destructieve of giftige relatie hoeft er overigens niet altijd sprake te zijn van een agressieve partner. Integendeel zelfs. Wanneer je een giftige relatie hebt kan het zelfs zo zijn dat je manipulerende partner juist heel aardig en lief voor je is.

Je hebt in het begin niet door dat je continu te maken hebt met leugens. Wanneer je je onvrede uit over de routine waarin je leeft, hoor je dat het allemaal wel meevalt en dat jouw onvrede toch echt aan jezelf ligt.

Hoe meer je dit hoort, des te meer je er in gaat geloven en de twijfel aan jezelf toeslaat. Steeds weer sus je de negatieve kanten van je partner weg om maar geen moeilijke beslissing te hoeven nemen om je partner te verlaten.

Op een gegeven moment zul je steeds meer twijfelen aan je relatie. Je vraagt je steeds vaker af: moet ik nu scheiden of blijven?

Door de subtiele slechte beïnvloeding van je partner (die je overigens in eerste instantie niet als slecht beschouwt) heb je er geen moeite mee om je eigen onvrede weg te stoppen. Dit omdat je op zo’n moment de lieve vrede belangrijker vindt dan die ene vervelende discussie met je (vernietigende) partner.

Je hebt echter niet door dat al die negatieve ervaringen zich steeds maar weer opstapelen en uiteindelijk een groot probleem zijn gaan vormen.

Natuurlijk wil je geen ruzie. Je wilt gelukkig zijn en kunnen zeggen: de liefde en energie die ik geïnvesteerd heb in deze relatie is niet voor niets geweest en toch zeker de moeite waard geweest. Je wilt misschien helemaal niet scheiden en weet daarom niet wat te doen. Maar toch, dat stemmetje in je hoofd, je weet gewoon dat er iets niet klopt.

Immers, hoe vreselijk is het niet om de waarheid onder ogen te moeten zien? De waarheid die je doet beseffen dat je jezelf al die jaren hebt weggecijferd, dat het verloren jaren zijn geweest. Kortom, dat je je beseft dat je (weer) de verkeerde hebt gekozen, een toxic persoon.

Je moet sterk in je schoenen staan om het in te willen zien.

Wanneer zit je relatie goed en wanneer niet?

Eigenlijk is het heel simpel: je relatie zit goed als je zelf het gevoel hebt dat je erkend en gerespecteerd wordt. Het zit goed als je partner bereid is naar je te luisteren, en jij naar je partner. Wanneer je je gevoelens kunt uiten, zowel over onvrede als geluk.

Zodra je denkt ‘hier klopt iets niet’ durf dan naar dat stemmetje je te luisteren, durf je grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen. Voor sommige mensen is dat laatste alleen al een hele grote stap.

Zodra je inziet dat je te maken hebt met een toxische relatie, zul je dat in het begin dus wellicht nog niet meteen door hebben. Soms duurt het jaren vooraleer je durft te erkennen dat je relatie destructief is.

Vervolgens duurt het dan nog eens jaren vooraleer je de beslissing durft te nemen weg te gaan bij je partner. Een groot deel van de mensen bereikt dit stadium helaas nooit.

Let op: wanneer er geen communicatie meer is met je partner en er is veel ruzie, dan hoeft er nog geen sprake te zijn van een toxic relatie. In elke relatie komen natuurlijk problemen voor. Leeftijd, ervaringen, een al dan niet veilige hechting in de kindertijd zullen bepalen in hoeverre je met die problemen of crisis weet om te gaan.

Mocht de problematiek te groot zijn dan kan professionele hulp en begeleiding wonderen doen.

Moet ik weggaan bij mijn partner of niet?

Wanneer je het antwoord wil weten of je moet scheiden of blijven bij je partner, vraag jezelf dan af:

 • is er een redelijke balans in mijn relatie in de zin van geven en nemen
 • houdt mijn partner rekening met mij?
 • word ik gehoord?
 • heb ik er voldoende aan gedaan om gehoord te worden, zo ja hoe?
 • wat betekent voor mij ‘erkend worden’ en wat is dat voor mijn partner?
 • behandelt mijn partner mij respectvol of niet
 • stimuleert mijn partner mij in mijn persoonlijke ontwikkeling
 • geeft mijn partner mij een schuldgevoel of niet?
 • ziet mijn partner mijn goede kwaliteiten?
 • streven wij dezelfde waarden na of niet?
 • Geven we elkaar voldoende ruimte om onszelf te kunnen zijn?

Deze lijst is zeker niet volledig.

Het gaat erom dat je eerlijk durft te zijn met jezelf en je grenzen durft te bewaken. Het gaat er ook om dat je eerlijk voor je gevoelens uit durft te komen, of die nu positief of negatief zijn mag geen verschil uit maken.

Ik weet als geen ander dat het niet makkelijk is om de slechte kanten van de persoon te zien waar je van houdt, waar je lief en leed mee hebt gedeeld. Maar stop met je partner op een voetstuk te zetten. Zorg dat je voor jezelf opkomt en dat je duidelijk je grenzen aangeeft.

Wanneer je twijfelt over je relatie neem dan tijdelijk afstand (bijv. een maand) en vertel je partner dat je tijd en ruimte nodig hebt om over de relatie na te denken.

Wees niet bang om je partner verantwoordelijk te stellen voor bepaalde dingen waar jij niet verantwoordelijk voor bent. Kom niet in de verleiding om je ex vervolgens te benaderen tijdens die periode!

Benadert je ex jou, leg hem of haar dan vriendelijk uit dat afstand nemen niet hetzelfde is als bewust willen kwetsen, maar dat het je in staat zelf om tot een goed besluit te komen.

Wat te doen nadat je uit een toxische relatie bent gestapt

Zodra je de moed bij elkaar hebt geraapt en je besloten hebt je destructieve relatie te beëindigen, zorg dan uitermate goed voor jezelf. Creëer een omgeving die veilig voor je is. Ga leuke dingen doen met je vrienden en vriendinnen.

Zorg dat je van het schuldgevoel afkomt. Vaak is het creëren van schuldgevoelens bij de ander een middel om ervoor te zorgen dat je toch weer zwicht en teruggaat naar je toxische relatie. Pas daar dus voor op!

Kom ook niet in de verleiding om direct in een nieuwe relatie te stappen ook al voelt dat nog zo fijn en goed.

Je zult eerst je toxische relatie moeten verwerken als je de relatie zelf hebt beëindigd. Je zult de dingen goed op een rijtje moeten hebben. Weten wat je wilt, waar je persoonlijke kwaliteiten liggen en voor jezelf durven opkomen zijn de eerste dingen waar je aan dient te werken.

Heb je de negatieve ervaringen van je toxic relatie eenmaal verwerkt, en je komt een fantastische partner tegen, waak er dan voor dat je niet continu valt over zijn of haar gebreken. Niemand is perfect. Zolang jouw nieuwe partner je respectvol en liefdevol benadert, dan heb je geen recht om hem/haar te vergelijken met je toxische ex.

Hulp nodig bij het loslaten van een toxische relatie?

Herontdek je eigen kracht en eigenwaarde! 


Talloze mannen en vrouwen vonden dankzij mijn expertise:
- een beter inzicht of ze daadwerkelijk te maken hebben met een narcistische partner of toxische relatie

- de oplossing om af te komen van codependent gedrag

- meer liefde voor zichzelf en daarmee hun eigenwaarde 

Wil je je ex terug omdat je geen toxische maar juist een fantastische relatie had? Wil je weten of je ex echt de ware is?
Je kunt coaching per email, per telefoon of videobellen zoals Zoom/Skype aanvragen door hier te klikken

ABONNEER Je OP MIJN PODCASTS (klik op de groene balk)

De datingsite van 2023 die perfect past bij jou

Regelmatig doen wij vergelijkend onderzoek naar de beste datingsites

Mijn naam is Marjolein. Veel mensen kennen mij onder mijn auteursnaam Michelle van den Berghe. Sinds 1997 begeleid ik als gediplomeerd relatietherapeute mensen bij liefdesverdriet en/of het terugwinnen van hun ex. Sinds 2020 ben ik gecertificeerd NLP-  Hypnotherapeut en kan ik met deze kennis krachtige veranderingen teweeg brengen bij mijn cliënten. De hulpvragen waar ik mee te maken krijg zijn heel divers. Daar waar sommigen het liefst hun ex willen vergeten willen anderen het liefst hun relatie herstellen. Wil je je ex terugwinnen, je liefdesverdriet verwerken, afrekenen met onzekerheid en sterker worden op persoonlijk vlak? Ik help je er met alle liefde bij en geef je de beste tools om te breken met oude patronen en grote veranderingen in jezelf geboren te laten worden! Je kunt op deze pagina meer lezen over mij

Laat een reactie achter
(reacties worden al dan niet goedgekeurd)

Je email wordt niet gepubliceerd. Vul hieronder je reactie en gegevens in

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je ex terugwinnen?

Meld je aan voor onze
gratis videocursus

Liefdesverdriet.nl